24. juuni 2012

Ahjus küpsetatud searibi.


1 kg searibi,
1 sibul,
soola, pipart,
lauasinepit.

Liha hõõrutakse soola, pipart ja lauasinepiga sisse, pannakse pannile ja asetatakse kuuma praeahju küpsema. Kui liha on pruunistunud, valatakse vett juurde. Aeg-ajalt kastetakse liha praeleemega ja küpsetatakse valmis.
Lisandiks hautatud hapukapsad, keedetud või praetud kartulid.

Praetud maks hapukoorekastmes.


500 gr maksa,
2 spl jahu,
pipart , soola,
1-2 spl rasva,
100 gr hapukoort,
vett.

Maks puhastada, lõigatakse viiludeks. Iga viil vasardatakse kergelt, veeretakse pipraga segatud jahus ja praetakse rasvas mõlemalt poolt helepruuniks. Sool puistetakse praadimise ajal praetud poolele. Praetud maks tõstetakse nõusse. Pannile jäänud rasvasse pannakse jahu, kuumutakse , lisatakse vesi ja hapukoort ning keedetakse läbi. Saadud kaste maitsestatakse soolaga ja valatakse maksale.

Praetud maks suitsuribiga.


500 gr maksa,
2 spl jahu,
soola, pipart,
2 spl rasva,
100 gr suitsuribi,
3 sibulat.

Maks puhastatakse kelmest ja soontest, lõigatakse viiludeks , vasardatakse kergelt, veeretakse pipraga segatud jahus ja praetakse mõlema poolt helepruuniks. Maitsestatakse soolaga. Suitsuribi lõigatakse viiludeks ja praetakse. Lauale andmisel asetatakse maksalõigule ribitükk.

Ülepraetud liha.


300- 400 gr seapraadi,
keedetud kana-, veise-, või vasikaliha,
1 muna, pipart, jahu, riivsaia,
2-3 spl rasva või toiduõli, piima.

Järelejäänud külm liha lõigatakse paksemateks viiludeks (kanalihale võib kondid sisse jätta), soovi korral puistatakse lihale pipart, veeretakse jahus, siis kastetakse lahtiklopitud munasse, millel on lisatud pisut soola ja 1/2 - 1 kl piima, veeretakse riivsaias ja praetakse kuumas rasvas või õlis.
Lauale antakse praetud kartulite, keedetud või hautatud aedviljade ja kurgi-, tomati - või kõrvitsalatiga. 

Täidetud kanakoivad.


4 kanakoiba,
200 gr hakkliha,
1 spl hakitud petersellilehti,
soola, pipart, maitsetaimi,
50 gr konjakit,
4 viilu suitsupekki,
1 sibul,
1 porgand,
1 spl margariini või võid,
1 tl jahu,
2 spl hapukoort,
100 gr punast veini,
1 kl vett.

Kanakoivast lõigatakse luu välja, hoides seda otsast kinni. Hakkliha segatakse peterselli, maitseainete ja konjakiga. Kanakoivad täidetakse seguga, avaus suletakse pekiviiluga ja seotakse. Koivad pruunistatakse kuumas margariinis või võis, puistatakse peale soola ja pipart, lisatakse tükeldatud sibul, porgand, vesi , vein ja hautatakse kaane all pehmeks. Hautamisleemele lisatakse jahu ja hapukoor ning keedetakse läbi. Maitsestatakse.
 

Hautatud kana.


1 kana,
2 spl rasva,
1 porgand,
2 kl vett,
soola,
1 spl jahu,
2 spl koort,
1 petersell,
1 porrulauk.

Kana seest pestakse hoolikalt. Seejärel kana tükeldatakse ja pruunistatakse kergelt rasvas. Lisatakse vesi, porgand, sool ja hautatakse pehmeks. Hautamisleemest valmistatakse kaste. Selleks segatakse jahu rasvaga, lisatakse hautamisleemele ja keedetakse 10 minutit. Lõpuks lisatatkse koor, kaste valatakse kanatükkidele ning kuumutatakse koos läbi.
Lisandiks keedetud kartulid või riis, kõrvitsa- või õunasalat.

Juustumuretaignaküpsised.


200 gr jahu,
150 gr võid või margariini,
150 gr riivitud juustu,
1 muna, soola ,(punast pipra).

Valmistatakse juustumuretaigen, rullitakse õhukeselt lauale ja lõigatakse noaga või taignarattaga piklikud tükid, tõstetakse küpsetusplaadile ning küpsetatakse.

Soojad tomati-munaleivad


8 saiaviilu,
2 tomatit,
1 muna,
soola,
peent pipart,
riivsaia,
1 spl margariini.

