18. jaanuar 2012

Kõrvitsasalat.


300 gr kõrvitsat,
1 hapukurk,
1 väike sibul või sibulapealseid,
1 õun,
soola,
maitsetaimi,
3 spl hapukoort või toiduõli,
hakitud petersellilehti,
1 tomat.

Kõrvits lõigatakse õhukesteks libledeks või riivitakse jämedalt, samuti hapukurk, sibul ja õun. Toiduained segatakse, maitsestatakse soola ja maitsetaimed. Peale tõstetakse hapukoort või toiduõli, puistatakse petersellilehti ja pannakse sektoriks või ketasteks lõigatud tomat.

Kurgisalat.



300 gr värsket kurki,
soola,
2 spl hakitud tilli,
(rediseid, lehtsalatit vm),
3 spl hapukoort või – piima.

Kurgid pestakse. Kasvuhoonekurke ei koorita, teised kooritakse, lõigatakse õhukesteks viiludeks, puistatakse soolagaja hakitud tilliga üle. Soovi korral lisatakse peenestatult teisi aedvilju. Peale tõstetakse hapukoor või – piima.

Kaunpiprasalat.



300 gr kaunpipart,
2 tomatit,
1 värske kurk,
soola,
suhkrut,
3 spl hapukoort või – piima,
1 munakollane,
hakitud tilli.

Seemnetes puhastatud kaunpipar lõigatakse peenteks ribadeks, tomatid ja kurk õhukesteks viilukesteks. Kaussi pandud aedviljale tõstetakse toores munakollase ja maitseainetega segatud koor või piim, peale puistatakse hakitud tilli.

Kapsasalat.



300 gr valget peakapsast,
hapukapsa – või kurgisoolavett,
1 väike sibul või sibulapealseid,
1 tl mädarõigast,
2 õuna,
soola,
suhkrut,
2 spl hapukoort või – piima või toiduõli,
maitserohelist.

Kapsas riivitakse või lõigatakse ribadeks, tambitakse pehmeks ja hoitakse 15 minutit hapukapsa – või kurgisoolaveega segatult. Lisatakse teised toiduained ja maitsestatakse.

Kabatsokisalat.



300 g kabatšokki,
1 väike sibul,
3 haput õuna või 3 spl puuviljapüreed,
1 väike kurk,
soola,
marjamahla või äädikat,
2 spl hapukoort või toiduõli,
hakitud maitserohelist.

Kabatšokk riivitakse jämedalt või lõigatakse õhukesteks viilideks. Sibul, õunad ja kurk lõigatakse ribadeks või hakitakse. Toiduained segatakse ja maitsestatakse.


Kaalikasalat.



300 g kaalikat,
4 spl kompotisiirupist karusmarju,
rabarbereid,
õunu või marineeritud kõrvitsat,
(2 spl hakitud pähkleid),
(rosinaid),
hakitud tilli või petersellilehti.

Kaalikas riivitakse jämedalt, segatakse teiste toiduainetega ja maitsestatakse. Peale puistatakse maitserohelist.

16. jaanuar 2012

Hiina kapsa salat.



300 g hiina kapsast,
1 väike sibul,
3 spl puuviljapüreed või värskeid puuvilju ( õun, ploom, kreek),
soola,
suhkrut,
3 spl hapupiima või -koort,
hakitud maitserohelist.

Puhastatud ja pestud hiina kapsas lõigatakse õhukesteks tüllideks, segatakse hakitud sibula ja teiste toiduainetega. Peale puistatakse maitserohelist.

Hapukapsasalat.



300 g hapukapsast,
1 väike sibul,
2 haput õuna või 3 spl õunapüreed,
suhkrut,
2 spl hapukoort või toiduõli,
(tomatipüreed).

Hapukapsas lõigatakse vajaduse korral peenemaks, lisatakse hakitud sibul ja õunad või õunapüree. Maitsestatakse suhkruga, lisatakse hapukoor või toiduõli, soovi korral ka tomatipüreed.


Täidetud ahjukartulid.



