18. jaanuar 2012

Kapsasalat.



300 gr valget peakapsast,
hapukapsa – või kurgisoolavett,
1 väike sibul või sibulapealseid,
1 tl mädarõigast,
2 õuna,
soola,
suhkrut,
2 spl hapukoort või – piima või toiduõli,
maitserohelist.

Kapsas riivitakse või lõigatakse ribadeks, tambitakse pehmeks ja hoitakse 15 minutit hapukapsa – või kurgisoolaveega segatult. Lisatakse teised toiduained ja maitsestatakse.

Kabatsokisalat.



300 g kabatšokki,
1 väike sibul,
3 haput õuna või 3 spl puuviljapüreed,
1 väike kurk,
soola,
marjamahla või äädikat,
2 spl hapukoort või toiduõli,
hakitud maitserohelist.

Kabatšokk riivitakse jämedalt või lõigatakse õhukesteks viilideks. Sibul, õunad ja kurk lõigatakse ribadeks või hakitakse. Toiduained segatakse ja maitsestatakse.


Kaalikasalat.



300 g kaalikat,
4 spl kompotisiirupist karusmarju,
rabarbereid,
õunu või marineeritud kõrvitsat,
(2 spl hakitud pähkleid),
(rosinaid),
hakitud tilli või petersellilehti.

Kaalikas riivitakse jämedalt, segatakse teiste toiduainetega ja maitsestatakse. Peale puistatakse maitserohelist.

16. jaanuar 2012

Hiina kapsa salat.



300 g hiina kapsast,
1 väike sibul,
3 spl puuviljapüreed või värskeid puuvilju ( õun, ploom, kreek),
soola,
suhkrut,
3 spl hapupiima või -koort,
hakitud maitserohelist.

Puhastatud ja pestud hiina kapsas lõigatakse õhukesteks tüllideks, segatakse hakitud sibula ja teiste toiduainetega. Peale puistatakse maitserohelist.

Hapukapsasalat.



300 g hapukapsast,
1 väike sibul,
2 haput õuna või 3 spl õunapüreed,
suhkrut,
2 spl hapukoort või toiduõli,
(tomatipüreed).

Hapukapsas lõigatakse vajaduse korral peenemaks, lisatakse hakitud sibul ja õunad või õunapüree. Maitsestatakse suhkruga, lisatakse hapukoor või toiduõli, soovi korral ka tomatipüreed.


Täidetud ahjukartulid.



1-1 1/2 kg suuremaid kartuleid, 2-3 sl toiduõli, 250 g hakkliha, 100 g suitsupekki, 2-3 sibulat, soola, punast pipart.
Kooritud ja pestud kartulid õõnestatakse seest ja täidetakse sibula, suitsupeki ja hakklihatäidisega ning võõbatakse toiduõliga. Kartuli külgedele pustatakse punast pipart, mis küpsedes annab ilusa punakaspruuni jume. Kartulid tõstetakse ahjupannile, kuhu lisatakse ka veidi vett. Küpsust proovitakse kahvliga. Juurde sobib koore kaste ja hapukapsa-jõhvika toorsalat.


Üleküpsetatud porgandid soolaribi juurde.



8 suurt porgandit, soola, 1 tl võid, kastmeks 200 g rõõska koort, 1/2 pakki sulataud juustu, muskaatpähklit.

Puhastatud porgandid keedetakse aurus või väheses soolaga maitsetsatud vees, seejärel tõstetakse võitatud vormi. Koor kuumutakse, juust murendatakse sisse ja kuumutakse segades ühtlaseks massiks. Segu maitsestada riivitud muskaatpähklitega ja valatakse üle porgandite. Kõpsetakse ahjus kuni pealt pruunistub. Niisamuti võib küpsetada teisi aedvilju.

Paberis küpsetatud soolaribi.



1 1/2 – 2 kg läbikasvanud soolast searibi, 1-2 sibulat, tükk peterselli – või sellerijuurt, 3 pipratera, 3 vürtsi,1 loorberihet, sinepit.
Liha leotakse külmas vees magedaks. Seejärel keedetakse koos maitselisanditega väheses vees poolpehmeks, tõstetakse keeduleemest välja ja määritakse sinepiga. Kamara võib peeneruuduliselt läbi lõigata. Lihatükk tõstetakse külma veega märjaks kastetud kolmekordsele pärgamentpaberile, peale valatakse 4-5 lusikatäit leemerasva. Paber keeratakse liha ümber pakitaoliselt kokku, pakk pannakse ahjupannile ja sellega keskmise kuumusega ahju. Küpsetakse kuni liha on pehme ( umbes 1 tund). Küpsemise ajal kastetakse paberit aegajalt pealt veega.
Antakse lauale nii kuumalt kui külmalt. Kuuma liha juurde pakutakse hautatud kapsaid, lihaleemes keedetud kartulid ja aedvilju, peedisalatid jms. Külmalt serveeritakse liha lõikudena vaagnal koos hapukurgi, marineeritud puuviljade ja mädarõikaga.