Tomatid hõõrutakse läbi sõela või lastakse läbi hakkmasina. Saadud püreele lisatakse lahtiklopitud muna, maitsestatakse. Saiaviilud kastetakse tomati-munasegusse, seejärel riivisaiasse ja praetakse mõlemalt poolt.

Soojad vorstileivad.


4 leiva- või 6 saiaviilu,
1 spl võid või margariini,
100 gr keedetudvorsti,
1 munavalge, muskaatpähklit,
soola.

Leiva- või saiaviilud määritakse kahelt poolt võiga. Vorst hakitakse peeneks ja segatakse vahustatud munavalgega. Segu maitsestatakse riivitud muskaatpähkli ja soolaga. Leiva- või saiaviilud kaetakse vorstiseguga ja küpsetakse.

Soojad juustuleivad.


4  saia-või sepikuviilu,
1 spl võid või margariini,
4 juustulõiku või 3 spl riivitud juustu või 4 spl määrdejuustu,
hakitud petersellilehti.

Saia- või sepikuviilud määritakse kahelt polt võiga, peale pannakse juustulõik, riivitud või määrdejuustu ja puistatakse hakitud petersellilehti. Küpsetakse keskmise kuumusega praeahjus, kuni leivad muutuvad kuldkollaseks.

Soojad kiluleivad.



4 saia- või leivaviilu,
1 spl võid,
8 vürtsikilu.

Saia- või leivaviilud määritakse mõlemalt poolt võiga, peale pannakse kaks puhastatud kilu ja küpsetakse praeahjus servades krõbedaks.

Täidetud pannkoogid.


1/2 l piima,
2 muna,
soola,
suhkrut,
1 1/2 kl jahu,
praadimiseks rasva.

Munad klopitakse suhkru ja soolaga lahti, lisatakse vaheldumisi jahu ja piima. Võimaluse korral lastakse taignal 1/2- 1 tund seista, et jahu paisuks. Siis praetakse. Küpsetatud poolele pannakse täidis, koogiservad tõstetakse ümbrikutaoliselt kokku, täidetud pannkoogid küpsetakse ahjus või praetakse pliidil üle.



Lihatäidis :
200 gr keedetud või praetud liha,
1 sibul,
2 spl rasva,
1 spl hapukoort,
muskaatpähklit,
soola.

Hakitud sibul praetakse rasvas, lisatakse hakkmasinast läbilastud liha ja hapukoor. Maitsestatakse.

Singi- või vorstitäidis:
200 gr sinki või vorsti,
1 spl hapukoort,
pipart.

Hakitud sink või vorst maitsestatakse.


Suitsukalatäidis :
300 gr suitsukala,
3 spl hapukoort,
tilli, soola.

Puhastatud suitsukala tükid segatakse maitsestatud koorega.

Seenetäidis :
200 gr soolatud seeni,
1 spl võid või margariini,
1 sibul.

Leotatud ja hakitud seened praetakse rasvaines koos hakitud sibulaga.

Kapsatäidis :
1/2 kg värsket kapsast,
2 spl margariini,
soola, suhkrut, peent pipart.


Hakitud kapsas hautakse margariiniga oma mahlas pehmeks ( vajaduse korral lisatakse veidi vett), maitsestatakse.

Porganditäidis :
300 gr keedetud porgandeid,
3 spl sulavõid,
2 spl hapukoort,
soola, suhkrut,
riivitud muskaati.

Porgandid aetakse läbi hakkmasina, segatakse teiste ainetega ning maitsestatakse.

23. juuni 2012

Seenehautis.



500 gr kartuleid,
2 porgandit,
1 sl margariini või võid,
1/2 tl soola,
1/4 tl musta pipart,
1/2 aedviljakuubikut,
1 1/2 dl vett,
500 gr seeni,
1 sl toiduõli,
soola, pipart.

Koori kartulid ja porgandid.Lõika need üsna suurteks tükkideks. Sulata rasv pannil ja küpseta selles aedvilju veidi aega. Lisa soola ja pipart. Murenda pinnale pool aedviljakuubikut ja vala vesi peale. Hauta umbes 10 minutit. Puhasta seened. Prae õlis seni, kuni vedelik haihtub ja seened tõmbavad kergelt pruuniks. Maitsesta vajaduse korral soola ja pipraga. Sega seened aedvilja hulka. Puista pinnale peenestatud peterselli.
Serveeri koos sepiku, või ja juustuga!

Seened koorekastmes.


