16. aprill 2013

Tomati supp.




750 gr värskeid tomateid,
neljandik klaasi hakitud sibulat,
2 tl soola,
1 spl suhkrut,
1 spl sidrunimahla,
1 loorberileht,
2 spl võid,
2 spl nisujahu,
1 kl piima,
1 kl vahukoort või hapukoort.

Tomatid koorida ja panna kastrulisse. Lisada hakitud sibul, sool, suhkur, loorber, valada peale klaasi veega segatud sidrunimahl ja keeta vaiksel tulel 30 minutit. Eemaldada loorber, aedvili hõõruda läbi sõela. Teises keedunõus sulatada või, lisada jahu, segada ja valada piim peene joana juurde. Lasta pidevalt segades keema tõusta. Keeta vaiksel tulel 4 minuit, kuni muutub paksuks. Lisada aedviljapüree ja maitsestada soolaga. Anda lauale vahustatud koore või hapukoorega.

Potage Julienne.



100 gr porgandit,
100 gr naerist,
100 gr porrut,
100 gr sibulat,
2-3 spl võid,
4 kl liha- või kanapuljongit,
1 puhastatud kapsajuur,
50 gr hapuoblikat,
100 gr puhastatud herneid,
100 gr aedoakaunu,
2 spl hakitud harakputkelehti,
50 gr hapukoort või 30 % rõõska koort,
soola ja pipart.
Aedvili pesta ja hakkida peeneks. Kuumutada võis, kuid mitte pruunistada. Valada juurde puljong ja keeta 45 minutit vaiksel tulel. Laualeandmisel panna taldrikutesse koort.

Minestra.



2 l vett,
250 gr porgandikuubikuid,
250 gr eelnevalt ööpäeva läbi vees leotatud valgeid aedube,
300 gr värskeid tomateid,
250 gr rohelisi herneid,
2 sellerijuurt,
3 hakitud sibulat,
kolmandik klaasi ja veel 1 spl oliivõli,
150 gr makaroone,
1 kl riivitud šveitsi juustu,
estrogani, pipart, soola.

Porgand, aedoad, kartul, tomat, herned, seller ja sool panna keedunõusse, valada juurde vesi ja keeta vaiksel tulel tund aega. Ühes lusikatäis õlis pruunistada sibul. 15 minutit enne keetmist lõppu panna supisse pool juustu, praetud sibul, eelnevalt keedetud makaronid, õli, hakitud estragon ja maitsestada soola ning pipraga. Anda lauale hästi kuumalt. Ülejäänud juust anda supi kõrvale.

Omlett krevetitäidisega.



6 muna,
0,5 l piima,
0,5 kl jahu,
soola,
100 gr riivitud juustu,
Täidis :
0,5 sibulat,
1 karp kalakonservi õlis või omas mahlas,
200 gr krevette,
tilli,
100 gr hapukoort.

Lahtiklopitud munadele segatakse juurde teisied ained. Taigen kallatakse ahjuplaadile asetatud küpsetuspaberile ning küpsetatakse 200 C ahjus umbes 15 minutit kuni muna on hüübinud ja omlett saanud kauni värvi.
Vahepeal hakitakse siibul ja keedetakse pehmeks kalakonservileemes, lisatakse kalatükid ja lastakse veidi haududa. Seejärel lisatakse krevetid , hakitud tilli ja koor, kuumutatakse läbi. Kui vaja peaks olema, maitsestatakse soola ja pipraga.
Valmis omlett eemaldatakse paberist, kaetakse täidisega, keeratakse rulli ja tõstetakse vaagnale. Antakse kohe lauale.

Krevetid õuna- tomatikastmes.




1 suur õun,
2 spl toiduõli,
soola, pipart, paprikat (0,5 tl),
400 gr konservtomateid,
400 gr krevette.

Peeneks lõigatud õunakuubikud kuumutatakse hetk õlis, laisatakse maitseained ja hautakse veel paar minutit. Nüüd lisatakse nõrutataud tomatid ja klopitakse segu nii, et tomatid purunevad. Kastet hautatakse 5 minutit. Kontrollitakse maitset , lisatakse krevetid ning kuumutatakse nad kastmes läbi.
Süüakse keedetud riisi või saiaga.

Pilaff krevettidega.