15. jaanuar 2012

Rukkitaignas küpsetatud sealiha.



2- kilone pehme sealihatükk, soola, 5 pipratera, 2 loorberilehte, 1 väike sibul, 1 porgand. Taignaks : 1 l vett, 2 kg rukkijahu, veidi keeduleeme rasva, soola.
Liha hõõrutakse soolaga sisse ja lastekse nii külmas seista kaks ööpäeva. Siis keedetakse 1 tund tasasel tulel väheses vees, kuhu on lisatud maitselisandid. Lastakse jahtuda samas leemes.
Rukkijahust ja veest segatakse taigen, kuhu lisatakse veidi soola ja keeduleeme rasva. Taigen rullitakse laiali, poolküps lihatükk pannakse keskele. Taigen surutakse kõvasti ümber liha ja näpitakse hoolikalt kinni. Voolitakse vette kastetud kätega ilusaks pätsiks. Taignarattaga tehakse muster peale. Algul pannakse pooleks tunniks 200 kraadisesse ahju, siis vähendatakse temperatuuri 170 kraadile ja küpsetakse veel poolteist tundi. Proovitakse , kas liha on valmis ( kui väljatulev leem on värvitu).

Küüslauguga pikitud seapraad.




1 1/2 -2 kg puhast kondi ja nahata sealiha, soola, pipart, konservkurgi vm marinaadi, 1 küüslaugupea, sojakaste, 1/2 klaasi punast veini.
Praetükk hoitakse üle öö marinaadis, milleks võib olla konservist üle jäänud marinaad või lahjendatud äädikas. Järgmisel päeval torgatakse lihasse piki lihaskiudu terava noaga augud ja nendesse puhastatud küüslauguküüned. Liha hõõrutakse sisse soola ja pipraga, määritakse sojakastmega ning tõstetakse ahjupannile. Küpsetakse keskmise kuumusega ahjus. Vahepeal kastetakse aegajalt veiniga. Küpseb umbes tund ja kolmveerand kuni kaks tundi.
Selliselt küpsetatud liha maitseb ka külmalt lõikudena koos lisanditega ja leivakattena.

Uusaastakalkun.



Umbes 4-kilone kalkun,
2 sl soola,
1 tl peent pipart,
1/2 tl peenestatud nelki,
6-10 õuna,
25-30 kivita ploomi ( konserveeritud või kuivatatud),
5 sl võid,
kartulid vajaduse järgi.
Kastmeks: 3 sl margariini, 2 1/2 sl jahu,1/2 l praeleent, 150 g rõõska koort, 3 sl valget veini, 2 sl karusmarja- või sõstratarretist, soola.

Maitseained segatakse omavahel. Seguga hõõrutakse pestut lindu nii seest kui väljast. Väiksemat õunad poolitakse , suuremat lõigatakse veeranditeks, südamikud eemaldatakse. Kalkun täidetakse seest õunte ja ploomidega, seejärel õmmeldakse kinni ja tõstetakse ahjupannile, valatakse üle sulavõiga. Küpsetakse ahju alakuumuses 160-175 C juures umbes 3 tundi, aegajalt lindu kastes. Et kõrbemist vältida, lisatakse vahepeal veidi keedu vett (ja kindlasti kontrollida soola, vajadusel lisada!!!!!!). Küpsetamise lõpupoole pannakse pannile ka kooritud kartulid, kastetakse sulavõiga, puistatakse peale soola ning küpsetakse kuni pruunistuvad ja valmivad.
Kastmeks kuumutakse jahu margariiniga, lisatakse vahehaaval kalkuni praadimisleem ja lastakse keeda ühtlaseks, kurnatakse. Pannakse koort ja maitsestakse kaste veini, tarretise ja soolaga. Lastakse veel läbi keeda.


Marineeritud juust.



4 pk tomatijuustu,
1 kl lahjendatud äädikat,
1/4 klaasi toiduõli,
1 väike sibul,
1 tl peenestatud küüslauku,
5-6 nelgitera,
1 tl tilliseemneid,
(sidrunikoort).

Õli ja äädikas kuumutakse keemiseni. Tükeldatud sibul ja küüslauk koos maitseainetega pannakse kaussi, kuum leem valatakse peale. Lastakse kinnikaetuna täielikult jahtuda.
Juustu tükeldatakse neljaks ja pannakse liitrisse klaaspurki. Jahutanud leem valatakse juustutükkidele ja lastakse nõnda külmkappis seista 2 ööpäeva, siis on valmis.

