2. jaanuar 2012

Suitsukala lõunaroog.





0,5 kg suitsuräimi või muud suitsukala
200 g hapukoort
1 kl hakitud sibularohelist või murulauku
soola
2 keedetud muna

veidi hakitud tilli.

Puhastatud kalatükid paigutada vaagnale või otse taldrikule. Üle valada koorekastmega, kuhu on segatud rohkesti rohelist sibulat. Peale puistata hakitud muna ja tilli.


Süüakse keedetud kartulite ja tomati- või lehesalatiga.




Tomati-munaroog.


 4-6 tomatit 

 0,5-1 porru
1 sl margariini
 soola
 pipart
 2-3 sl vett või puljongit
 3 muna
 maitserohelist

Tomatid ja porru viilustada. Porrurõngad hautada margariiniga pehmeks, lisada tomativiilud ja kuumutada ka neid (segamata) läbi. Siis lisada veidi vedelikku ja munad, nii et rebud jäävad terveks. Rooga maitsestada soola ja pipraga ning lasta munavalgel nõrgal kuumusel hüübida. Serveerimisel lisada roale rohelist.

Peedi-juustu supp.





2 keskmist sibulat
3 sl margariin
4 suuremat peeti
1,5 l vett
2 sl puljongipulbrit
1 karp sulatatud juustu
(soola)
hakitud petersellilehti.

Hakitud sibulad kuumutada margariinis klaasjaks. Siis lisada jämedalt riivitud peet ning kuumutada segades veel mõni aeg. Seejärel valada juurde puljongipulbriga segatud vesi ja keeta umbes 10 min. Kuuma suppi sisse tõsta teelusikaga juustupalasid. Keeta vaikselt kuni juust on sulanud ( umbes 5 minutit) ja maitsestada lõplikult. Valmis supile pusata peale hakitud peterselli.


Märkus : kui kasutad vähem vedelikku , võib saadut aedviljarooga süüa koos kartulitega ja lihaga.

Porgandi – kruubisupp.





0,5kl kruupe,
1,5 l vett
1 sl puljongipulbrit
2 sl margariini,
1 suur sibul
1 porru

500-750gr porgandit

soola.

Kruubid keeta vees pehmeks (umbes 1 tund). Hakitud sibul ja porrurõngad hautada margariiniga ja lisada, samuti jämedalt riivitud porgand ning puljongi pulber. Suppi keeta kuni porgand pehmeneb. Vajadusel lisada keedetud vett ja kontrollida maitsed. Süüakse röstitud leivaga.

Õunad muretaignapuruga.



6 haput õuna
3 sl vett
3-4 sl suhkrut
2 sl võid
2 sl suhkrut
5 sl jahu

õunad tükeldada lohkudeks, südamikud eemaldada. Õunalohud laduda ühtlase kihina võitatud ahjuvormi põhja, peale piserdada vett ja puistata suhkrut. Jahu, suhkur ja või hakkida kahvliga sõmeraks puruks ning puistata õuntele. Küpsetada 225 C ahjus 30 minutit. Kaunistada. 
Süüa kuumalt piima, jäätise või vanillikastmega.

Kartulivorm.



500 gr koorituid kartuleid
0,5 l piima
soola
2 sl margariini

Kartulid lõigata õhukesteks viiludeks külma vette. Seal loputada neist osa tärklist välja , kartulilõigud kuivatada räti vahel, panna kaussi, kallata piima peale ja lasta 1,5 tundi seista. Seejärel määrida ahjuvorm rasvainega, kartuliviilud laduda järg-järgult vormi, puistates vahele soola ja panna ka mõned margariini tükikesed. Piim valada peale. Küpsetada 180-225C ahjus umbes 45 minutid ehk kuni kartulid on küpsed ja pealt kuldsed.

Hautatud punane kapsas.