1 sibul,
1 paprika,
2 spl toiduõli,
soola, pipart,
1 kl riisi,
0,5 l puljongit või vett,
200 gr krevette,
1 kl konserv- või külmetatud herneid,
2 spl riivitud juustu,
1 tl hakitud petersellilehti.
Hakitud sibulad ja paprika kuumutatakse õlis keedunõu põhjas. Lisataskse maitseained ja riis ning kuumutatakse riis läbipaistvaks. Siis valatakse pealt vedelik ja hautatakse riis pehmeks. Lõpuks lisatakse herned ja krevetid, kontrollitakse maitset ja kuumutatakse rooga veel veidi. Valmis toidule puistatakse riivitud juustu ja hakitud peterselli.

Küüslaugumaitsega krevetid.



300 gr krevette,
5-6 spl toiduõli,
6-7 küüslauguküünt,
soola, pipart, sidrunimahla.

Krevetid pannakse vormi, peale tilgutakse sidrunimahla ja valatakse õli, mis on segatud purustatud küüslauguga. Peale puistatakse veidi soola ja pipart. Vorm pannakse leigesse ahju, siis tõstetakse kuumust kuni õli hakkab keema. Süüakse värske saiaga.

Krevetitäidis.




2 spl võid või margariini,
 3 spl jahu,
400 ml vedelikku (kalakonservileent+piima),
300 gr krevetti,
soola, pipart, tilli.
Rasvaine kuumutatakse jahuga läbi, lisatakse segades vedelik ja lastakse tasasel tulel keeta umbes 10 minutit. Siis kuumutakse krevetid koos kastmega läbi ja maitsestatakse soola, pipra ja rohke tilliga.
Kasutatakse lehttaigna korvikeste jaoks, muretaignakorvikeste, pannkookide, väikeste pirukate ja suuremate kalade täitmiseks.

Krevetid vahukoorekastmega.




400 gr krevette,
100 gr rõõska 35% -list koort,
1 suur õun,
soola, pipart, salati või sellerilehti,
röstitud saia.


Koor maitsestatakse soola ja pipraga ning vahustatakse. Õun riivitakse jämedalt ning segatakse vahukoore hulka.
Serveerimisel pannakse vaagnale :
1) krevetid, neile kuhjas vahukoor, kaunistada rohelisega;
2) salatilehed, nendele vahukoor , krevetid kõige peale;
3) ühele poole krevetid, teisele poole vahukoor, kaunistatakse rohelisega.
Süüakse röstitud saiaga.

Juustupirukas.




80 gr võid,
90 gr riivitud juustu,
70 gr nisujahu.
Täidis :
250 gr sulatatud juustu,
0,2 l  10% koort (võib olla ka 35-%),
3 muna,
peotäis peenestatud petersellilehti,
1 küüslauguküüs,
0,5 tl soola,
natuke pipart.

Sega pehme või ja riivjuust. Lisa jahu. Vajuta tainas umbes 25 cm läbimõõduga vormi või pannile, paari-kolme sentimeetri kõrguselt ka äärtele. Sega täidis ja vala tainale. Küpseta 200 C juures 0,5 tundi, kuni pirukas on pealt ilus helepruun.

Küüslauguküpsised.



1 pakk kohupiima,
1 pakk margariini,
poolteist klaasi jahu,
veidi soola, 200 gr juustu,
määrimiseks 1 muna,
2-4 küüslauguküünt  või 1 tl küüslaugupulbrit.

Kohupiima-muretaigen rullitakse poole sentimeetri paksuseks , määritakse munaga, raputakse peale küüslaugupulbrit, riivitud juustu ja soovi korral ka punast piprat.
Värske küüslaugu kasutamisel lisatakse pressitud küüslaugumahl küpsiste määrimiseks mõeldud munale. Lõigatakse kangikujulised küpsised , kõpsetakse 5 minutit 200-220 C ahjus kuldkollaseks.

10. aprill 2013

Kuklid.