1-1 1/2 kg suuremaid kartuleid, 2-3 sl toiduõli, 250 g hakkliha, 100 g suitsupekki, 2-3 sibulat, soola, punast pipart.
Kooritud ja pestud kartulid õõnestatakse seest ja täidetakse sibula, suitsupeki ja hakklihatäidisega ning võõbatakse toiduõliga. Kartuli külgedele pustatakse punast pipart, mis küpsedes annab ilusa punakaspruuni jume. Kartulid tõstetakse ahjupannile, kuhu lisatakse ka veidi vett. Küpsust proovitakse kahvliga. Juurde sobib koore kaste ja hapukapsa-jõhvika toorsalat.


Üleküpsetatud porgandid soolaribi juurde.



8 suurt porgandit, soola, 1 tl võid, kastmeks 200 g rõõska koort, 1/2 pakki sulataud juustu, muskaatpähklit.

Puhastatud porgandid keedetakse aurus või väheses soolaga maitsetsatud vees, seejärel tõstetakse võitatud vormi. Koor kuumutakse, juust murendatakse sisse ja kuumutakse segades ühtlaseks massiks. Segu maitsestada riivitud muskaatpähklitega ja valatakse üle porgandite. Kõpsetakse ahjus kuni pealt pruunistub. Niisamuti võib küpsetada teisi aedvilju.

Paberis küpsetatud soolaribi.



1 1/2 – 2 kg läbikasvanud soolast searibi, 1-2 sibulat, tükk peterselli – või sellerijuurt, 3 pipratera, 3 vürtsi,1 loorberihet, sinepit.
Liha leotakse külmas vees magedaks. Seejärel keedetakse koos maitselisanditega väheses vees poolpehmeks, tõstetakse keeduleemest välja ja määritakse sinepiga. Kamara võib peeneruuduliselt läbi lõigata. Lihatükk tõstetakse külma veega märjaks kastetud kolmekordsele pärgamentpaberile, peale valatakse 4-5 lusikatäit leemerasva. Paber keeratakse liha ümber pakitaoliselt kokku, pakk pannakse ahjupannile ja sellega keskmise kuumusega ahju. Küpsetakse kuni liha on pehme ( umbes 1 tund). Küpsemise ajal kastetakse paberit aegajalt pealt veega.
Antakse lauale nii kuumalt kui külmalt. Kuuma liha juurde pakutakse hautatud kapsaid, lihaleemes keedetud kartulid ja aedvilju, peedisalatid jms. Külmalt serveeritakse liha lõikudena vaagnal koos hapukurgi, marineeritud puuviljade ja mädarõikaga.


15. jaanuar 2012

Rukkitaignas küpsetatud sealiha.



2- kilone pehme sealihatükk, soola, 5 pipratera, 2 loorberilehte, 1 väike sibul, 1 porgand. Taignaks : 1 l vett, 2 kg rukkijahu, veidi keeduleeme rasva, soola.
Liha hõõrutakse soolaga sisse ja lastekse nii külmas seista kaks ööpäeva. Siis keedetakse 1 tund tasasel tulel väheses vees, kuhu on lisatud maitselisandid. Lastakse jahtuda samas leemes.
Rukkijahust ja veest segatakse taigen, kuhu lisatakse veidi soola ja keeduleeme rasva. Taigen rullitakse laiali, poolküps lihatükk pannakse keskele. Taigen surutakse kõvasti ümber liha ja näpitakse hoolikalt kinni. Voolitakse vette kastetud kätega ilusaks pätsiks. Taignarattaga tehakse muster peale. Algul pannakse pooleks tunniks 200 kraadisesse ahju, siis vähendatakse temperatuuri 170 kraadile ja küpsetakse veel poolteist tundi. Proovitakse , kas liha on valmis ( kui väljatulev leem on värvitu).

Küüslauguga pikitud seapraad.




1 1/2 -2 kg puhast kondi ja nahata sealiha, soola, pipart, konservkurgi vm marinaadi, 1 küüslaugupea, sojakaste, 1/2 klaasi punast veini.
Praetükk hoitakse üle öö marinaadis, milleks võib olla konservist üle jäänud marinaad või lahjendatud äädikas. Järgmisel päeval torgatakse lihasse piki lihaskiudu terava noaga augud ja nendesse puhastatud küüslauguküüned. Liha hõõrutakse sisse soola ja pipraga, määritakse sojakastmega ning tõstetakse ahjupannile. Küpsetakse keskmise kuumusega ahjus. Vahepeal kastetakse aegajalt veiniga. Küpseb umbes tund ja kolmveerand kuni kaks tundi.
Selliselt küpsetatud liha maitseb ka külmalt lõikudena koos lisanditega ja leivakattena.