500 gr värskeid või
250 gr kupatatud seeni,
1-2 mugulsibulat,
2-3 sl rasvainet,
2 sl jahu,
2 kl vett või puljongit,
jämedat soola,
0,5 kl hapukoort.

Pruunista 1 sl rasvainega hakitud sibul, lisa jahu ja vedelik, keeda, maitsesta ja lisa hapukoor. 1-2 sl rasvaines prae pooleks või rivadeks lõigatud seened, vala kaste peale ja keeda üheskoos 5-6 minutit.

Hautatud seened tomatiga.


800 gr värskeid seeni,
4 sl margariini,
1 sibul,
400 gr tomateid,
3 sl riivitud juustu,
maitserohelist,
soola.

Puhasta ja tükelda seened. Praeseened koos hakitud sibulatega läbi ning lisa soola ja tomatilõigud. Hauta kõik koos läbi. Serveerimisel puista toidule riivitud juust.

Kartuli-seenepannkoogid lõhega.


 
4 keedukartulit,
1 muna,
50 gr marineertitud šampinjone,
150 gr lõhefileed,
sidrun,
soola, pipart.

Lõhefilee lõigata väikesteks kuubikuteks, lisada värske sidruni mahl, soola ja pipart ning lasta marinaadis seista. Kartul riivida, lisada tükeldatud šzampinjone, juurde võib lisada ja natuke jahu. Kartulipannkoogid praadida pannil kahelt poolt. Serveerida koore-sidrunikastmega.


Meega glaseeritud kanafilee sinihallitusjuustu ja pirniga.



200 gr broilerifileed,
5 gr mett,
1 apelsin,
160 gr apelsinimahla,
1 keskmine pirn,
50 gr sinihallitusjuustu,
soola, pipart, broilerimaitseainet, suhkrut.

Broilerifilled praadida kahelt poolt, lisada soola, pipart, broilerimaitseainet ja mesi ning küpsetada ahjus 190 kraadi juures 10-15 minutit. 
Kaste : kooritud apelsiin tükeldada, panna potti koos mahlaga ning keeta 5 minutit, vajadusel lisada kastmepaksendajat. Maitsestada soola, suhkru, pipra ja tümianiga.
Lisad : pirn lõigata pooleks, eemaldada südamik (kasutada võib ka konserveeritud pirni). Pirn katta pealt hallitusjuustuga ning küpsetada ahjus 10 minutit (konserveeritud pirni puhul 5 minutit).

9. juuni 2012

Kohupiima ja odratangu vormiroog.

300 gr kohupiima,
1 1/2 kl odratanguputru,
1  1/2 kl vett,
2 muna,
3 spl suhkrut,
soola,
25 gr võid.
Hapukoorekastmeks : 2 kl hapukoort, 2 keedetud või toorest munakollast, sinepit, suhkrut, soola.

Jahutatud odratangupudruga segada kohupiim, millel on lisatud munad, suhkur, sool. Segu panna võiga määritud vormi, piserdada sulavõiga ja küpsetada praeahjus.
Kastmevalmistamiseks ettenähtud ained segada.Küpsenud vormitoit anda lauale kuumalt kastmega.

Kohupiim ja tatratangu vormiroog.

200 gr kohupiima,
1 1/2 kl tatratanguputru,
100 gr hapukoort,
2 spl suhkrut,
2 muna,
2 spl võid.

Kuumale või külmale tatratangupudrule lisada läbi hakkmasina aetud või hõõrutud kohupiim, hapukoor, klopitud muna ja suhkur, maitseks lisada pisut soola. Segada hästi läbi ja asetada võiga määritud vormi, tasandada, puistata peale riivsaia ja piserdada sulavõiga. Küpsetada 30-40 minutit. Lauale anda hapukoore või sulavõiga.

Kohupiima ja riisi vormiroog.

300 gr kohupiima ,
1 1/2 kl riisiputru,
2 muna,
1 spl suhkrut,
1 1/2 kl hapukoorekastet,
25 gr võid,
soola.

Riisipuder seegada hõõrutud kohupiimaga, lisada munad ja suhkr. Saadud mass panna võiga määritud vormi ja küpsetada ahjus.
Anda lauale hapukoorekastmega.

8. juuni 2012

Kohupiim makaronide või nuudlitega.

300 gr kohupiima,
150 gr makarone või nuudleid,
80 gr sinki,
100 gr hapukoort,
vett, soola.

Makaronid keeta, nõrutada ja panna vaagnale.Sink lõigata kuubikuteks, praadida läbi ja valada koos praerasvaga makaronidele. Samale või eraldi vaagnale asetada hapukoorega segatud kohupiim.
Serveerida eraldi toiduna, lisaks anda toorsalat.

