8. juuni 2012

Kohupiim soolaräimedega.

200 gr kohupiima,
200 gr soolaräimi,
1 keedetud porgand,
3 spl hapukoort,
1 tl suhkrut,
2 värsket kurki,
pipart, soola, tilli.

Räimed pesta, eemaldada luud ja soovi korral ka nahka, lõigata tükkideks ja ajada koos kohupiima ja keedetud porgandiga läbi hakkmasina, vajaduse korral lisada maitse järgi soola ja peent pipart, segada hoolega läbi ning tilliga või kaunistada petersellilehtedega. Soolaräimed võib asendada ka kiluga.
Lauale anda kuumade kartulitega.   

Kohupiim suitsuheeringaga.

300 gr kohupiima,
1 suitsuheeringas,
2-3 spl hapukoort,
2\3 spl tomatipüreed,
sinepit,
1 väike sibul,
1 tomat.

Suitsuheeringas puhastada, eemaldada luud , lõigata väikesteks tükkideks. Hästi läbihõõrutud kohupiim segada suitsuheeringaga, lisada hapukoor, tomatipüree, sinep hakitud ja õlis pruunistatud sibul. Saadud mass segada hästi läbi, panna vaagnale ja kaunistada tomatilõikudega.
Lauale anda kuumade kartulitega.

Kohupiim heeringaga.

300 gr kohupiima,
1 heeringas,
2-3 spl hapukoort,
1 spl võid või söögiõli,
rohelist või murulauku.

Leotatud ja nahast ning luudest puhastatud heeringas peenestada hakkmasinas. Lisada juurde kohupiim, hapukoor ja sulatatud või. Segada läbi ja asetada heeringakujuliselt  vaagnale. Peale puistata hakitud sibulapealseid või murulauku. Murulaugu asemel võib lisada ka köömneid ja koore asemel keefirit.
Lauale anda kuumade kartulitega.

Kohupiim hapukoore, muna ja sibulaga.



300 gr kohupiima,
2-3 spl hapukoort,
2 muna,
30 gr rohelist sibulat,
20 gr lehtsalatit,
1 tomat,
soola.

Kohupiim hõõruda hapukoore, keedetud ning peeneks hakitud munaga läbi, maitsestada soolaga, lisada hakitud roheline sibul. Vormida väikesed pallid, panna vaagnale ja kaunistada salatilehtede ning tomatilõikudega.
Lauale anda keedetud või küpsistatud kartulitega.


Kohupiim hapukoore ja värske köögiviljaga.



300 gr kohupiima,
5-6 redist,
1 roheline sibul,
1 kurk,
2 spl hapukoort,
soola ja suhkrut.

Hästi läbihõõrutud kohupiimale lisada peeneks hakitud redist, roheline sibul, kurk, hapukoor. Saadud mass maitsestada soola ja suhkruga. Lauale anda keedetud või küpsetatud kartulitega.

Kohupiimaga täidetud tomatid.



200 gr rasvast kohupiima,
6-8 tomatit,
4-6 spl piima,
15 gr rohelist peterselli või tilli,
soola.

Tomatid lõigata pooleks, sisu võtta välja. Tomatisisu segada kohupiima, piima ja soolaga. Saadud massiga täita tomatid ning puistata peale peenendatud peterselli või tilli.
Lauale anda kartulitega.

Kohupiim tomatipüree ja paprikaga.



300 gr rasvast kohupiima,võib lisada muud juustu,
1-2 spl tomatipüreed,
soola,
pipart.

Hästi läbihõõrutud kohupiimale lisada tomatipüree, soola, pipart ja segada hästi läbi. Lahjale kohupiimale lisada pisut võid. Lauale anda võileibade kõrvale või keedetud kartulitega.

Kohupiim tomatiga.



200 gr kohupiima,
veidi söögiõli ja keefirit (piima),
200 gr värskeid või tervelt konserveeritud tomateid (2 spl tomatipüreed),
1 sibul,
hakitud murulauku, soola.


Kohupiim segada söögiõli ja keefiri või piimaga, kuni kohupiim saab paksu hapukoort tiheduse, maitsestada soolaga ja lisada tükeldatud tomatid ning sibulat. Peale puistata hakitud murulauku.
Sobib õhtueineks iseseisva roana koos keedetud kartulitega.

