17. aprill 2013

Seenepirukad.




Pirukatainas :
3,5 kl nisujahu,
300 gr margariini,
0,5 tl soola,
1 muna,
0,5 tl äädikat,
0,5 kl vett.
Täidiseks :
1 l seeni,
1 väike sibul,
veidi peterselli.
Praadimiseks õli või margariin.

Jahu, margariin ja sool segatakse kokku, lisatakse juurde muna ja veega segatud äädikas. Valmis tainas asetatakse täidis valmistamise ajaks külmkappi.
Seened puhastatakse ja tükeldatakse. Asetatakse pannile ja kuumutatakse, et niiskus aurustuks. Lisatakse veidi õli või margariini ja praetakse aeg-ajalt segades.  Praadimise lõpupoole lisatakse tükeldatud sibul, petersell ning maitsestatakse soola ja pipraga.
Tainas rullitakse õhukeseks ning lõigatakse 10 korda 10 cm suurusteks ruutudeks. Tainatüki keskele tõstetakse täidis, ääred vajutatakse  kahvliga kinni. Määritakse munaga ning küpsetatakse 220C juures 15 min. Saadakse umbes 15 pirukat.

Puravikusupp.



1 l tooreid puhastatud puravikke,
1,5 l kana - või lihapuljongit,
3 spl õli või margariini,
3 spl nisujahu,
0,5 kl rõõska koort või piima,
mõni kadakamari.
Seened puhastada, tükeldada ja panna potti. Kuumutatakse veidi, et niiskus aurustuks. Lisatakse natuke õli või margariin ja hautatakse aeg-ajalt segades. Maitsestatakse soola ja pipraga, soovi korral lisatakse mõni kadakamari. Segatakse juurde jahu ning mõne minuti pärast kana või lihaleem. Keedetakse madalal kuumusel 15 minutit. Enne serveerimist lisatakse koor või piim.

16. aprill 2013

Kuninglik supp.



1 küpsetatud kanapoeg (kuni 1 kg),
6 klaas pruuni lihapuljongit,
6 puhastatud mandlit,
100 gr kooritud nisuleiba,
soola.

Äsja küpsetatud kanapoja liha eraldada luudelt, tükeldada ja panna keevasse puljongisse. keeta vaiksel tulel 15-20 minutit. Liha tõsta välja ja lasta jahtuda. Ajada koos mandlite ja puljongis leotud saiaga läbi hakkmasina. lisada lihale mõni lusikatäis puljongit ja hõõruda puljongi kohal läbi sõela. Enne laualeandmist soojendada veevannil ja panna igasse taldrikusse võis praetud saiaviil.

Tomati supp.




750 gr värskeid tomateid,
neljandik klaasi hakitud sibulat,
2 tl soola,
1 spl suhkrut,
1 spl sidrunimahla,
1 loorberileht,
2 spl võid,
2 spl nisujahu,
1 kl piima,
1 kl vahukoort või hapukoort.

Tomatid koorida ja panna kastrulisse. Lisada hakitud sibul, sool, suhkur, loorber, valada peale klaasi veega segatud sidrunimahl ja keeta vaiksel tulel 30 minutit. Eemaldada loorber, aedvili hõõruda läbi sõela. Teises keedunõus sulatada või, lisada jahu, segada ja valada piim peene joana juurde. Lasta pidevalt segades keema tõusta. Keeta vaiksel tulel 4 minuit, kuni muutub paksuks. Lisada aedviljapüree ja maitsestada soolaga. Anda lauale vahustatud koore või hapukoorega.

Potage Julienne.



100 gr porgandit,
100 gr naerist,
100 gr porrut,
100 gr sibulat,
2-3 spl võid,
4 kl liha- või kanapuljongit,
1 puhastatud kapsajuur,
50 gr hapuoblikat,
100 gr puhastatud herneid,
100 gr aedoakaunu,
2 spl hakitud harakputkelehti,
50 gr hapukoort või 30 % rõõska koort,
soola ja pipart.
Aedvili pesta ja hakkida peeneks. Kuumutada võis, kuid mitte pruunistada. Valada juurde puljong ja keeta 45 minutit vaiksel tulel. Laualeandmisel panna taldrikutesse koort.

Minestra.