Kohupiima- kapsarullid.

150 gr kohupiima,
1/4 kl keedetud riisi,
1-2 muna,
400 gr kapsast,
10-15 gr võid,
1/4 kl hapukoort,
rohelist peterselli või tilli,
soola ja pipart.

Hõõrutud kohupiimale lisada keedetud jahutatud riis ja toored munad, maitsestada soola ja pipraga. Segada hästi läbi. Valmistatud täidis rullida poolpehmeks keedetud kapsalehtedesse. Rullida praadida võiga, panna ahjuvormi, valada üle hapukoorega ja hautada praeahjus kaane all 30- 40 minutit.
Lauale andmisel valada rullid üle haitamisvedelikuga, puistata peale rohelist peterselli või tilli.

Kohupiimakäkid.

300 gr kohupiima,
2 spl sulavõid,
soola,
köömneid.

Hõõrutud kohupiimale lisada sulavõi, soola, köömneid, segada ja vormida käkid. Hoida jahedas , kus säilitavad umbes üks nädal. Süüa võileivaga.

Kohupiimapallid riivitud leivaga.

250 gr kohupiima,
50 gr võid,
50 gr teravamaitselist juustu,
100 gr riivitud leiba,
soola, pipart.

Vahustatud võile lisada riivitud juust ja ühtlaseks hõõrutud kohupiim. Segada ja maitsestada soola ning peene pipraga. Vormida pallikesed ja veeretada riivitud leivas.
Serveerida hapukoorega.

Kohupiimapallid riivitud juustuga.

300 gr kohupiima,
2 spl hapukoort,
50 gr teravamaitselist juustu,
soola, köömneid.

Kohupiim segada hapukoorega ja maitsestada, lisada pool riivitud juustust, soola, köömneid. Kohupiimasegust võtta tl pallid ja veeretada ülejäänud riivitud juustus.
Serveerida külmlaual või köögiviljatoitude lisandina hommiku- või õhtueineks.

Kohupiimasalat singiga.

200 gr kohupiima,
100 gr keedusinki,
2 keedetud muna,
1 hapukurk,
100 gr hapukoort,
soola, 25 gr hakitud sibulapealseid.

Hapukoor maitsestada soolaga, segada hõõrutud kohupiimaga, vajaduse korral lisada veidi piima, segada juurde ribadeks lõigatud sink, hakitud munad, kurk ja sibulapealsed ; viimaseid puistata peale ka valmis salatile.

Kartulisalat kohupiimaga.

150 gr kohupiima,
200 gr  kartuleid,
125 gr kilu,
1 sibul,
75 gr rohelisi herneid,
piima, rohelist maitseköögivilja.

Koorega keedetud ja jahtunud kartulid koorida, tükeldada kuubikuteks, kilud puhastada luudest, tükeldada , sibul hakkida peeneks. Kohupiim hõõruda ühtlaseks massiks, lisada piim ja segada. Kui segu on hapukoorele omase tihedusega, segada juurde kõik ained. Peale puistata maitserohelist.


Kohupiimamajonees. (šveitsi rahvastoit).

200 gr rasvast kohupiima,
1\2 - 3\4 kl piima,
2 munakollast,
2-3 spl söögiõli ,
soola ja sinepit,
1\2 spl sidrunihapet või äädikat.

Kohupiima hõõruda piima ja munakollasega kuni ühtlase massi moodustamiseni, lisada söögiõli, sinep, sidrunhape või äädikas ja segada kõik hästi läbi.
Majonees antakse lisandiks kala-, muna- ja lihatoitude juurde.


Kohupiim soolaräimedega.

200 gr kohupiima,
200 gr soolaräimi,
1 keedetud porgand,
3 spl hapukoort,
1 tl suhkrut,
2 värsket kurki,
pipart, soola, tilli.

Räimed pesta, eemaldada luud ja soovi korral ka nahka, lõigata tükkideks ja ajada koos kohupiima ja keedetud porgandiga läbi hakkmasina, vajaduse korral lisada maitse järgi soola ja peent pipart, segada hoolega läbi ning tilliga või kaunistada petersellilehtedega. Soolaräimed võib asendada ka kiluga.
Lauale anda kuumade kartulitega.   

Kohupiim suitsuheeringaga.

300 gr kohupiima,
1 suitsuheeringas,
2-3 spl hapukoort,
2\3 spl tomatipüreed,
sinepit,
1 väike sibul,
1 tomat.