Kohupiim porgandiga.


300 gr kohupiima,
2-3 toorest porgandit,
2-3 spl rõõska või hapukoort,
1-2 spl peenendatud petersellilehti või pähkleid,
soola ja suhkrut.

Porgandid pesta, puhastada ja riivida. Kohupiim hõõruda puulusikaga peeneks, lisada koor, riivitud porgand, maitse järgi soola, suhkrut ja hakitud pähklid ning segada läbi. Asetada kuhjana vaagnale, peale puistata peenendatud petersellilehti.
Samal viisil võib valmistada kohupiimatoite ka riivitud sellerit, redise või rõikaga.
Anda lauale keedetud kartulitega.

Kohupiim riivitud juustuga.



300 gr kohupiima, 
50 gr riivitud juustu,
2-3 spl hapukoort,
soola.


Hõõrutud kohupiimale lisada riivitud juust, hapukoor ning sool. Segada hästi läbi, kuni mass muutub ühtlaseks.
Anda lauale võileibade või keedetud kartulitega.

Kohupiim köömnete, tilli ja pipraga.


300 gr kohupiima,
1 tl köömneid,
1/2 gr pipart,
tilli,
soola.

Hõõrutud kohupiimale lisada köömned, pipar, tilli ja soola ning segada hoolikalt läbi. Lahjale kohupiimale lisada natuke võid.
Saadud kohupiimamass anda lauale võileivade, keedetud kartulite või köögiviljatoitude juurde.

Kohupiim köömnetega.



300 gr lahjat kohupiima,
1/2 spl köömneid,
2-3 spl hapukoort,
soola.

Hästi läbihõõrutud kohupiimale lisada köömned, maitse järgi soola ja segaga hästi läbi. 
Lauale anda võileibade, keedetud kartulite või köögiviljatoitude juurde.

1. mai 2012

Hele kaste.

1 spl rasva,
1 spl jahu,
1 sibul,
1-2 kl vedelikku,
soola, pipart või maitsetaimi,
( 1 tl vürtskastet).

Sulatatud rasvas kuumutakse jahu helekollaseks ja sibul klaasjaks, lisatakse vedelikku vastavalt sellele, kui paks kaste soovitakse, keedetakse tasasel tulel 5-6 minutit ja maitsestatakse.

Martsipani-šokolaadikook.

Põhi:
400 gr mandlimassi ehk martsipani,
4 muna,
50 gr sulatatud võid,
1 dl joogišokolaadipulbrit ( O`boy).


Katekreem:
1 pakk kakaopudingipulbrit,
2,5 dl piima,
2 dl vahukoort,
1 sl bründit.


Kaunistamiseks:
rohkelt maasikaid.


Vooderda 24 cm läbimõõduga lahtikäiv koogivorm küpsetuspaberiga. Riivi martsipan või lõika tükkideks ja tõsta köögikombaini. Sega ükshaaval hulka munad. Lisa sulatatud või ja joogišokolaadipulber ning sega ühtlaseks massiks. Pane vormi ja küpseta 200C juures 20 minutit. Võta välja jahtuma. Vahusta pudingupulber piimaga ja pane 15 minutiks külma. Vahusta koor ning sega tuhkunud pudingi ja brändiga. Määri kreem jahtunud põhjale ja tõsta pooleks tunniks kuni üheks ööks külma. Kaunista maasikatega.

9. aprill 2012

Muretaigna retsepte korvikeste jaoks.


Järgmiste retseptide põhjal valmistatud muretaignast saab 10-15 korvikest, olenevalt vormide suurusest ja taigna paksusest. Maitsvamad on õhemad korvikesed.

 Või-muretaigen.

1 kl jahu,
1/4 soola,
70 g võid või margariini,
2-3 spl vett,
1/2- 1 munarebu.
Jahu segada soolaga. Toas seisnud rasvaine panna jahule ja hakkida noaseljaga segamini, lisada vedelik ja sõtkuda taignas.

Hapukoore - muretaigen.

1 kl jahu,
1/4 tl soola,
50-60 g margariini,
2-3 spl hapukoort.

Toas seisnud margariin hõõruda puulusikaga pehmeks, lisada hapukoort, soola ja jahu ning sõtkuda taignaks.

Kartuli-muretaigen.

1 kl jahu,
2-3 kartulit,
80 g margariini,
1/4 tl soola.

