26. jaanuar 2013

Lindströmi pikkpoiss.



500 gr hakkliha,
200 gr keedetud kartulit,
3 sibulat,
1 muna,
soola, pipart,
muskaati.
Peeti ja kartul riivitakse, sibul hakitakse ja segatakse koos muna ja maitseainetega hakkliha hulka. Taignast vormitatakse pätsid ja küpsetatakse ahjus, vahetevahel veega kastes. Samas ahjus võib küpsetada porgandeid, mida koos toorsalatiga  serveerida toidu juurde. Kastmeks külm hapukoore- või majoneesikastet maitserohelisega.

Ühepajatoit lambaliha ja rooskapsaga.



250 gr lambaliha,
2 porgandit,
4 kartulit,
1 kl vett,
soola,
10 pipratera, loorberileht,
2 küüslauguküünt,
25-30 rooskapsapead,
veidi piparmünti.

Lambaliha tükeldatakse paladeks ja pruunistatakse pannil või paksu põhjaga keedunõus, valatakse juurde vesi, lisatakse sool, loorberileht ja maitseained ning lastakse haududa 10 minutit. Vahepeal kooritakse kratulid ja porgandid, tükeldatakse ning lisatakse siis lihale, samuti rooskapsapead tervelt. Roog hautatakse tasasel tulel valmis.

Searibi kaalikatega.



500 gr searibi,
soola,
1 spl margariini,
1 l kaalikakuubikuid,
vett,
petersellilehti.

Liha tükeldatakse parajateks kahvlipaladeks ja pruunistatakse pannil, maitsestatakase soolaga ning kallatakse paksu põhjaga potti. Lisatakse nii palju vett, et liha on kaetud ja lastakse tasasel tulel haududa. Samas pannil pruunistada ka kaalikad, lisatakse lihale ja hautatakse kaane all koos lihaga pehmeks. Valmis toidule puistatakse hakitud peterselli.

Lehttaigna pirukad kalaga.




Taigen:
500 gr nisujahu,
250 gr (1 kl ) külma vett,
1-2 spl sidrunimahla,
250 gr Rama margariini,
taigna kihiliseks muutmiseks 250 gr margariini või võid.
*Täidis:
300 gr kalafileed (forell, koha, ahven, tursk),
50 gr toorest riisi,
2 keedetud muna,
1 toores muna,
1/2 porrulauku,
tilli.

Klafilee hoitakse üks öö kerges soolas, millel on lisatud peent pipart ja tilli. Filee aetakse läbi hakkmasina, siis keedtakse, tükeldatud porrulauk kuumutakse kergelt võis, keedetud munad hakitakse - kõik toiduained segatakse ning lisatakse toores muna ja hakitud tilli.

*Võisegu:
150 gr võid,
1-2 spl sidrunimahla,
2-3 spl hakitud tilli.
Võisegu pakutakse soojade pirukate juurde serveerimisel.

*Valmistamine:
Jahu ja margariin hõõruda kokku, lisada sidrunimahl ja külm vesi, lasta taignal seista 1 tund kuni üks öö külmkapis ( jahedas). kihiliseks muutmiseks planeeritud või või margariin Rama (mitte teised!) margariin lõigata 0,5 cm paksusteks viiludeks, taigen rullida laual sama paksuks avatud ´´raamatuks´´. Võiviilud laduda ´´raamatu´´ ühele poolele, teise poolega katta rasvaine kinni ja servad suruda korralikult kokku. taigen pannakse 20-30 minutiks  jahedasse ´´puhkama´´, siis rullitakse taigen ettevaatlikult (taigen ei tohi rebeneda) 3korda suuremaks ja pannakse kolmekordseltkokku (saame jälle sama suure tüki nägu enne rullimist). Sama operatsiooni korratakse veel 2-3 korda, siis rullitakse taigen õhukeseks ja lõigatakse väikesteks ristkülikuteks, mille keskel asetatakse täidis. Toote servad susrutakse kinni (mitte päris servalt, siis löövad kihid küpsedes kenasti ahti). Vormitud tooteid lastakse 30 minutit ´´puhata´´ siis määrida pelat sulavõiga ja küpsetada 20 minutit 220-230 C juures (lgul kuumemas, pärast jahedamas ahjus.

Täidis võib igaüks valida oma maitse järgi, lihast, kapsast, kohupiimast, õuntest, kui kalatäidis ei meeldi.

Kaeraküpsised.





200 gr küpsetusmargariini,
2 dl suhkrut,
3,5 dl kaerahelbeid,
3 dl jahu,
0,5 dl mannat,
2 dl rosinaid ( või kuivatatud jõhvikaid),
1 dl purustatud pähkleid,
2 tl küpsetuspulbrit,
1 dl piima.
Vahusta margariini suhkruga. Sega omavahel kuivained, rosinad, pähklipuru ja lisa vahustatud rasvainele. Sega juurde piim. Tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile lusika abil väikesed pallid, jätta vahele piisavalt kerkimisruumi (4-5 cm).
Küpseta 175 C juures umbes 20 - 25 minutit.

Tuunikalalasanje.




