3. oktoober 2012

Hautatud seened sinepikastmes.




500 gr värskeid seeni,
2 spl rasva,
1-1 1/2 spl jahu,
1 sibul,
1-1 1/2 klaasi puljongit või seeneleent,
1- 1 1/2 spl sinepit,
soola, pipart,
suhkrut,
äädikat.

Seened tükeldatakse ja kuumutatakse, nii et neis mahl eraldub. Rasv sulatatakse, selles pruunistatakse jahu ja sibul, lisatakse seenemahl või puljong, keedetakse ja maitsestatakse teravaks. Hautatud seened segatakse kastmega ja kuumutatakse üheskoos veel 3-5 minutit. 

Hautatud seened õuntega.




500 gr värskeid või 250-300 soolatud seeni,
1-2 spl rasvainet,
1 tl jahu,
2-3 haput õuna,
soola,
pipart,
sibulapealseid.
Seened tükeldatakse, hautatakse rasvaines 10-15 minutit, lisatakse jahu ja kooritud tükeldatud õunad, hautatakse pehmeks. Maitsestatakse, puistatakse peale peenestatud sibulapealseid. Juurde antakse keedetud kartuleid või kartuliputru ning peedisaltit.

Hautatud seened.




500 gr värskeid või 250-300 gr kupatatud (soolatud) seeni,
1-2 spl rasvainet,
1 sibul,
soola,
(2-3 spl hapukoort),
(1/2 kl puljongit või seeneleent),
petersellilehti või tilli.

Rasvaine sulatatakse , sellesse pannakse poolitatud või õhukesteks viiludeks lõigatud seened ja hakitud sibul. Kupatatud seentele lisatatse leent, teisi hautakse omas mahlas 15-20 minutit. Hautamisel lõpul lisatatse sool, maitseroheline ja soovi korral hapukoor.
Lisandiks antakse keedukartulid ja toorsalatit.

2. oktoober 2012

Pikantne heeringasalat.


1 heeringas,
1 sibul,
1 tomat,
1 paprikakaun,
1 peasalat,
2 spl toiduõli,
1 spl äädikat,
3 spl oliive,
soola, peent pipart.

Puhastatud heeringas , sibul, tomat, paprikakaun ja lehtsalat lõigatakse  väikesteks tükkideks ning segatakse. Toiduõli, äädikas ning maitseainetes valmistatakse salatikaste, valatakse kaussi pandud toiduainetele.

Kalafilee kurkide ja paprikaga.




500 gr kalafileed,
2 spl sidrunimahla,
2 spl toiduõli,
1 sibul,
1 tükike küüslauku,
1 kl valget veini,
2 spl maitserohelist,
250 gr värsket kurki,
250 gr tomateid,
2-3 paprikakauna,
soola,
pipart.

Kalafileed pisardatakse sidrunimahlaga ja puistatakse soola peale. Pooles (1 spl) toiduõlis praetakse hakitud sibul ja riivitud küüslauk. Kalatükid pannakse sibulatele, peale valatakse vein ning puistatakse hakitud maitseroheline. Hautakse kaanega kaetud 10-15 minutit. Paprikakaunad lõigatakse õhukesteks ketasteks, kuumutatakse ülejäänud toiduõlis. Umbes 10 minuti pärast pannakse samasse kooritud tükeldatud kurgid ja 5 minutit hiljem poolitatud või sektoriteks lõigatud tomatid. Peale puistatakse soola ja pipart, hautatakse üheskoos veel paar minutit. Siis tõstetakse köögiviljad kuumadele kalatükkidele, hoolitsetakse , et toit oleks läbikuum. Vajaduse korral hoitakse 5-6 minutit kaetult kuumal pliidil või praeahjus.

Pannkoogid.



2 munakollast,
4 spl suhkrut,
sidrunikoort,
2 kl jahu,
2 kl piima,
soola,
praadimiseks õli.
Immutamiseks : 1 spl võid, 1 spl suhkrut, apelsiinikoort, 3 spl konjakit.

Munakollased hõõrutakse suhkru, riivitud sidrunikoore ja vähese soolaga vahule. Vaheldumisis lisatakse jahu ja piim. Taignast tõstetakse kuuma rasvasse koogid, praetakse mõlemalt poolt helekollaseks.
Või kuumutakse suhkruga, lisatakse konjak. Kuumalt lauale antavatele kookidele tõstetakse immutamisvedelikku. Lastele valmistatakse koogid immutatakse mahlaga kuumutatud võiga

Ploomipallid.



200 gr musti ploome,
100 gr suhkrut,
100 gr pähklituumi,
1 spl rummi.

Kuivatatud mustade ploomide seemned eemaldatakse. Kõik toiduained segatakse ja aetakse 2 korda läbi hakkmasina, maitsestatakse rummiga. Lusikaga võetakse saadud massist tükikesed ja vormitakse käte vahel pallideks. Veeretatakse suhkrus või kaneelis jt .



30. september 2012

Sõmer tatrapuder seentega.




400 gr tatrakruupe,
2 kl seenekeeduleent,
soola, rasva,
500 gr värskeid puravikke või šampinjone,
1-2 sibulat,
75 gr rasva,
1 1/4 kl hapukoorekastet,
2 spl riivitud juustu.

Värsked seened keedetakse, siis hakitakse ja praetakse rasvas. Puder valmistatakse seenekeeduleemes. Pudrule lisatakse rasva ja hautakse hakitud  sibulad. Keraamilised portsjonilised vormid määritakse rasvaga, nendesse jaotatakse puder. Keskele tehakse süvend, sellesse tõstetakse seened. Hapukoorekaste valatakse peale, puistatakse riivitud juustu ja küpsetatakse praeahjus helekollaseks (20-25 minutit).
Puder antakse lauale keraamilistes vormides, milles ta küpsetati.

Anšoovis e. hamsa.



Anšoovis e. hamsa -  Vahemeres ja Europa lääne- ja edelarannikul esinev väike kala. Samanimelisi konserve toodetakse ka teistest väikestest heeringalistest.

Aniis.



Aniis - Väike-Aasiast pärinev taim. Viljas leidub rohkesti eeterlikke õlisid. Kasutatakse ravi- ja vürtsainena.

Ananass.



Ananass - Brasiiliast pärinev taim suurte mahlakate viljadega, kultiveeritakse  soojadel, niisketel aladel, eriti Havai saatrel.

Lehed

Külastusi :

Вязаный брелок лисичка крючком

Вязаный брелок лисичка крючком