Keedetud kartulid riivida või suruda kahvliga katki, lisada jahu ja rasvaine, sõtkuda taignaks.

Juustu- või kohupiima-muretaigen.

1 kl jahu,
100 g margariini,
100 g juustu või kohupiima,
1 muna,
soola, pipiart.

Juust riivida või kohupiim hõõruda ühtlaseks. Kõik toiduained segada, sõtkuda taignaks.



Kõik muretaignad hoida 30-60 minutit külmas kohas, siis rullida õhukeseks, lõigata küpsetusvormi avausest veidi suuremad ümmargused taignatükid, suruda need vormida põhjal ja külgedele, küpsetada kuumas ahjus (250 C).



8. aprill 2012

Veiselihapuljong.




1 l vett,
300-400 g kondist veiseliha,
tükike sibulat,
porgand, peterselli või sellerit ( igaüht 10-15 g),
soola,
2 tera pipart.


Tükeldatud liha pannakse külma vette ja lastakse 20-30 minutit jahedas seista, et liha mahl hakkaks välja imbuma. Kuumutatakse kaaneta keema, korjatakse vaht, keedetakse üsna nõrgal tulel 3-4 tundi kaetult.
Kahe tunni pärast listakse viiludeks lõigatud maitseviljad. Puljongile pruunika värvuse andmiseks võib osa maitsevilju kuivalt pruunistada. Soovi korral võib maitseks lisada pelae retseptis nimetatute või nende asemel porrulauku, kaalikat, küüslauku vm. Keetmise lõpul maitsestatakse puljong soolaga.
Valmis puljong kurnatakse läbi sõela. Pehmet liha võib anda omaette või teha pirukat.  
Selge puljong antakse tavaliselt lauale tassides. Puljongisse pannakse lisandeid, mis leent sogaseks ei muuda : eraldi keedetud riis, klimpe, frikadelle, selle kõrvale serveeritakse pirukaid, küpsiseid, võileibu vm.

22. veebruar 2012

KUUMAD KASTMED.



Kuumi kastmeid valmistatakse tavaliselt rasvas, jahust või kartulitärklisest ja vedelikust, milleks võib olla vesi, piim, aedviljaleem, rõõsk ja hapukoor. Liha- ja kalatoitude juures tarvitatakse  sageli nende keedu- või hautamisleent.
peamiseks soolaste kastmete maitseaineks on sibul, kuid peaaegu kõigile kastmetele võib lisada ka tomatipüreed, ketšupit ja vürtskastmeid.
enamasti antakse toitude juurde heledaid kastmeid, ainult praetud liha ja praadide juurde pruune kastmeid, kuid ka sellest tavast võib eri maitse andmiseks kõrvale minna.

Hapukurgikaste.

1 kl majoneesi, hapukoore- või kohupiimakastet,
1 hapukurk,
1 spl hakitud sibulat või sibulapealseid,
( 3 spl. marineeritud seeni või 1 spl riivitud mädarõigast),
soola, suhkrut.

Toiduained segatakse ja maitsestatakse. seeni ja mädarõigast lisatakse soovi korral.


Kohupiimakaste.



200 gr kohupiima,
1 kl piima või hapukoort,
soola, suhkrut,
maitserohelist,
( 2 spl ketšupit või 2 tl vürtskastet).

Kohupiim hõõrutakse puulusikaga ühtlaseks, lisatakse  vähehaaval piim või hapukoort ja maitsestatakse, soovi korral lisatakse ketšupit või vürtsikastet.

Hapukoore-õunakaste.

½ kl hapukoort,
½ kl õunakastet või riivitud õuna,
soola, maitserohelist,
1tl vürtskastet.

Toiduained segatakse ja maitsestatakse.

Hapukoore- ketšupikaste.

½ kl ketšupit,
½ kl hapukoort,
soola,
suhkrut,
tilli, peterselli või sibulapealseid.

Toiduained segatakse ja maitsestatakse.

KASTMED.

Salatitele, külmroogadele ja ka paljudele kuumtoitudele sobivad kastmeks müügil olevad tööstuslikult toodetud kastmed :
·        majoneesikaste mitmesuguste maitseainetega ( till jm)
·        puuviljakastmed ja õunakastmed, riivitud õunad jm.
·        tomatikaste, ketšup, tomatipüree jm.
·        vürtskaste,
Kodusemaks ja mahedamaks saab neid kastmeid muuta, lisades neile kas külma hapukoort, piima või hapupiima (keefir, pett jm) või kuumutades need kasted läbi koos liha- või aedviljaleemiga, koorega vm.


