18. jaanuar 2012

Rõikasalat.


300 gr valget või musta rõigast,
soola,
suhkrut,
1 väike sibul,
2 õuna või 1 hapukurk,
3 spl hapukoort,
murulauku või sibulapealsed,
1 tomat või 2 redist.

Rõigas riivitakse jämedalt, puistatakse sool ja suhkruga üle raputakse taldrikuga kaetud kausis tugevasti läbi. Lisatakse riivitud või hakitud sibul, õunad või hapukurk ning hapukoort. Peale pannakse peeneks hakitud maitserohelist ning tomati – või rediseviile.

Redisesalat.


300 gr rediseid,
100 gr lehtsalatit,
murulauku,
peterselli,
3 spl rõõska või hapukoort,
soola,
suhkrut.
Redis lõigatakse õhukesteks ketasteks, salatilehed rebitakse väiksemaks, segatase hakitud maitserohelisega. Peale tõstetakse maitsestatud koorekste. Kaunistatakse rediselõikudega ja salatilehtedega.

Punasekapsasalat.


300 gr punast kapsast,
2 spl haput mahla või marjapüreed,
1 väike sibul,
1 spl riivitud mädarõigast,
1 hapukurk,
2 spl toiduõli või hapukoort,
peterselli või sibulapealseid,
soola.

Kapsas riivitakse või lõigatakse peenteks ribadeks, tambitakse pudrunuiaga pehmemaks. Lisatakse mahla või püree, hakitud sibul, mädarõigas, tükeldatud hapukurk ja toiduõli või hapukoor, maitsestatakse. Salatile puistatakse hakitud maitserohelist.

Porgandisalat.


300 gr porgandeid,
1 sibul,
3 spl sõstraid või jõhvikaid,
soola,
suhkrut
(või 2 õuna, 1 tl mahla, 2 spl hapukoort).

Porgandid ja sibul riivitakse, marjad surutakse puruks. Toiduained segatakse ja maitsestatakse. Marjade asemel võid lisada riivitud õunad ja mahlaga segatud hapukoort.

Peedisalat.


300 g peeti,
3 haput õuna,
soola,
suhkrut,
2 spl hapukoort, -piima või toiduõli,
1 spl marja või puuviljamahla,
sibulapealseid.

Peet ja õunad riivitakse, segatakse, lisatakse teised toiduained ja maitsestatakse. Peale puistatakse hakitud sibulapealseid. Õunte asemel võib lisada hapukurke või kapsaid.

Oblikasalat.


300 gr oblikalehti,
1 värske kurk,
1 spl riivitud mädarõigast,
tükike sibulat,
1 porgand,
3 spl rõõska või hapukoort,
soola,
suhkrut,
1 kõvaks keedetud muna,
peterselli.

Oblikalehed rebitakse või lõigatakse väikesteks tükkideks, lisatakse tükeldatud kurk, riivitud sibul, porgand, mädarõigas. Koor maitsetsatakse soola ja suhkruga, segatakse salatiga. Peale puistatakse, hakitud muna ja maitserohelist.

Lillkapsasalat.


300 gr lillkapsast,
1 kurk,
2 õuna,
tükike sellerit või sibulat,
soola,
suhkrut,
maitsetaimi,
2 spl rõõska või hapukoort,
1 spl haput mahla või äädikat,
tilli ja peterselli.

Lillkapsast hoitakse 20 minutit nõrgas soola – ja äädikavees, raputakse tahedaks ja riivitakse jämedalt. Lisatakse õhukesteks libledeks lõigatud kurk, riivitud õunad ja seller või sibul ja maitseained. Koor segatakse mahlaga, tõstetakse aedviljadele. Peale puistata maitserohelist.

Nuikapasasalat.


300 gr nuikapsast,
1 sibul,
1 hapukurk,
1 õun,
3 spl rõõska või hapukoort,
soola,
suhkrut või mett,
tilli ja peterselli.