Uusaastakalkun.



Umbes 4-kilone kalkun,
2 sl soola,
1 tl peent pipart,
1/2 tl peenestatud nelki,
6-10 õuna,
25-30 kivita ploomi ( konserveeritud või kuivatatud),
5 sl võid,
kartulid vajaduse järgi.
Kastmeks: 3 sl margariini, 2 1/2 sl jahu,1/2 l praeleent, 150 g rõõska koort, 3 sl valget veini, 2 sl karusmarja- või sõstratarretist, soola.

Maitseained segatakse omavahel. Seguga hõõrutakse pestut lindu nii seest kui väljast. Väiksemat õunad poolitakse , suuremat lõigatakse veeranditeks, südamikud eemaldatakse. Kalkun täidetakse seest õunte ja ploomidega, seejärel õmmeldakse kinni ja tõstetakse ahjupannile, valatakse üle sulavõiga. Küpsetakse ahju alakuumuses 160-175 C juures umbes 3 tundi, aegajalt lindu kastes. Et kõrbemist vältida, lisatakse vahepeal veidi keedu vett (ja kindlasti kontrollida soola, vajadusel lisada!!!!!!). Küpsetamise lõpupoole pannakse pannile ka kooritud kartulid, kastetakse sulavõiga, puistatakse peale soola ning küpsetakse kuni pruunistuvad ja valmivad.
Kastmeks kuumutakse jahu margariiniga, lisatakse vahehaaval kalkuni praadimisleem ja lastakse keeda ühtlaseks, kurnatakse. Pannakse koort ja maitsestakse kaste veini, tarretise ja soolaga. Lastakse veel läbi keeda.


Marineeritud juust.



4 pk tomatijuustu,
1 kl lahjendatud äädikat,
1/4 klaasi toiduõli,
1 väike sibul,
1 tl peenestatud küüslauku,
5-6 nelgitera,
1 tl tilliseemneid,
(sidrunikoort).

Õli ja äädikas kuumutakse keemiseni. Tükeldatud sibul ja küüslauk koos maitseainetega pannakse kaussi, kuum leem valatakse peale. Lastakse kinnikaetuna täielikult jahtuda.
Juustu tükeldatakse neljaks ja pannakse liitrisse klaaspurki. Jahutanud leem valatakse juustutükkidele ja lastakse nõnda külmkappis seista 2 ööpäeva, siis on valmis.

Küpsetatud maksapasteet.



500 g seamaksa,
300 g seapekki,
8-10 vürtskilufileed,
1 suur sibul,
3 sl võid või margariini,
2 sl jahu,
1 1/2 klaasi piima,
1 tl soola,
1/2 tl peent pipart,
2 muna.

Maks, pekk, kilufilee ja sibul aetakse kaks korda läbi lihamasina. Keedunõus kuumutakse jahu ja või, lisatakse piim ja lastekse segades läbi keeda, maitsestatakse soola ja pipraga. Nõu võetakse tulelt . Segatakse juurde maksasegu ja hästi kloppides munad. Kontrollitakse maitset. Nüüd valatakse segu võitatud tulekindlasse vormi, kaetakse pealt fooliumiga ja pannakse 200C ahju kõrgeservalises ahjupannis olevasse vette. Küpsetakse nii tund aega, siis võetakse foolium ära ja lastakse pealt pruunistuda.





Terevamaitseline heeringasuupiste.



4 suurt leotatud heeringafileed,
1/2 klaasi lahjat äädikat,
1-2 sl sinepit,
2 sl toiduõli,
2 sl suhkrut,
noaotsatäis peent pipart,
1 sl riivitud mädarõigast,
1 väike hapu õun,
2-3 sl hapukoort.

Heeringafileed lõigatakse korrapärasteks tükkideks ja tõstetakse vaagnale. Äädikast, sinepist ja piprast klopitud marinaad valatakse üle kala ja lastakse nii seista külmas üks ööpäev. Siis valatakse üleliigne vedelik ära. Hapukoor segatakse riivitud õuna ja mädarõikaga ning tõstetakse kalalõikudele.