Õunadipp.

1 kl õunapüreed,
100 gr juustu,
1 sibul,
2 spl mädarõigast,
2spl hapukoort või kondenspiima,
soola,
maitsetaimi,
(riivitud sidrunikoort).

Juust, sibul ja mädarõigas riivitakse, segatakse õunapüreega ja maitsestatakse. Sobib toore aedvilja ning ulukiliha juurde.

Sõstra- või pohladipp.



1 kl sõstraid-, pohla- või jõhvikavõiet,
1 spl majoneesi,
1 väike sibul,
maitsetaimi.

Toiduained segatakse ja maitsestatakse. Sobib vorsti, linnu- ja ulukiliha juurde.


Seenedipp.

100 gr marineeritud või omas mahlas hautatud seeni,
100 gr hapukoort või majoneesi,
1 väike sibul või sibulapealseid,
soola, suhkrut.

Seened hakitakse hästi peeneks, segatakse hapukoore ja riivitud sibula või hakitud sibulapealsetega, maitsestatakse. Sobib leivaga

Roheline dipp.

100 gr kohupiima,
100 gr hapukoort või keefiri,
soola, suhkrut,
50 gr spinatilehti,
3 spl tilli või peterselli.

Kohupiim hõõrutakse ühtlaseks või aetakse läbi sõela. Spinat ja maitseroheline hakitakse üsna peeneks. Toiduained segatakse, maitsestatakse. Sobib liha, kala ja leiva juurde.

Mädarõikadipp.



3 spl riivitud mädarõigast,
2 haput õuna,
100 gr hapukoort või keefiri,
soola, suhkrut, maitsetaimi,
sibulapealseid või 1 väike sibul,
peterselli.

Pestud õunad riivitakse kooremata, toiduained segatakse ja maitsestatakse. Sobib tooreste aedviljade ja keedetud liha juurde.


Majoneesi-õunadipp.



200 gr majoneesi,
100 gr õunapüreed,
1 sibul või 60 gr sibulapealseid,
1 tl mädarõigast,
soola, suhkrut, maitsetaimi.

Peenestatud toiduained segatakse ja maitsestatakse. Sobib kala, liha ja vorsti juurde.

Majoneesidipp.

200 gr majoneesi,
1 spl sidruni-, õuna- või sõstramahla,
50 gr sellerit,
1 sibul või 60 gr sibulapealseid,
(1 tl vürtsikastet),
soola, suhkrut, maitsetaimi.

Seller riivitakse ja segatakse kohe hapu mahlaga.  Sibul hakitakse üsna peeneks või riivitakse. Toiduained segatakse ja maitsestatakse. Sobib leiva, aedvilja ja liha juurde.


Koore-sibuladipp.



200 gr hapukoort,
2 spl hapupiima,
2 spl toiduõli,
1 sibul,
2 spl sibulapealseid või murulauku,
soola, suhkrut, maitsetaimi.

Toiduained segatakse ja maitsestatakse. Sobib liha ja vorsti  juurde.

Koore-puuviljadipp.


150 gr hapukoort,
150 gr puuvilja- või õunapüreed,
1 tl vürtskastet,
2 spl toiduõli,
soola, suhkrut, sinepit või maitsetaimi (meliss, pune, piparrohi vm).

Toiduained segatakse ja maitsestatakse. Sobib aedvilja, tailiha ning vorstide juurde.

Kohupiima-tillidipp.

 
200  gr kohupiima,
4 spl hapukoort,
2 spl toiduõli,
3 spl hakitud tilli,
1 tl vürtskastet,
1 spl õuna-, sõstra- või sidrunimahla,
soola, suhkrut, maitsetaimi.

Kohupiim hõõrutakse puulusikaga ühtlaseks või aetakse läbi sõela, segatakse hapukoort ja toiduõliga. lisatakse hästi peeneks hakitud till, vürtskaste, mahl ja maitseained. Sobib aedvilja ning lihalõikude juurde.

Kohupiimadipp.