2 l vett,
250 gr porgandikuubikuid,
250 gr eelnevalt ööpäeva läbi vees leotatud valgeid aedube,
300 gr värskeid tomateid,
250 gr rohelisi herneid,
2 sellerijuurt,
3 hakitud sibulat,
kolmandik klaasi ja veel 1 spl oliivõli,
150 gr makaroone,
1 kl riivitud šveitsi juustu,
estrogani, pipart, soola.

Porgand, aedoad, kartul, tomat, herned, seller ja sool panna keedunõusse, valada juurde vesi ja keeta vaiksel tulel tund aega. Ühes lusikatäis õlis pruunistada sibul. 15 minutit enne keetmist lõppu panna supisse pool juustu, praetud sibul, eelnevalt keedetud makaronid, õli, hakitud estragon ja maitsestada soola ning pipraga. Anda lauale hästi kuumalt. Ülejäänud juust anda supi kõrvale.

Omlett krevetitäidisega.



6 muna,
0,5 l piima,
0,5 kl jahu,
soola,
100 gr riivitud juustu,
Täidis :
0,5 sibulat,
1 karp kalakonservi õlis või omas mahlas,
200 gr krevette,
tilli,
100 gr hapukoort.

Lahtiklopitud munadele segatakse juurde teisied ained. Taigen kallatakse ahjuplaadile asetatud küpsetuspaberile ning küpsetatakse 200 C ahjus umbes 15 minutit kuni muna on hüübinud ja omlett saanud kauni värvi.
Vahepeal hakitakse siibul ja keedetakse pehmeks kalakonservileemes, lisatakse kalatükid ja lastakse veidi haududa. Seejärel lisatakse krevetid , hakitud tilli ja koor, kuumutatakse läbi. Kui vaja peaks olema, maitsestatakse soola ja pipraga.
Valmis omlett eemaldatakse paberist, kaetakse täidisega, keeratakse rulli ja tõstetakse vaagnale. Antakse kohe lauale.

Krevetid õuna- tomatikastmes.




1 suur õun,
2 spl toiduõli,
soola, pipart, paprikat (0,5 tl),
400 gr konservtomateid,
400 gr krevette.

Peeneks lõigatud õunakuubikud kuumutatakse hetk õlis, laisatakse maitseained ja hautakse veel paar minutit. Nüüd lisatakse nõrutataud tomatid ja klopitakse segu nii, et tomatid purunevad. Kastet hautatakse 5 minutit. Kontrollitakse maitset , lisatakse krevetid ning kuumutatakse nad kastmes läbi.
Süüakse keedetud riisi või saiaga.

Pilaff krevettidega.




1 sibul,
1 paprika,
2 spl toiduõli,
soola, pipart,
1 kl riisi,
0,5 l puljongit või vett,
200 gr krevette,
1 kl konserv- või külmetatud herneid,
2 spl riivitud juustu,
1 tl hakitud petersellilehti.
Hakitud sibulad ja paprika kuumutatakse õlis keedunõu põhjas. Lisataskse maitseained ja riis ning kuumutatakse riis läbipaistvaks. Siis valatakse pealt vedelik ja hautatakse riis pehmeks. Lõpuks lisatakse herned ja krevetid, kontrollitakse maitset ja kuumutatakse rooga veel veidi. Valmis toidule puistatakse riivitud juustu ja hakitud peterselli.

Küüslaugumaitsega krevetid.



300 gr krevette,
5-6 spl toiduõli,
6-7 küüslauguküünt,
soola, pipart, sidrunimahla.

Krevetid pannakse vormi, peale tilgutakse sidrunimahla ja valatakse õli, mis on segatud purustatud küüslauguga. Peale puistatakse veidi soola ja pipart. Vorm pannakse leigesse ahju, siis tõstetakse kuumust kuni õli hakkab keema. Süüakse värske saiaga.

Krevetitäidis.




2 spl võid või margariini,
 3 spl jahu,
400 ml vedelikku (kalakonservileent+piima),
300 gr krevetti,
soola, pipart, tilli.
Rasvaine kuumutatakse jahuga läbi, lisatakse segades vedelik ja lastakse tasasel tulel keeta umbes 10 minutit. Siis kuumutakse krevetid koos kastmega läbi ja maitsestatakse soola, pipra ja rohke tilliga.
Kasutatakse lehttaigna korvikeste jaoks, muretaignakorvikeste, pannkookide, väikeste pirukate ja suuremate kalade täitmiseks.

Lehed

Külastusi :

Вязаный брелок лисичка крючком

Вязаный брелок лисичка крючком