Kanasalat.



250 g keedetud kanaliha,
150 g keedetud kartuleid,
150 g hapukurki,
100 g õunu,
150 g majoneesi,
100g rõõska 35% koort,
2 keedetud muna,
maitserohelist.

Toiduained lõigatakse peenteks ribadeks ja pannakse kihtidena salatikaussi. Koor vahustatakse, segatakse ettevaatlikult majoneesiga ( vajadusel maitsestatakse) ja valatakse salatile. Kaunistakse muna – ja õunalõikudega ning maisterohelise lehtedega.

Kala - juustusalat.



1 karp konservlõhet,
sairat või sardiini,
samas koguses juustu-, õuna-,
keedetud katuli ja marineeritud peedi kuubikuid ;
kastmeks 200 g hapukoort, mis on maitsestatud sinepi, suhkru, soola, paari lusikatäie kalakonservileeme ja peedimarinaadiga.

Kala murendatakse väiksemateks tükkideks, segatakse õrnalt teiste ainete ja kastmega ning lastakse veidi enne serveerimist külmas seista.

Potikook.( lihavõtte)



15 g pärmi,
125 g piima,
25 g suhkrut,
250 g jahu,
soola,
1 sidruni riivitud koort,
50 g margariini,
1 muna,
60 g rosinaid,
25 g hakitud mandleid,
40 g apelsinisukaadi.
Glasuur: 65 g tuhksuhkrut,
1,5 dls sidrunimahla.
Vaja on ka uut lillepotti läbimõõduga 12 cm.
Valmistada pärmitaigen. Lillepott pesta ja kuivatada. Vooderdada küpsetuspaberiga. Tõsta taigen potti , lasta kerkida ja küpsetada t 175- 180 C ca 45 minutit. Võtta vormist välja , jahutada , katta glasuuriga, kaunistada.

Porgandikompvekid.



250 g porgandeid,
50 g võid (margariini),
30 g rosinaid,
100 g küpsiseid,
1 dsl mett või suhkrut,
30 g hakitud mandleid,
1/2 –1 tl kaneeli,
kirjut raesuhkrut või kookoshelbeid.

Puhastatud porgandid riivida peenelt, hautada veidi aega koos võiga. Lisada kaneeli, mandleid, hakitud rosinad, koor, mesi või suhkur. Lasta segul jahtuda. Vormida massist väikesed munad. Veeretada raesuhkrus või kookoshelvestes.

Tartarkaste Viini moodi.



350 g majoneesi,
150 gr tükeldatud konservkurki,
15 g tükeldatud mugulsibulat,
soola, suhkrut, pipart.

Osa majoneesi võib soovi korral asetada hapukoorega.

Mädarõikakaste.



300 g majoneesi,
2oo g vahustatud vahukoort,
1-2 spl mädarõigast,
soola, suhkrut.

Hasselbacki kartulid.


Toored kartulid lõigata pikemat külge pidi õhukesteks viiludeks nii, et alt jäävad viilud kokku. Kartulid asetada tulisele rasvainega plaadile, avad ülespoole. Puistata peale soola. Küpsetada, kuni kartulid on pehmed (ca 1 tund). Enne lõpliku valmimist võib peale puistata veidi riivjuustu.

Kartulisalat vormis.



100 g majoneesi,
150 g hapukoort,
soola, pipart, äädikat,
7-10 g želatiini,
750 g keedetud kartuleid,
1 värske kurk või 1-2 vürtskurki,
1 tomat,
1 sibul,
125 g keedusinki või vorsti,
2 keedetud muna.

Keedetud munad lõigata viiludeks või hakkida peeneks, valge ja kollane eraldi. Ülejäänud toiduained tükeldada kuubikuteks. Segada majonees, hapukoor, sool, pipar, äädikas, ettevalmistatud želatiin. Tükeldatud toiduained segada kastmega. 1/2 rõngasvormist täita salatiga, selle peale panna munad ja ülejäänud salat. Hoida vähemalt 2 tundi külmas, lüüa vormist välja.

Vale jänes.