0.25 l piima,
25 gr pärmi,
1 tl soola,
0.5 kl suhkrut,
(1 tl kardemoni),
umbes 0.5 kg jahu,
100 gr võid või margariini,
määrimiseks muna.
Kõik  ained peale piima on soovitav varakult lauale valmis panna, et nad saavutaksid toatemperatuuri, külmad ained takistavad kerkimist.
Piim kuumutatakse käesoojuseni ( 37 C on parim temperatuur pärmi tegevuseks). Pärm murendatakse piimasse ja segatakse, kuni see on sulanud. Lisatakse sool, suhkur, (kardemon) ja sõeludes nii palju jahu, et saab vedela taigna. Seda klopitakse kävasti, et ta võtaks endasse rohkem õhku. Siis lisatakse ülejäänud jahu (umbes pool klaasi jäetakse veel järele). Kõige lõpuks segatakse taignasse pehme või. Kui või sulatada, teuleb see lisada jahtunult. Taignat sõtkutakse, kuni või on ühtlaselt segunenud. Siis lisatakse ka järelejäänud jahu, kui see peaks olema vajalik.  Kuklitaigen peab olema veidi pehmem kui väikesaiataigen. Sõtkutakse seni, kuni taigen eraldub kätest ja kausiservadest. Kauss kaetakse räti, kile või kaanega ja lastakse taigen soojas kohas või soojas vees kerkida koguselt kahekordseks.
Taignast veeretakse 20 ümmargust palli, mis laotakse võitatud küpsetusplaadile ja kaetakse kilega. Pannakse sooja kohta kerkima. Kui nad on kerkinud poole suuremaks , võõbatakse munaga. Eriti ilusa vävi saab võõpamisel munarebuga. Sõrmedega vajutatakse kukli põhjani sisse süvend, kuhu pannakse täidis.
Kuklid küpsetatakse 225 C kuumuses 10-12 minutit. Valmis kuklid lastakse rätiga kaetult jahtuda.

Võisilmakuklid.
Võid , (suhkurt, vanillsuhkrut, hakitud pähkleid).
Igasse süvendisse pannakse ümbes pool teelusikatäit võid. Soovi korral võib pelae riputada suhkrut, vanillsuhkrut või pähkleid.

Köömnekuklid.
Võid, soola, köömneid.
Igasse süvendisse pannakse noaotstäis võid, tabakse soola ja soovikohaselt köömneid.

Moonikuklid.
Süvendit ei tehta, munaga määritud pinnale puistatakse mooniseemneid.

Õuna-meekuklid.
5 spl paksemad õunapüreed,
1 spl mett,
Ained segatakse. Kääridega lõigatakse kuklite peale ristlõige, süvend täidetakse õunaseguga.

Vaarika-pähklikuklid.
5 spl vaarikakeedist,
5 spl sulavõid,
1 spl hakitud pählid.
Ained segatakse, täidetakse kuklisüvendid.

Kaneelikuklid.
50 gr võid,
3 spl suhkrut,
2 tl kaneeli,
2 spl jahu.
Pehme võiga segatakse teised ained ja täidetakse süvendid.

Vanillikuklid.
3 spl sulavõid,
3 spl suhkrut,
pool klaasi kaerahelbed,
1 spl jahu,
1 tl vanillsuhkrut.
Ained segatakse. Kääridega tehtud ristlõikesse tõstetakse kuhjaga täidis.

Rosinakuklid.
Enne kerkimist segatakse taigna hulka jahus veeratud rosinad.

 Vastlakuklid.
0.25 l rõõska 35% - list koort,
1 spl suhkrut,
vanilliini.
Räti all jahtuda lastud kuklitel lõigatakse terava noaga kaaneosa koonusekujuliselt välja, nii et tekib väike süvend. Sinna tõstetakse lusikaga või prõtsitakse läbi torbiku kuhilas vahukoort ; kaas panna poolvilt peale.

1. märts 2013

Aseri tava-kebab.



500 gr lambaliha,
120 gr sulatatud lambarasva,
2 spl veiniäädikat,
2 sibulat,
tilli, koriandrilehti, münti,
8 muna, veidi suhkrut,
pipart, soola.
Liha lasta läbi hakkmasina ja maitsestada soola ning pipraga. Vormida ümmargused lihapallid ja pruunistada ümberringi kuumas lambarasvas. puista peale hakitud sibulat ja valada üle hakitud maitserohelise, äädika, suhkru, pipart ja soolaga maitsestatud lahtikloppitud munad. Küpsetada praeahjus valmis. Puista peale veidi maitserohelist ja anda koos nisuleivaga lauale. Äädika asemel võib munadele lisada 2-3 hakitud tomatit.

1. veebruar 2013

Šašlõkk (basturma).





1,2 kg veisefileed.
Marinaad: 3 sibulat, loorberileht, musta pipart, pimenti, soola, 8 tl 3% äädikat.
Kaste: üks klaas tkemali sousti.
Liha lõigata 20-30 grammisteks tükkideks, lisada maitseained, sibulaviilud, piserdada peale äädikat ja lasta ööpäev seista jahedas kohas. Torgata vardasse ja küpsetada.
Tkemalisoust : hapud ploomid keeddetakse ja hõõrutakse läbi sõela. Maitsestatakse küüslauggu, soola, paprikat, äädikat ja hakitud maitserohelisega (basiilik, koriander, petersellilehed, till, estragon, münt).

Praetud kanapoed (tapaka).