150 gr kohupiima,
100 gr hapukoort või piima,
1 spl mädarõigast või 1 tl sinepit,
soola, suhkrut, maitsetaimi, hakitud maitserohelist,
 (150 gr õunapüreed või -kastet,  1 tl vürtskastet).

Kohupiim hõõrutakse puulusikaga ühtlaseks või aetakse läbi sõela, lisatakse riivitud mädarõigas ja teised toiduained ning maitsestatakse.
Sobib leiva, saia ja küpsiste juurde.


Juustu-õunadipp.



100 gr juustu,
1 suur õun,
1 väike sibul,
tükike sellerit,
1 munakollane,
100 gr hapukoort või majoneesi,
soola, suhkrut, pipart.

Juust, õun, sibul ja seller riivitakse, lisatakse toore munakollasega segatud hapukoor või majonees, maitsestatakse.
Sobib leiva, saia ja küpsiste juurde.

20. veebruar 2012

Juustudipp.



100 gr juustu,
150 gr hapukoort või majoneesi,
1 väike sibul,
tükike  sellerit, soola, suhkrut, sinepit, maitsetaimi.

Juust, sibul ja seller riivitakse, segatakse hapukoore või majoneesiga, maitsestatakse.
 Sobib leiva, saia ja küpsiste juurde.

19. veebruar 2012

Dipp.



Dipp on lihtne toitu serveerimise viis, mille puhul ettevalmistatud toiduained ( leiva- või saiakangid, soolaküpsised, juust, toored ja keedetud aedviljad, vorst ja praetükid, külmad praetud kartulilibled vm. kastetakse väikestes  kausikestes lauale antud paksu kastmesse. Toiduained hoitakse seejuures sõrmede vahel või kahvli otsas. Taldrikuid tavaliselt lauale ei panda, vajalikud on need väga vedela kastme või liiga pehme keedetud aedvilja korral.
Dipiks nimetakse ka kastet, millesse toiduaineid kastetakse . harilikult valmistatakse paar- kolm erisugust kastet. Serveerimiseks on kõige kohasemad on pealt laienevad kausikesed, millesse on kerge toiduained kasta.

Kalalõigud kurgikastmes.



500 gr praetud kalatükke,
1 kl hapukoort või majoneesi,
1 väike kurk ( 50 gr),
1 spl riivitud sibulat,
1 spl hakitud tomatit või 1 tl ketšupit,
1 spl marineeritud seeni,
1 magus piprakaun,
maitserohelist, soola, suhkrut.

Kalatükid asetakse vaagnale, luud eemaldatakse. Hapukoor ja majonees segatakse hakitud toiduainetega ja maitsestatakse, tõstetakse kalatükkidele. Toit kaunistatakse maitserohelisega.

Kohupiim aedviljadega.



500 gr (2 pakki) kohupiima,
100 gr leht- või kress-salatit,
2 spl tilli või petersellilehti,
1 porgand või 100 gr kaalikat (nuikapsast),
200 gr hapukoort, soola, suhkrut maitsetaimi,
1 hapu õun.

Kohupiim hõõrutakse ühtlaseks, lehtviljad pestakse ja tahendatakse, lõigatakse ribadeks. Maitseroheline hakitakse, juurvilju ja õunu riivitakse. Toiduained segatakse ja maitsestatakse.
Kui soovitakse eriti mahedamalt toitu, võetakse hapukoore asemel 35%-list rõõska koort ; see vahustatakse enne toidu hulka segamist.
Antakse lauale iseseisva toiduna või lisandina kana-, küüliku- või muu liha juurde.

Munad rohelises kastmes.



4 muna,
1 kl hapukoort,
3 spl hakitud tilli, petersellilehti ja sibulapealseid,
soola, suhkrut,
1 väike hapukurk või õun,
1 tomat või 1 spl ketšupit, tükike soolakala või 2 kilu.

Munad keedetakse kõvaks (8-10 min), poolitakse pikuti. Hapukoor segatakse hakitud maitserohelisega, maitsestatakse ja lisatakse üsna peeneks lõigatud või riivitud hapukurk. Kaste pannakse vaagnale, kastmesse asetatakse munad, lõikepool ülespidi. Igale munapoolele pannakse tükike tomatit või ketšupit ja tükike soolakala. Lisandiks praetud sai, keedetud kartulid või sõmer riis.