Peeneks hakitud sibul kuumutada vähese rasvaga kuldkollaseks ja läbipaistvaks. Lisada veidi suhkrut ja natuke aja pärast peenteks ribadeks lõigatud punane peakapsas. Hautada mõni minut ning lisada siis haput mahla, köömneid ja paar loorberilehte. Hautada kaane all pehmeks, vajadusel lisada vett. Juurde sobib ahjukartul , küpsetatud vorst või ribilõigud.

Makaronivorm kalakonserviga.



500 gr sarvekesi või teokarpe
1,5 l vett
2 tl soola
1 karp konservkala ( omas mahlas või õlis)
1 porru või sibulapeal
hakitud tilli või peterselli
¾ l piima
2-3 muna
soola, pipart
1 sl võid

Makaronid keeta soolaga maitsestatud vees poolpehmeks, siis nõrutada sõelal. Võitatud vormi panna kiht makarone , see järel kahvliga peenemaks tükeldatud kala koos vedelikuga, rõngateks tükeldatud porru või peeneks hakitud sibul ning hakitud maitserohelist. Peale ülejäänud makaronid, mis valatakse üle maistestaud munapiimaga. Küpsetada 175 C ahjus 50-60 minutid.

Peedi-kaerahelbekotletid.



3 sl kaerahelbeid
1 väike kl vett
0,5 klaasi peenestatuid kartuleid või järelejäänud kartulipüreed
4 sl riivsaia
3-4 keskmist peeti
1 sibulapeal1 küüslauguküüs
2 munavalged
soola
praadimiseks rasvainet

Kaerahelbed keeta veega pehmeks, jahutada. Peedid riivida jämedalt, sibul hakkida, küüslauk purustada. Loetletud ainetest segada kotletitaigen, mida lasta seista, et riivsai paisuks. Seejärel vormida kotletid ja praadida kuumas rasvas nõrgal tulel mõlemalt poolt.

Kodujuustukaste.



200 gr hapukoort
keefirit või petti või nende segu
400 dr kodujuustukast
2 keedetud munavalged
1 väike sibul või 4-5 sl hakitud sibulapealseid või murulauku
veidi värsket või soolatilli
soola

Keedetud munad hakkida kahvliga peeneks, segada koore, keefirivõi petiga lahtihõõrutud kodujuustuga ning maitsestada värske või sooltilliga. Maitse järgi lisada hakitud sibul, sibulapealseid või murulauku.
Süüakse keedetud või ahju kartulitega.
Märkus: kodujuust või asendada kohupiimaga.
Kastmele võib lisada väikesi tomati- või kurgikuubikuid.


Tomati-kartulisupp.



4 kartulit
1,5 l puljongit
1 porru või väike sibul
1 sl rasvainet
3-4 tomatit või samavõrra tomatikonservi
soola, pipart
maitserohelist
(1-2 küüslauguküünt)

Kooritud kartulid lõigata kuubikuteks ja panna keevasse puljongisse. Porru või sibul tükeldada, kuumutada rasvas klaasjaks (mitte pruuniks ja krõbedaks) ja valada kartulitele juurde. Lõpuks lisada tomatilõigud, lasta supp veel keema tõusta ja maitsestada lõplikult. Valmis supile puistata peale hakitud till ja petersellilehti. Küüslaugusõbrad võiksid proovida lisada veidi purustatud küüslauku.

Kodune kiirjäätis (parfee)




2 munarebu
2 sl suhkurt
250 gr 35% rõõska koort
1 sl suhkurt
noaotsatäis soola
(marju, keedist, hakitud pähkleid, kakaopulbrit, riivitud šokolaad või lahustav kohv)

Munarebud hõõruda suhkruga vahule, koor suhkruga omaette. Vahud segada omavahel. Panna külmkappi jääosasse 2-3 tunniks. Ülalloetletud lisandid (segada enne külmumist jäätisesegu hulka) annavad jäätisele erinevaid maitsevarjundeid.

Kohupiima magustoit.



250 gr kohupiima
3-6 sl hapukoort või piima
1 klaas marju ( maasikaid, vaarikaid, mustikaid, põldmarju, pohli vm)
5 sl kaerahelbeid
1 sl võid või margariini
1 tl suhkrut.