Kooritud ja pestud nuikapsas riivitakse jämedalt. Lisatakse hakitud sibul, kurk ja õun ning maitsestatud koor. Peale puistatakse hakitud maitserohelist.

Kõrvitsasalat.


300 gr kõrvitsat,
1 hapukurk,
1 väike sibul või sibulapealseid,
1 õun,
soola,
maitsetaimi,
3 spl hapukoort või toiduõli,
hakitud petersellilehti,
1 tomat.

Kõrvits lõigatakse õhukesteks libledeks või riivitakse jämedalt, samuti hapukurk, sibul ja õun. Toiduained segatakse, maitsestatakse soola ja maitsetaimed. Peale tõstetakse hapukoort või toiduõli, puistatakse petersellilehti ja pannakse sektoriks või ketasteks lõigatud tomat.

Kurgisalat.



300 gr värsket kurki,
soola,
2 spl hakitud tilli,
(rediseid, lehtsalatit vm),
3 spl hapukoort või – piima.

Kurgid pestakse. Kasvuhoonekurke ei koorita, teised kooritakse, lõigatakse õhukesteks viiludeks, puistatakse soolagaja hakitud tilliga üle. Soovi korral lisatakse peenestatult teisi aedvilju. Peale tõstetakse hapukoor või – piima.

Kaunpiprasalat.



300 gr kaunpipart,
2 tomatit,
1 värske kurk,
soola,
suhkrut,
3 spl hapukoort või – piima,
1 munakollane,
hakitud tilli.

Seemnetes puhastatud kaunpipar lõigatakse peenteks ribadeks, tomatid ja kurk õhukesteks viilukesteks. Kaussi pandud aedviljale tõstetakse toores munakollase ja maitseainetega segatud koor või piim, peale puistatakse hakitud tilli.

Kapsasalat.



300 gr valget peakapsast,
hapukapsa – või kurgisoolavett,
1 väike sibul või sibulapealseid,
1 tl mädarõigast,
2 õuna,
soola,
suhkrut,
2 spl hapukoort või – piima või toiduõli,
maitserohelist.

Kapsas riivitakse või lõigatakse ribadeks, tambitakse pehmeks ja hoitakse 15 minutit hapukapsa – või kurgisoolaveega segatult. Lisatakse teised toiduained ja maitsestatakse.

Kabatsokisalat.



300 g kabatšokki,
1 väike sibul,
3 haput õuna või 3 spl puuviljapüreed,
1 väike kurk,
soola,
marjamahla või äädikat,
2 spl hapukoort või toiduõli,
hakitud maitserohelist.

Kabatšokk riivitakse jämedalt või lõigatakse õhukesteks viilideks. Sibul, õunad ja kurk lõigatakse ribadeks või hakitakse. Toiduained segatakse ja maitsestatakse.


Kaalikasalat.



300 g kaalikat,
4 spl kompotisiirupist karusmarju,
rabarbereid,
õunu või marineeritud kõrvitsat,
(2 spl hakitud pähkleid),
(rosinaid),
hakitud tilli või petersellilehti.

Kaalikas riivitakse jämedalt, segatakse teiste toiduainetega ja maitsestatakse. Peale puistatakse maitserohelist.

16. jaanuar 2012

Hiina kapsa salat.



300 g hiina kapsast,
1 väike sibul,
3 spl puuviljapüreed või värskeid puuvilju ( õun, ploom, kreek),
soola,
suhkrut,
3 spl hapupiima või -koort,
hakitud maitserohelist.

Puhastatud ja pestud hiina kapsas lõigatakse õhukesteks tüllideks, segatakse hakitud sibula ja teiste toiduainetega. Peale puistatakse maitserohelist.

Hapukapsasalat.



300 g hapukapsast,
1 väike sibul,
2 haput õuna või 3 spl õunapüreed,
suhkrut,
2 spl hapukoort või toiduõli,
(tomatipüreed).

Hapukapsas lõigatakse vajaduse korral peenemaks, lisatakse hakitud sibul ja õunad või õunapüree. Maitsestatakse suhkruga, lisatakse hapukoor või toiduõli, soovi korral ka tomatipüreed.