6. veebruar 2012

Silgu- või kilurullid kastmes.



500 gr silku (soolatud räimi) või kilusid,
tilli,
1 kl hapukoore-, kohupiima- või majoneesikastet,
sibulapealseid või murulauku,     
(salatilehti, rediseid).

Kalad puhastada nii, et kalad seljalt kinni jäävad. Lihapoolele puistetakse tilli ja sibulapealseid, kalad keeratakse pea poolt alates rulli ja iga rull kinnitatakse tikuga. Vaagnale pandud kaladele tõstetakse kastet, puistatakse hakitud maitserohelist ja kaunistatakse salati ning redisega.
Väga soolaseid või kuivi silke leotakse 30-60 min kanges tees.
Samal viisil võib lauale anda ka teisi soolakalu.

Heeringakaste.


2 heeringat,
100 gr kohupiima,
1 kl piima või hapukoort,
soola, suhkrut,
1 sibul või 50 gr sibulapealseid,
1 spl riivitud mädarõigast või 1 vürtsikastet.

Heeringas puhastada, seejärel lõigatakse nad väikesteks tükkideks. Kohupiim hõõrutakse ühtlaseks, lisatakse maitseained ja piim või hapukoort, riivitud või hakitud sibul või sibulapealsed ja mädarõigas. Tükeldatud heeringas segatakse kastmesse ja lastakse veidi aega jahedas seista, et maitse ühtlusteks.
Süüakse kuumade keedetud kartulitega või aedviljasalatiga.

Heeringarullid.



4 heeringat,
1 suurem sibul,
sinep,
äädikas, suhkrut.

 Heeringas puhastada. Sisemisele küljele puistatakse hakitud sibul ja pannakse sinepit. Heeringas keeratakse pea poolt alates rulli ja kinnitaks tiku või nelgiga. Klaasnõusse pandud rullidele valatakse üsna vähese suhkruga keedetud lauaäädikas (2 %-line), hoitakse külmas.
Lauale andmisel võib heeringarullidele panna hapukoort ja tomateid.

Sibulavõie.



100 gr võid,
1 sibul või 50 gr sibulapealseid,
1 hapu õun, soola, maitsetaimi.

Või vahustatakse. Sibul ja koorimata õun riivitakse peenel riivil, sibulapealsed hakitakse. Toiduained segatakse, maitsestatakse ja segatakse ühtlaseks.

5. veebruar 2012

Muna-soolakalavõie.



100 gr võid,
2 kõvaks keedetud muna,
100 gr soolakala,
1 tl äädikat (2 %-list) või sidrunimahla,
1 spl riivitud sibulat, hakitud sibulapealseid või murulauku,
maitsetaimi.

Või vahustatakse, munad hakitakse. Luudest ja nahast puhastatud soolakala surutakse kahvliga puruks. Toiduained segatakse, maitsestatakse ja hõõrutakse ühtlaseks.

Kaunpipravõie.



100 gr võid,
150 gr kaunpiprakonservi (´´Letsho``),
2 kõvaks keedetud muna,
soola, hakitud peterselli või riivitud sellerit.

Või vahustatakse , kaunpipar ja munad hakitakse üsna peeneks. Toiduained segatakse, maitsestatakse, hõõrutakse ühtlaseks.

Juustu-vorstivõie.



100 gr võid,
100 gr juustu või kodujuustu,
100 gr pekita vorsti või taist sinki,
tilli, maitsetaimi (pune, meliss, basiilik).

Või vahustatakse. Kõva juust riivitakse, kodujuust surutakse kahvliga peeneks või aetakse läbi sõela. Vorst või sink hakitakse. Toiduained segatakse, maitsestatakse ja hõõrutakse ühtlaseks.

Juustu-kalavõie.



100 gr võid,
100 gr juustu,
100 gr tomatipüreega kalakonservi,
2 kõvaks keedetud muna,
1 spl hakitud tilli , (tomatilõike).

Või vahustada, juust riivitakse peenel riivil, kalakonserv surutakse kahvliga puruks, muna hakitakse. Toiduained segatakse, maitsestatakse, hõõrutakse ühtlaseks. Tarvitatakse võileivakatteks,  külmlaual või võileivatordi valmistamiseks. Kaunistatakse tilli ja tomatitükikestega

Aedviljasalat.