Küpsetatud maksapasteet.



500 g seamaksa,
300 g seapekki,
8-10 vürtskilufileed,
1 suur sibul,
3 sl võid või margariini,
2 sl jahu,
1 1/2 klaasi piima,
1 tl soola,
1/2 tl peent pipart,
2 muna.

Maks, pekk, kilufilee ja sibul aetakse kaks korda läbi lihamasina. Keedunõus kuumutakse jahu ja või, lisatakse piim ja lastekse segades läbi keeda, maitsestatakse soola ja pipraga. Nõu võetakse tulelt . Segatakse juurde maksasegu ja hästi kloppides munad. Kontrollitakse maitset. Nüüd valatakse segu võitatud tulekindlasse vormi, kaetakse pealt fooliumiga ja pannakse 200C ahju kõrgeservalises ahjupannis olevasse vette. Küpsetakse nii tund aega, siis võetakse foolium ära ja lastakse pealt pruunistuda.





Terevamaitseline heeringasuupiste.



4 suurt leotatud heeringafileed,
1/2 klaasi lahjat äädikat,
1-2 sl sinepit,
2 sl toiduõli,
2 sl suhkrut,
noaotsatäis peent pipart,
1 sl riivitud mädarõigast,
1 väike hapu õun,
2-3 sl hapukoort.

Heeringafileed lõigatakse korrapärasteks tükkideks ja tõstetakse vaagnale. Äädikast, sinepist ja piprast klopitud marinaad valatakse üle kala ja lastakse nii seista külmas üks ööpäev. Siis valatakse üleliigne vedelik ära. Hapukoor segatakse riivitud õuna ja mädarõikaga ning tõstetakse kalalõikudele.

Kanasalat.



250 g keedetud kanaliha,
150 g keedetud kartuleid,
150 g hapukurki,
100 g õunu,
150 g majoneesi,
100g rõõska 35% koort,
2 keedetud muna,
maitserohelist.

Toiduained lõigatakse peenteks ribadeks ja pannakse kihtidena salatikaussi. Koor vahustatakse, segatakse ettevaatlikult majoneesiga ( vajadusel maitsestatakse) ja valatakse salatile. Kaunistakse muna – ja õunalõikudega ning maisterohelise lehtedega.

Kala - juustusalat.



1 karp konservlõhet,
sairat või sardiini,
samas koguses juustu-, õuna-,
keedetud katuli ja marineeritud peedi kuubikuid ;
kastmeks 200 g hapukoort, mis on maitsestatud sinepi, suhkru, soola, paari lusikatäie kalakonservileeme ja peedimarinaadiga.

Kala murendatakse väiksemateks tükkideks, segatakse õrnalt teiste ainete ja kastmega ning lastakse veidi enne serveerimist külmas seista.

Potikook.( lihavõtte)



15 g pärmi,
125 g piima,
25 g suhkrut,
250 g jahu,
soola,
1 sidruni riivitud koort,
50 g margariini,
1 muna,
60 g rosinaid,
25 g hakitud mandleid,
40 g apelsinisukaadi.
Glasuur: 65 g tuhksuhkrut,
1,5 dls sidrunimahla.
Vaja on ka uut lillepotti läbimõõduga 12 cm.
Valmistada pärmitaigen. Lillepott pesta ja kuivatada. Vooderdada küpsetuspaberiga. Tõsta taigen potti , lasta kerkida ja küpsetada t 175- 180 C ca 45 minutit. Võtta vormist välja , jahutada , katta glasuuriga, kaunistada.

Porgandikompvekid.



250 g porgandeid,
50 g võid (margariini),
30 g rosinaid,
100 g küpsiseid,
1 dsl mett või suhkrut,
30 g hakitud mandleid,
1/2 –1 tl kaneeli,
kirjut raesuhkrut või kookoshelbeid.

Puhastatud porgandid riivida peenelt, hautada veidi aega koos võiga. Lisada kaneeli, mandleid, hakitud rosinad, koor, mesi või suhkur. Lasta segul jahtuda. Vormida massist väikesed munad. Veeretada raesuhkrus või kookoshelvestes.

Tartarkaste Viini moodi.



350 g majoneesi,
150 gr tükeldatud konservkurki,
15 g tükeldatud mugulsibulat,
soola, suhkrut, pipart.

Osa majoneesi võib soovi korral asetada hapukoorega.

Mädarõikakaste.



300 g majoneesi,
2oo g vahustatud vahukoort,
1-2 spl mädarõigast,
soola, suhkrut.

Lehed

Külastusi :

Вязаный брелок лисичка крючком

Вязаный брелок лисичка крючком