Täidetud ahjukartulid.



1-1 1/2 kg suuremaid kartuleid, 2-3 sl toiduõli, 250 g hakkliha, 100 g suitsupekki, 2-3 sibulat, soola, punast pipart.
Kooritud ja pestud kartulid õõnestatakse seest ja täidetakse sibula, suitsupeki ja hakklihatäidisega ning võõbatakse toiduõliga. Kartuli külgedele pustatakse punast pipart, mis küpsedes annab ilusa punakaspruuni jume. Kartulid tõstetakse ahjupannile, kuhu lisatakse ka veidi vett. Küpsust proovitakse kahvliga. Juurde sobib koore kaste ja hapukapsa-jõhvika toorsalat.


Üleküpsetatud porgandid soolaribi juurde.



8 suurt porgandit, soola, 1 tl võid, kastmeks 200 g rõõska koort, 1/2 pakki sulataud juustu, muskaatpähklit.

Puhastatud porgandid keedetakse aurus või väheses soolaga maitsetsatud vees, seejärel tõstetakse võitatud vormi. Koor kuumutakse, juust murendatakse sisse ja kuumutakse segades ühtlaseks massiks. Segu maitsestada riivitud muskaatpähklitega ja valatakse üle porgandite. Kõpsetakse ahjus kuni pealt pruunistub. Niisamuti võib küpsetada teisi aedvilju.

Paberis küpsetatud soolaribi.



1 1/2 – 2 kg läbikasvanud soolast searibi, 1-2 sibulat, tükk peterselli – või sellerijuurt, 3 pipratera, 3 vürtsi,1 loorberihet, sinepit.
Liha leotakse külmas vees magedaks. Seejärel keedetakse koos maitselisanditega väheses vees poolpehmeks, tõstetakse keeduleemest välja ja määritakse sinepiga. Kamara võib peeneruuduliselt läbi lõigata. Lihatükk tõstetakse külma veega märjaks kastetud kolmekordsele pärgamentpaberile, peale valatakse 4-5 lusikatäit leemerasva. Paber keeratakse liha ümber pakitaoliselt kokku, pakk pannakse ahjupannile ja sellega keskmise kuumusega ahju. Küpsetakse kuni liha on pehme ( umbes 1 tund). Küpsemise ajal kastetakse paberit aegajalt pealt veega.
Antakse lauale nii kuumalt kui külmalt. Kuuma liha juurde pakutakse hautatud kapsaid, lihaleemes keedetud kartulid ja aedvilju, peedisalatid jms. Külmalt serveeritakse liha lõikudena vaagnal koos hapukurgi, marineeritud puuviljade ja mädarõikaga.


15. jaanuar 2012

Rukkitaignas küpsetatud sealiha.



2- kilone pehme sealihatükk, soola, 5 pipratera, 2 loorberilehte, 1 väike sibul, 1 porgand. Taignaks : 1 l vett, 2 kg rukkijahu, veidi keeduleeme rasva, soola.
Liha hõõrutakse soolaga sisse ja lastekse nii külmas seista kaks ööpäeva. Siis keedetakse 1 tund tasasel tulel väheses vees, kuhu on lisatud maitselisandid. Lastakse jahtuda samas leemes.
Rukkijahust ja veest segatakse taigen, kuhu lisatakse veidi soola ja keeduleeme rasva. Taigen rullitakse laiali, poolküps lihatükk pannakse keskele. Taigen surutakse kõvasti ümber liha ja näpitakse hoolikalt kinni. Voolitakse vette kastetud kätega ilusaks pätsiks. Taignarattaga tehakse muster peale. Algul pannakse pooleks tunniks 200 kraadisesse ahju, siis vähendatakse temperatuuri 170 kraadile ja küpsetakse veel poolteist tundi. Proovitakse , kas liha on valmis ( kui väljatulev leem on värvitu).

Lehed

Külastusi :

Вязаный брелок лисичка крючком

Вязаный брелок лисичка крючком