Suitsuheeringas puhastada, eemaldada luud , lõigata väikesteks tükkideks. Hästi läbihõõrutud kohupiim segada suitsuheeringaga, lisada hapukoor, tomatipüree, sinep hakitud ja õlis pruunistatud sibul. Saadud mass segada hästi läbi, panna vaagnale ja kaunistada tomatilõikudega.
Lauale anda kuumade kartulitega.

Kohupiim heeringaga.

300 gr kohupiima,
1 heeringas,
2-3 spl hapukoort,
1 spl võid või söögiõli,
rohelist või murulauku.

Leotatud ja nahast ning luudest puhastatud heeringas peenestada hakkmasinas. Lisada juurde kohupiim, hapukoor ja sulatatud või. Segada läbi ja asetada heeringakujuliselt  vaagnale. Peale puistata hakitud sibulapealseid või murulauku. Murulaugu asemel võib lisada ka köömneid ja koore asemel keefirit.
Lauale anda kuumade kartulitega.

Kohupiim hapukoore, muna ja sibulaga.



300 gr kohupiima,
2-3 spl hapukoort,
2 muna,
30 gr rohelist sibulat,
20 gr lehtsalatit,
1 tomat,
soola.

Kohupiim hõõruda hapukoore, keedetud ning peeneks hakitud munaga läbi, maitsestada soolaga, lisada hakitud roheline sibul. Vormida väikesed pallid, panna vaagnale ja kaunistada salatilehtede ning tomatilõikudega.
Lauale anda keedetud või küpsistatud kartulitega.


Kohupiim hapukoore ja värske köögiviljaga.



300 gr kohupiima,
5-6 redist,
1 roheline sibul,
1 kurk,
2 spl hapukoort,
soola ja suhkrut.

Hästi läbihõõrutud kohupiimale lisada peeneks hakitud redist, roheline sibul, kurk, hapukoor. Saadud mass maitsestada soola ja suhkruga. Lauale anda keedetud või küpsetatud kartulitega.

Kohupiimaga täidetud tomatid.



200 gr rasvast kohupiima,
6-8 tomatit,
4-6 spl piima,
15 gr rohelist peterselli või tilli,
soola.

Tomatid lõigata pooleks, sisu võtta välja. Tomatisisu segada kohupiima, piima ja soolaga. Saadud massiga täita tomatid ning puistata peale peenendatud peterselli või tilli.
Lauale anda kartulitega.

Kohupiim tomatipüree ja paprikaga.



300 gr rasvast kohupiima,võib lisada muud juustu,
1-2 spl tomatipüreed,
soola,
pipart.

Hästi läbihõõrutud kohupiimale lisada tomatipüree, soola, pipart ja segada hästi läbi. Lahjale kohupiimale lisada pisut võid. Lauale anda võileibade kõrvale või keedetud kartulitega.

Kohupiim tomatiga.



200 gr kohupiima,
veidi söögiõli ja keefirit (piima),
200 gr värskeid või tervelt konserveeritud tomateid (2 spl tomatipüreed),
1 sibul,
hakitud murulauku, soola.


Kohupiim segada söögiõli ja keefiri või piimaga, kuni kohupiim saab paksu hapukoort tiheduse, maitsestada soolaga ja lisada tükeldatud tomatid ning sibulat. Peale puistata hakitud murulauku.
Sobib õhtueineks iseseisva roana koos keedetud kartulitega.

Kohupiim porgandiga.


300 gr kohupiima,
2-3 toorest porgandit,
2-3 spl rõõska või hapukoort,
1-2 spl peenendatud petersellilehti või pähkleid,
soola ja suhkrut.

Porgandid pesta, puhastada ja riivida. Kohupiim hõõruda puulusikaga peeneks, lisada koor, riivitud porgand, maitse järgi soola, suhkrut ja hakitud pähklid ning segada läbi. Asetada kuhjana vaagnale, peale puistata peenendatud petersellilehti.
Samal viisil võib valmistada kohupiimatoite ka riivitud sellerit, redise või rõikaga.
Anda lauale keedetud kartulitega.

Kohupiim riivitud juustuga.



300 gr kohupiima, 
50 gr riivitud juustu,
2-3 spl hapukoort,
soola.


Hõõrutud kohupiimale lisada riivitud juust, hapukoor ning sool. Segada hästi läbi, kuni mass muutub ühtlaseks.
Anda lauale võileibade või keedetud kartulitega.

Kohupiim köömnete, tilli ja pipraga.


300 gr kohupiima,
1 tl köömneid,
1/2 gr pipart,
tilli,
soola.

Hõõrutud kohupiimale lisada köömned, pipar, tilli ja soola ning segada hoolikalt läbi. Lahjale kohupiimale lisada natuke võid.
Saadud kohupiimamass anda lauale võileivade, keedetud kartulite või köögiviljatoitude juurde.