1 kanapoeg ( või kuni kilogrammine broiler),
30 gr võid ( soovitav sulatatud võid),
soola, pipart,
küüslauku.
Puhastatud kanapoeg lõigatakse rinna poolt lahti ja vormistatakse lamedaks. Hõõrutakse soola, pipra ja pressitud küüslauguga. Praetakse mõlemalt poolt kuumas võis pruuniks. praadimise ajal asetatakse peale raskus. Süüakse lavašiga.

Kana pähklikastmes(satsivi).




1.2 kg kana või 1.3 kg kalkunit.
Kaste :
300 gr kreeka pähkleid,
2 spl võid,
2-3 sibulat,
1 tl jahu,
2 munakollast,
küüslauku,
3 spl 3% äädikat,
nelki, kaneeli,
paprikat (jahvatatud),
safranit,
kuivatatud maitserohelist (suneli),
soola,
2 kl kanapuljongit.

Poolpehmeks keedetud kana lõigata tükkideks ja pruunistada. Hakitud sibul kuumutada võis, lisada jahu ja segada puljongiga. Pähklituumad lasta läbi hakkmasina, lisada pressitud küüslauk, sool, kaneel, nelk, paprika, safran, segada vähese puljongiga ja valada keevasse puljongisse, milles on kuumutatud sibul. Hõõruda läbi sõela, lisada äädikas ja kuivatatud maitseroheline ning keeta 5 minutit. Munakollased hõõruda vähese jahutatud (kuni 50C-ni) kastmega ja siis lisada pidevalt segades kuumale kastmele. Soust valada kuumalt linnulihale ja lasta jahtuda.

Lihtne šokolaadikook

    375 ml jahu
    170 ml suhkrut
    100 ml kakaopulbrit
    3/4  tl söögisoodat
    1/2  tl soola
    5  spl õli
    1  spl äädikat
    1  tl vanilliekstrakti
    250 ml vett või kohvi
Segada kokku kuivained (jahu, suhkur, kakaopulber, sooda, sool). Lisada õli, äädikas, vannilliekstrakt ja vesi. Segada kuni moodustub õhuline taigen. NB! Mitte liiga palju, mõned jahu triibud võivad kausi servadele jääda.
Taigen valada õliga määritud vormi ja küpsetada 175 kraadi C juures umbes 30 minutit, kuni kooki torgatud hambaork/noaots tuleb välja puhtana.

Ühepajatoit (tšanahhi).




500 gr lambaliha,
750 gr kartuleid,
200 gr tomateid või tomatipüreed,
300 gr baklažaani,
200 gr rohelisi aedoakaunu,
1 sibul, soola, pipart.

Lambaliha lõigata väiksemateks tükkideks ( 2-3 tükki portsjonis) panna malmpotti või väikestesse glasuuritud savipottidesse. Lisada peenestatud sibul, kooritud ja tükeldatud kartulid, poolitatud tomatid või veidi tomatipüreed, kiududest puhastatud ja tükeldatud aedoakaunad, võimaluse korral kuubikuteks lõigatud baklažaan, hakitud petersellilehti, peale puistata sool ja pipart. Valada juurde kaks klaasi vett, katta nõu kaanega ja hautada paar tundi praeahjus.

Hartšoo.




500 gr veise-või lambaribi või rinnaliha,
kolmveerand klaasi riisi,
1 sibul,
1 spl tomatipüreed,
2 tomatit,
3-4 küüslauguküünt,
maitserohelist,
paprikat,
soola,
2 l vett.
Liha raiuda tükkideks ( 3-4 tükki üheks portsjoniks), panna keema, eemaldada vaht ja edasi keeta vaiksel tulel. Kui liha on peaegu pehme, lisada hoolikalt pestut riis koos tomatipüreega või värskete tomatitega, kuumutatud sibul, paprika ja sool. Lasta tasasel tulel valmis keeta. Enne lauale andmist lisada pressitud küüslauk ja hakitud maitseroheline. Lasta korraks tõusta seisma.

31. jaanuar 2013

Aedoasalat (lobio).




250 gr pruune aedubasid,
3-4 sibulat,
2 spl õli,
80 gr kreeka pähkleid,
petersellilehti,
koriandrilehti,
soola, pipart,
äädikat (soovitav veiniäädikat).

Leotatud aedoad keeta ja kurnata. Maitsestada õlis kuumutada sibul, riivitud pähklite, hakitud maitserohelise, pipra, soola ja veiniäädikaga.

Lehed

Külastusi :

Вязаный брелок лисичка крючком

Вязаный брелок лисичка крючком