2 keedetud kartulit,
2 keedetud porgandit ( võib võtta konserv),
1 toores õun,
tükike toorest sellerit,
4 spl keedetud või konserveeritud herneid,
1 hapukurk,
100 gr keedetud lillkapsast,
(2 väikest punast tomatit),
200 gr majoneesi või hapukoort ja maitseained, hakitud tilli ja peterselli,
1 kõvaks keedetud muna,
(rediseid, lehtsalatit).

Kartulid, porgandid, õun ja seller lõigatakse kuubikuteks (sellerit võib riivida) ning pannakse kaussi. Nende peale pannakse herned, väikesteks õhukesteks viiludeks lõigatud kurk, õisikuteks jaotatud lillkapsas ja soovi korral kaheksandikkudeks lõigatuid tomatid. Peale tõstetakse majoneesi või teravaks maitsestatud hapukoort, kaunistatakse viiludeks lõigatud munaga.  Lisada võib ka õhukesteks viiludeks lõigatud rediseid ja lehtsalatit. Aedviljasalatit võib serveerida ka lehtsalati lehtedel.

Aedvili munakastmega.



500 gr toorest või keedetud aedvilja,
2 kõvaks keedetud muna,
6 spl taimeõli,
1 väike sibul või 50 gr sibulapealseid,
soola, suhkrut, pipart,
200 gr hapukoort,
maitsetaimi : tilli, murulauku, punet, piparrohtu, petersellilehti.

Toorelt sobivad redised, õun, kurk, noored porgandid ja kabatšokk.  Keedetult võetakse kaalikat, sellerit, porgandeid, peeti, lillkapsast, peakapsast jm. lauale antakse aedvili piklikuks tükkideks või kuubikuteks lõigatult. Peale  tõstetakse kaste, mis segatakse  hakitud munadest, taimeõlist, riivitud või hakitud sibulast, hapukoorest, maitsetaimest ja üsna peeneks lõigatud maitsetaimedest. Süüakse iseseisva toiduna või külma lihatoidu kõrvale.

Kalakonservisalat.



1 karp (250gr) saira- või skumbriakonserv,
150 gr värsket või hapukurki,
3 kõvaks keedetud muna,
100 gr konservherneid,
2 keedetud kartulit,
200 gr hapukoort või majoneesi,
soola, suhkrut, maitsetaimi, tilli.

Toiduained lõigatakse kuubikuteks, pannakse salatikaussi. Peale tõstetakse majonees või maitsestatud hapukoor, puistatakse hakitud tilli.

Juustu-singi-või-vorstisalat.



200 gr juustu,
200 gr taist sinki või pekita vorsti,
200 gr õuna ,
tükike sellerit,
200 gr  majoneesi või hapukoort,
tilli.

Juust riivitakse jämedalt, samuti pestud õun koos koorega. Sink või vorst lõigatakse peenteks ribadeks, seller riivitakse. Toiduained pannakse salatinõusse, peale tõstetakse majoneesi või maitsestatud hapukoor. Kaunistatakse tille lehtedega.

Juustu-kaunpiprasalat.


 
200 gr juustu,
200 gr toorest või keedetud kaunpipart,
200 gr värsket või hapukurki,
2 kõvaks keedetud muna,
200 gr hapukoort,
soola, suhkrut, tilli.
maitsetaimi (piparmünt, pune, meliss).

Juust riivitakse jämedalt, kaunpipar ja kurk lõigatakse ribadeks, muna hakitakse. Salatiained pannakse kaussi või kokteilinõusse ning valatakse üle maitsestatud hapukoorega. Kaunistatakse maitserohelise lehekestega jm


Juustu-lihasalat.



200 gr juustu,
200 gr keedetud või praetud liha,
100 gr kurki,
100 gr keedetud porgandid,
100 gr toorest sellerit,
200 gr konservherneid,
200 gr majoneesi või hapukoort,
soola, suhkrut,
tilli või petersellilehti.

Juust, liha ja kurk lõigatakse peenteks ribadeks, seller ja keedetud porgand riivitakse. Toiduained pannakse salatikaussi või kokteilinõudesse ja peale tõstetakse majonees  või maitsestatud hapukoort, puistatakse maitseroheline.

Lehed

Külastusi :

Вязаный брелок лисичка крючком

Вязаный брелок лисичка крючком