750 gr hakkliha,
50 g saia,
vett saia leotamiseks,
125 g punast paprikat,
125 g rohelist paprikat,
125 g kollast paprikat,
2-3 muna,
2 mugulsibulat,
sinepit,
soola,
pipart,
suhkrut.

Paprikakaunad puhastada, tükeldada neljaks. 1/4 paprikat tükeldada kuubikuteks, ülejäänud keeta ca 5 minutit soolaga maitsestatud vees. Hakklihale lisada leotatud sai, tükeldatud sibul ja munad, maitsestada. Piklik keeksi vorm määrida rasvainega. 1/4 hakkmasist tõsta vormi, sellele punane paprika, 1/4 hakkmassi ja kollane paprika,1/4 hakkmassi ja roheline paprika. Peale asetada ülejäänud hakkmass. Küpsetada praeahjus 200 C ca 1 1/4 tundi. Umbes 15-20 min. enne valmimist asetada peale tükeldatud paprika.

Shoti munad.



4 keedetud muna,
500 gr hakkliha,
1 muna,
10 gr hakitud peterselli,
soola,
pipart,
1 mugulsibul,
1-2 spl jahu.
Paneerimiseks : 1 muna, 1/2 kl riivsaia.
Keetmiseks : 300 gr taimeõli.

Valmistada hakkmass. Keedetud ja kooritud munad ümbritseda hakkmassiga, paneerida lahtiklopitud munas ja riivsaias. Keeta tulises rasvas pruuniks ( ca 10-15 minutit).
Võib serveerida nii külmalt kui ka soojalt, pooleks lõigatult. Šoti munad võid keeta ka soolaga maitsestatud vees, ilma paneerimata, marlisse keeratuna.

Vardas küpsetatud suupisted.



2 suuremad õuna ( 6 väikest),
2 paprikat,
6 väiksemat sibulat,
6 väikest tomatit,
500 g sealiha (taimsed),
500 g sinki.

Õunad, paprika, liha ja singid lõikame 5-6 cm servamõõduga kuubikuteks ja lükime toiduained tihedalt vaheldumisi vardasse. Täis vardad asetada taldrikule, tõmbame üle toidukile ja hoiame külmas 2-3 tundi.

Räimed sinepikastmes.



(5-6 inimesele)

600 g räimefileesid ( 1 kg räimi),
100 g veiniäädikat,
3 tl soola,
0,5 sl vett,
paar tillioksa.

Kaste : 100 g kanget sinepit, 1 sl magusat sinepit, 3 sl suhkrut, 1 tl soola, 2 tl valget purustatud pipart, 1-2 tl veiniäädikat, 100 g peenestatud tilli, 100 g õli, 2-3 sl vett.

Kalafileed koos eelmarineerimise vedelikuga jäetakse 5-6 tunniks jahedasse, seejärel võetakse fileedelt ära nahk, nõrutatakse ja leotakse purki (võib keerata ka rulli). Kihtide vahele valatakse kaste ( hakitud tilli võib rulli sisse keerata) ja jäetakse ööseks külmkappi marineerima.
Marineeritud räimed juurde sobivad suurepäraselt kuumad fooliumis küpsetatud kartulid koos võisegude või külmade hapukoorekastmetega.

Kohupiimatort.



1 pk kohupiima,
2-3 kl jahu,
1/4 kl pihklakamarjajahu,
1 pk margariini,
1 muna,
1 tl soola,
1-2 sl suhkrut.

Tort valmistada külmas ruumis jahedate vahenditega.
Kuiv rasvata kohupiim hõõruda peeneks ja hakkida koos teiste ainetega ühtlaseks peenaks massiks. Hoida paar tundi külmkapis. Kerkimiseks võib lisada jahule 0,5 tl küpsetuspulbrit, soodat või pärmi. Kaunistada kreemiga ja puuviljadega vms. 

Kohupiima vormiroog.



2 kl kohupiima,
3-4 sl jahu,
2 muna,
2-4 sl suhkrut,
kuivatatuid tikreid,
pihlakaid,
rosinaid,
ebaküdooniatükkikesi ( kompott või tahendatud),
vormi määrimiseks võid,
riivsaia või jahu.