Kohupiim köömnetega.



300 gr lahjat kohupiima,
1/2 spl köömneid,
2-3 spl hapukoort,
soola.

Hästi läbihõõrutud kohupiimale lisada köömned, maitse järgi soola ja segaga hästi läbi. 
Lauale anda võileibade, keedetud kartulite või köögiviljatoitude juurde.

1. mai 2012

Hele kaste.

1 spl rasva,
1 spl jahu,
1 sibul,
1-2 kl vedelikku,
soola, pipart või maitsetaimi,
( 1 tl vürtskastet).

Sulatatud rasvas kuumutakse jahu helekollaseks ja sibul klaasjaks, lisatakse vedelikku vastavalt sellele, kui paks kaste soovitakse, keedetakse tasasel tulel 5-6 minutit ja maitsestatakse.

Martsipani-šokolaadikook.

Põhi:
400 gr mandlimassi ehk martsipani,
4 muna,
50 gr sulatatud võid,
1 dl joogišokolaadipulbrit ( O`boy).


Katekreem:
1 pakk kakaopudingipulbrit,
2,5 dl piima,
2 dl vahukoort,
1 sl bründit.


Kaunistamiseks:
rohkelt maasikaid.


Vooderda 24 cm läbimõõduga lahtikäiv koogivorm küpsetuspaberiga. Riivi martsipan või lõika tükkideks ja tõsta köögikombaini. Sega ükshaaval hulka munad. Lisa sulatatud või ja joogišokolaadipulber ning sega ühtlaseks massiks. Pane vormi ja küpseta 200C juures 20 minutit. Võta välja jahtuma. Vahusta pudingupulber piimaga ja pane 15 minutiks külma. Vahusta koor ning sega tuhkunud pudingi ja brändiga. Määri kreem jahtunud põhjale ja tõsta pooleks tunniks kuni üheks ööks külma. Kaunista maasikatega.

9. aprill 2012

Muretaigna retsepte korvikeste jaoks.


Järgmiste retseptide põhjal valmistatud muretaignast saab 10-15 korvikest, olenevalt vormide suurusest ja taigna paksusest. Maitsvamad on õhemad korvikesed.

 Või-muretaigen.

1 kl jahu,
1/4 soola,
70 g võid või margariini,
2-3 spl vett,
1/2- 1 munarebu.
Jahu segada soolaga. Toas seisnud rasvaine panna jahule ja hakkida noaseljaga segamini, lisada vedelik ja sõtkuda taignas.

Hapukoore - muretaigen.

1 kl jahu,
1/4 tl soola,
50-60 g margariini,
2-3 spl hapukoort.

Toas seisnud margariin hõõruda puulusikaga pehmeks, lisada hapukoort, soola ja jahu ning sõtkuda taignaks.

Kartuli-muretaigen.

1 kl jahu,
2-3 kartulit,
80 g margariini,
1/4 tl soola.

Keedetud kartulid riivida või suruda kahvliga katki, lisada jahu ja rasvaine, sõtkuda taignaks.

Juustu- või kohupiima-muretaigen.

1 kl jahu,
100 g margariini,
100 g juustu või kohupiima,
1 muna,
soola, pipiart.

Juust riivida või kohupiim hõõruda ühtlaseks. Kõik toiduained segada, sõtkuda taignaks.



Kõik muretaignad hoida 30-60 minutit külmas kohas, siis rullida õhukeseks, lõigata küpsetusvormi avausest veidi suuremad ümmargused taignatükid, suruda need vormida põhjal ja külgedele, küpsetada kuumas ahjus (250 C).



8. aprill 2012

Veiselihapuljong.




1 l vett,
300-400 g kondist veiseliha,
tükike sibulat,
porgand, peterselli või sellerit ( igaüht 10-15 g),
soola,
2 tera pipart.


Tükeldatud liha pannakse külma vette ja lastakse 20-30 minutit jahedas seista, et liha mahl hakkaks välja imbuma. Kuumutatakse kaaneta keema, korjatakse vaht, keedetakse üsna nõrgal tulel 3-4 tundi kaetult.
Kahe tunni pärast listakse viiludeks lõigatud maitseviljad. Puljongile pruunika värvuse andmiseks võib osa maitsevilju kuivalt pruunistada. Soovi korral võib maitseks lisada pelae retseptis nimetatute või nende asemel porrulauku, kaalikat, küüslauku vm. Keetmise lõpul maitsestatakse puljong soolaga.
Valmis puljong kurnatakse läbi sõela. Pehmet liha võib anda omaette või teha pirukat.  
Selge puljong antakse tavaliselt lauale tassides. Puljongisse pannakse lisandeid, mis leent sogaseks ei muuda : eraldi keedetud riis, klimpe, frikadelle, selle kõrvale serveeritakse pirukaid, küpsiseid, võileibu vm.