Kohupiim hõõruda osa suhkru ja koore või piimaga vedelaks. Marjad suruda kahvliga katki ja maitsestada ülejäänud suhkruga. Osa marju jätta kaunistamiseks terveks. Kaerahelbed praadida krõbedaks, lõppupoole puistata peale veidi suhkrut. Kohupiimamass segada marjapüreega ettevaatlikult viiruliseks ja tõsta järgukaupa magustoidunõudesse. Vahele ja peale puistata röstitud kaerahelbeid ja kaunistada tervete marjadega. Talvel võib kasutada marjade asemel keediseid.


Kohev porgandivorm.



1 kg porgandeid
vett
soola
2 sl mannat
3 munavalget
suhkrut
1 sl margariini
riivsaia

Kooritud tükeldatud porgandid keeta vähese soolaga maitsestatud vees pehmeks.
Purustada mikseris peeneks koos keeduleemega. Munavalged vahustada tugevaks vahuks ning segada jahtunud püree ja mannaga. Segu maitsestada ja panna võitatud ja riivsaiaga puistatud vormi. Küpsetada 175 C ahjus 30-40 minutit.

SUUPISTEVARDAD.





1 karp frikadelle, 2-3 konservkurki, 100 g viilutatud suitsuvorsti, 100 g värsket kurki,
100 g juustu, 1 apelsin. Abivahendiks on vaja 8-12 puust grillvarrast.

Valmistamine: frikadellid praadida või keeta soolaga maitsestatud vees. Kurk tükeladada 1-1,5 cm paksusteks viiludeks, juust kuubikuteks, apelsin sektoriteks. Tükeldatud toiduained lükkada vaheldumisi vardale.



KIHILINE MÜSLIROOG.




1 pakk (250g) kohupiima maitsestada vähese suhkruga ja segada piimaga vedelamaks.
5 sl müslit, 5 sl kaerahelbeid ja 10 sl mustikamoosi segada omavahel.
Segud tõsta kihti serveerimisnõusse.

KOHUPIIM MÜSLI JA MARJADEGA.





100 g maitsestatud kohupiima segada 2-3 sl müsli ja 100 g katkisurutud värskete või külmetatud marjadega.

KOHUPIIMAKREEM MÜSLIGA.




1 karp kohupiimakreemi või 100 gr magusaks segatud kohupiima
ja 2-3 sl müslit segada läbi.

KIRJU RULLKOOK.



Pool purki kondenspiima,
2 sl kakaopulbrit,
150 gr võid või võimargariini,
1 sl konjakit,
3-4 sl rosinaid või pähkleid,
2 sl hakitud tükkmarmelaadi,
400 gr küpsiseid.
Kondenspiim segada kausis sulavõiga, lisada konjak, kakao, rosinad või hakitud pähklid, marmelaadi. Lõpuks lisada nii palju tükkideks murtud küpsiseid, et segu saab tahe. Paraja suurusega toidukile kasta märjaks, küpsisesegu tõsta pikireas peale. Toidukile keerata tihedalt ümber segu kokku, otsad keerata kinni nägu kommidel – nii surutakse rulli sisu ühtlaseks. Rullid panna jääkambrisse ja hoida seal paar tundi. Lauale anda viiludeks lõigatuna.


KOHUPIIMAKREEMIGA KÜPSISEKOOK.



3 pakki küpsiseid,
500 gr kohupiima,
200 gr hapukoort,
Maitse järgi suhkrut,
Riivitud apelsinikoort või vanilliini,
100 gr pähklituumi.
Kohupiim hõõruda suhkru, maitseaine ja hapukoorega vahule. Küpsised laduda kihiti kreemiga alusele, pealmine kiht on kohupiim. Sellele puistata hakitud röstitud pähklid. Lasta külmas seista.

Lehed

Külastusi :

Вязаный брелок лисичка крючком

Вязаный брелок лисичка крючком