12 lasanjeplaati,
2 (350 gr) purki ürtidega tomatikastet,
2 (150 gr) karpi tuunikala õlis,
350 gr Emmentali juustu,
2 tl pitsamaitseainet,
1 dl musti oliive.

Määri vorm võiga, vala põhjale tomatikastet ja aseta sinna kolm lasanjeplaati. Laota lasanjaplaatidele tomatikastet, tuunikala ja riivitud juustu. Tee ka järgmised kaks kihti samamoodi. kata viimane kiht lasanjeplaatidega, määra peale tomatikaste, raputa pinnale riivjuustu ja pitsamaitseainet. Kaunista viilutatud oliividega.
Küpseta 175 C juures- 40 minutit.
Enne serveerimist lase 10-15 minutit taheneda.

Porgandi-tatrakook.





24 cm läbimõõduga vormi jaoks.

225 gr puhastatud riivitud porgandit,
4 muna,
200 gr suhkrut,
200 gr õli,
1 dl piima või õunamahla või muud vedeliku,
3 dl tatrajahu,
1 tl soodat,
1 tl sidrunimahla.
Kuumuta ahi 175C. Sega riivitud porgand, munakollaste, suhkru, õli, vedeliku ja jahuga, millesse on lisatud soodat ja sidrunihape. Munavalget vahusta eraldi kõvaks vahuks ja sega ettevaatlikult ülejäänud taina hulka. Küpseta paberiga vooderdatud vormis 30-40 minutit.

Kihisev arbuusibool. (Pere ja Kodu).




4-le
1 keskmine arbuus,
1 l kellukese limonaadi,
1 laimi või sidruni viilud,
püparmindilehti,
jääkuubikuid.

Aseta arbuus, varreosa allpool lauale ja lõika ´´kaas´´ pealt ära. Kui sul on spetsiaalne pallilõikur, võid sellega arbuusist mõned pallikesed lõigata, et neid hiljem kaunistuseks kasutada. Edasi uurista sisu välja. Eemalda sisust seemned. Tambi viljaliha pudrunuiga puruks, ning kurna eraldunud mahl läbi sõela arbuusikoore sisse tagasi. Lisa laimi -või sidruniviilud, pipramündilehed ja jääkuubikud ning vala limonaad peale. Serveeri kohe.
Võid jooki serveerida ka spetseaalses boolinõus, kuid arbuusikoor on ägedam.

13. jaanuar 2013

Hernesupp.



400 gr värskeid või külmutatud rohelisi herneid (ilma kaunteta),
1 kl peeneks lõigatud salatilehti,
3 peeneks lõigatud porrut,
4 kl kanapuljongit,
1 tl suhkrut,
1,5 tl soola,
kaheksandiks värskelt jahvatatud pimenti (vürtsi),
kaheksandik tl harakputke,
3 spl võid,
soola.

Eraldada neljandik klaasi herneid, ülejäänud panna keedunõusse. Lisada salat, porru , suhkur, soola, piiar ja harakputk. Valada peale kanapuljong ja keeta 30 minutit vaiksel tulel. Herned hõõruda läbisõela ja panna piljongisse tagasi, lisada või. Keeta veel 10 minutit. Laualeandmisel panna supisse ülejäänud herned.

Seenepüreesupp.



Neljandik klaasi hakitud sibulat,
4 spl võid,
400 gr seeni (eelistatakse šampinjone või kivipurovikke),
2 spl nisujahu,
6 kl kanapuljongit,
2 petersellioksa,
2 sellerioksa,
2 munakollast,
1 kl 20% koort,
soola.
Hakitud sibulat kuumutada võis 5 minutit. Lisada hakitud seened ja kuumutada veel 5 minutit. Pidevalt segades lisada jahu ja veidi aja pärast valadajuurde puljong. Lasta keema, tõsta välja seened ja sibul hõõruda läbi sõela ja panna puljongisse tagasi. Munakollased kloppida koorega ja valada peene joana supisse. kuumutada pidevalt segades, kuid mitte lasta keema tõusta. Maitsestada soolaga.

Pariisi sibulasupp.



3 kl väikesteks kuubikuteks lõigatud magusat sibulat,
3 spl võid,
3 spl jahu,
6 kl kanget lihapuljongit,
1 loorberileht,
neljandik tl värskelt jahvatatud musta pipart,
6 viilu valget nisuleiba,
1,5 kl riivitud juustu ( emmentali),
sool.
Sibul pruunistada kuumas võis. Pidevalt segades lisada ja siis valada juurde puljong. Puljongisse lisada loorber ja pipar. Keeta vaiksel tulel kuni pool tundi. Loorber võtta välja, supp maitsestada soolaga.
Leivaviilud röstida või kuivatada tugeval tulel. Sobib kasutada ka meie pika saia viile.
Supp valada kaussidesse. Igasse kaussi panna saiaviil, millele puistata osa riivjuustu. Kausid katta kaantega ja lasta 6 minutit seista panna mõneks minutiks lahtiselt praeahju. Ülejäänud juust anda supi kõrvale.

Lehed

Külastusi :

Вязаный брелок лисичка крючком

Вязаный брелок лисичка крючком