22. veebruar 2012

KUUMAD KASTMED.



Kuumi kastmeid valmistatakse tavaliselt rasvas, jahust või kartulitärklisest ja vedelikust, milleks võib olla vesi, piim, aedviljaleem, rõõsk ja hapukoor. Liha- ja kalatoitude juures tarvitatakse  sageli nende keedu- või hautamisleent.
peamiseks soolaste kastmete maitseaineks on sibul, kuid peaaegu kõigile kastmetele võib lisada ka tomatipüreed, ketšupit ja vürtskastmeid.
enamasti antakse toitude juurde heledaid kastmeid, ainult praetud liha ja praadide juurde pruune kastmeid, kuid ka sellest tavast võib eri maitse andmiseks kõrvale minna.

Hapukurgikaste.

1 kl majoneesi, hapukoore- või kohupiimakastet,
1 hapukurk,
1 spl hakitud sibulat või sibulapealseid,
( 3 spl. marineeritud seeni või 1 spl riivitud mädarõigast),
soola, suhkrut.

Toiduained segatakse ja maitsestatakse. seeni ja mädarõigast lisatakse soovi korral.


Kohupiimakaste.



200 gr kohupiima,
1 kl piima või hapukoort,
soola, suhkrut,
maitserohelist,
( 2 spl ketšupit või 2 tl vürtskastet).

Kohupiim hõõrutakse puulusikaga ühtlaseks, lisatakse  vähehaaval piim või hapukoort ja maitsestatakse, soovi korral lisatakse ketšupit või vürtsikastet.

Hapukoore-õunakaste.

½ kl hapukoort,
½ kl õunakastet või riivitud õuna,
soola, maitserohelist,
1tl vürtskastet.

Toiduained segatakse ja maitsestatakse.

Hapukoore- ketšupikaste.

½ kl ketšupit,
½ kl hapukoort,
soola,
suhkrut,
tilli, peterselli või sibulapealseid.

Toiduained segatakse ja maitsestatakse.

KASTMED.

Salatitele, külmroogadele ja ka paljudele kuumtoitudele sobivad kastmeks müügil olevad tööstuslikult toodetud kastmed :
·        majoneesikaste mitmesuguste maitseainetega ( till jm)
·        puuviljakastmed ja õunakastmed, riivitud õunad jm.
·        tomatikaste, ketšup, tomatipüree jm.
·        vürtskaste,
Kodusemaks ja mahedamaks saab neid kastmeid muuta, lisades neile kas külma hapukoort, piima või hapupiima (keefir, pett jm) või kuumutades need kasted läbi koos liha- või aedviljaleemiga, koorega vm.


Õunadipp.

1 kl õunapüreed,
100 gr juustu,
1 sibul,
2 spl mädarõigast,
2spl hapukoort või kondenspiima,
soola,
maitsetaimi,
(riivitud sidrunikoort).

Juust, sibul ja mädarõigas riivitakse, segatakse õunapüreega ja maitsestatakse. Sobib toore aedvilja ning ulukiliha juurde.

Sõstra- või pohladipp.



1 kl sõstraid-, pohla- või jõhvikavõiet,
1 spl majoneesi,
1 väike sibul,
maitsetaimi.

Toiduained segatakse ja maitsestatakse. Sobib vorsti, linnu- ja ulukiliha juurde.


Seenedipp.

100 gr marineeritud või omas mahlas hautatud seeni,
100 gr hapukoort või majoneesi,
1 väike sibul või sibulapealseid,
soola, suhkrut.

Seened hakitakse hästi peeneks, segatakse hapukoore ja riivitud sibula või hakitud sibulapealsetega, maitsestatakse. Sobib leivaga

Roheline dipp.

100 gr kohupiima,
100 gr hapukoort või keefiri,
soola, suhkrut,
50 gr spinatilehti,
3 spl tilli või peterselli.

Kohupiim hõõrutakse ühtlaseks või aetakse läbi sõela. Spinat ja maitseroheline hakitakse üsna peeneks. Toiduained segatakse, maitsestatakse. Sobib liha, kala ja leiva juurde.

Mädarõikadipp.



3 spl riivitud mädarõigast,
2 haput õuna,
100 gr hapukoort või keefiri,
soola, suhkrut, maitsetaimi,
sibulapealseid või 1 väike sibul,
peterselli.

Pestud õunad riivitakse kooremata, toiduained segatakse ja maitsestatakse. Sobib tooreste aedviljade ja keedetud liha juurde.


Majoneesi-õunadipp.



200 gr majoneesi,
100 gr õunapüreed,
1 sibul või 60 gr sibulapealseid,
1 tl mädarõigast,
soola, suhkrut, maitsetaimi.

Peenestatud toiduained segatakse ja maitsestatakse. Sobib kala, liha ja vorsti juurde.

Majoneesidipp.

200 gr majoneesi,
1 spl sidruni-, õuna- või sõstramahla,
50 gr sellerit,
1 sibul või 60 gr sibulapealseid,
(1 tl vürtsikastet),
soola, suhkrut, maitsetaimi.

Seller riivitakse ja segatakse kohe hapu mahlaga.  Sibul hakitakse üsna peeneks või riivitakse. Toiduained segatakse ja maitsestatakse. Sobib leiva, aedvilja ja liha juurde.


Koore-sibuladipp.



200 gr hapukoort,
2 spl hapupiima,
2 spl toiduõli,
1 sibul,
2 spl sibulapealseid või murulauku,
soola, suhkrut, maitsetaimi.

Toiduained segatakse ja maitsestatakse. Sobib liha ja vorsti  juurde.

Koore-puuviljadipp.


150 gr hapukoort,
150 gr puuvilja- või õunapüreed,
1 tl vürtskastet,
2 spl toiduõli,
soola, suhkrut, sinepit või maitsetaimi (meliss, pune, piparrohi vm).

Toiduained segatakse ja maitsestatakse. Sobib aedvilja, tailiha ning vorstide juurde.

Kohupiima-tillidipp.

 
200  gr kohupiima,
4 spl hapukoort,
2 spl toiduõli,
3 spl hakitud tilli,
1 tl vürtskastet,
1 spl õuna-, sõstra- või sidrunimahla,
soola, suhkrut, maitsetaimi.

Kohupiim hõõrutakse puulusikaga ühtlaseks või aetakse läbi sõela, segatakse hapukoort ja toiduõliga. lisatakse hästi peeneks hakitud till, vürtskaste, mahl ja maitseained. Sobib aedvilja ning lihalõikude juurde.

Kohupiimadipp.




150 gr kohupiima,
100 gr hapukoort või piima,
1 spl mädarõigast või 1 tl sinepit,
soola, suhkrut, maitsetaimi, hakitud maitserohelist,
 (150 gr õunapüreed või -kastet,  1 tl vürtskastet).

Kohupiim hõõrutakse puulusikaga ühtlaseks või aetakse läbi sõela, lisatakse riivitud mädarõigas ja teised toiduained ning maitsestatakse.
Sobib leiva, saia ja küpsiste juurde.


Juustu-õunadipp.



100 gr juustu,
1 suur õun,
1 väike sibul,
tükike sellerit,
1 munakollane,
100 gr hapukoort või majoneesi,
soola, suhkrut, pipart.

Juust, õun, sibul ja seller riivitakse, lisatakse toore munakollasega segatud hapukoor või majonees, maitsestatakse.
Sobib leiva, saia ja küpsiste juurde.

20. veebruar 2012

Juustudipp.



100 gr juustu,
150 gr hapukoort või majoneesi,
1 väike sibul,
tükike  sellerit, soola, suhkrut, sinepit, maitsetaimi.

Juust, sibul ja seller riivitakse, segatakse hapukoore või majoneesiga, maitsestatakse.
 Sobib leiva, saia ja küpsiste juurde.

19. veebruar 2012

Dipp.



Dipp on lihtne toitu serveerimise viis, mille puhul ettevalmistatud toiduained ( leiva- või saiakangid, soolaküpsised, juust, toored ja keedetud aedviljad, vorst ja praetükid, külmad praetud kartulilibled vm. kastetakse väikestes  kausikestes lauale antud paksu kastmesse. Toiduained hoitakse seejuures sõrmede vahel või kahvli otsas. Taldrikuid tavaliselt lauale ei panda, vajalikud on need väga vedela kastme või liiga pehme keedetud aedvilja korral.
Dipiks nimetakse ka kastet, millesse toiduaineid kastetakse . harilikult valmistatakse paar- kolm erisugust kastet. Serveerimiseks on kõige kohasemad on pealt laienevad kausikesed, millesse on kerge toiduained kasta.

Lehed

Külastusi :

Вязаный брелок лисичка крючком

Вязаный брелок лисичка крючком