Ained segada ja tõsta ettevalmistatud küpsetusnõusse. Tasandatud pinda määrida hapukoorega. Küpsetada ja anda lauale jahtunult.

Kohupiima pühadetoit.



500 g kohupiima,
3 muna,
1 kl suhkrut,
100 g võid,
purustatud pähklid,
rosinad,
mariõunu,
pihlakaid,
kuldsõstraid,
šokolaaditükikesi,
vanilliini jms.

Või sulatada, munad suhkruga vahustada, kohupiim läbi sõela suruda, kõik ained omavahel segada. Panna marlikotti ja kergevajutisse alla. Lauale anda järgmisel päeval.

Kanasalat.



Umbes 300 g grillitud või praetud kanaliha,
150 g värsket kurki,
1 konserveeritud kurk,
2 krabipulka,
400 g väikesi keedetud kartuleid,
1 väike mugulsibul,
2-3 keedetud muna,
150 g hapukoort või majoneesi,
sool, pipart, salatilehti.
    Valmistamine : kanaliha tükeldada suupärasteks tükkideks. Värske kurk poolitada pikuti, eemaldada lusikaga seemned ja tükeldada viiludeks. Konservkurk lõigata ribadeks, krabipulgad viiludeks. Keedetud-kooritud kartulid ja munad tükeldada sektoriteks. Sügavam vaagen või madal ja lai kauss vooderdada salatilehtedega.
    Salatiained asetada kaussi ja valada üle maitsestatud hapukoore või majoneesiga.

Kirju kevadsalat.



200 g lillkapsas või valget peakapsast,
150 g värsket kurki,
100 g lehtsalatit,
100 g rediseid,
150 g tomateid,
1 apelsin,
1 kollane paprika.
Kaste : 100 g majoneesi, 100 g hapukoort, 1 keedetud muna, 50 g murulauku, 10 g tilli.

Valmistamine : lillkapsa õisikud keeta soolaga maitsestaud vees poolpehmeks. Kui kasutate valget peakapsast , tükeldage see peenteks ribadeks. Kurk ja redis tükeldada viiludeks, tomat ja apelsin sektoriteks, lehtsalat rebida, paprika lõigata ribadeks. Segada ained omavahel. Kaste anda lauale eraldi.

3. jaanuar 2012

Munavõie.




1- 2 muna
1 suur sibul
või või rasv
1 tl pipart
soola.

Keedetud munad koorida ja suruda kahvliga peeneks. Segada või ja hästi peeneks hakitud sibulaga.

Mooritud hanemaks.



1 hanemaks
hanerasv
1 sibul
1 küüslauguküüs
Hanerasv sulatada , lisada hanemaks ja pruunistada kiiresti. Lisada hakitud sibul ja küüslauk, valada juurde pisut vett, maitsestada soolaga ja moorida kuni vesi aurub.

Hanesült.



Ühe suure hane rupskid ( süda , kivipugu, kael, tiivad jm)
1 petersell
1 porgand
tükike sellerit
soola
5 pipratera
1 sibul
2 küüslauguküünt.
Hanerupskid, maitsejuured ja vürtsi panna 0,5 l soolaga maitsestatud veega keema. Eemalda vaht!!! Ja keeta valmis. Liha tõsta välja ja tükelda . Puljong kurnata ja valada lihale. Lasta külmas kohas tarduda.

Veisepraad.



1 kg veiserinda
6 sl rasva
2 sibulat
5 küüslauguküünt
soola
pipart.

Veise rinnaliha pruunistada rasvas. Lisada hakitud sibul , pressitud küüslauk, sool , pipar ja klaas vett ning küpsetada praeahjus. 

Täidetud kala .



1 haug umbes 1 kg
1 viil saia
200 gr riivituid pähleid
2 muna
veidi majoraani
soola

Kala puhastatakse. Munakollased segatakse soola ja riivitud pähklitega. Lisatakse majoraan ja peenestatud sai. Segatakse ja lisatakse vahustatud munavalge . Täidis pannakse kala kõhuõõnde ja õmmeldakse kinni. Täidetud kala keedetakse väheses vees auratakse või praetakse kuumas võis pruuniks.


2. jaanuar 2012

Kruubisupp.



2 sl kruupe või tangu
2 küüslauguküünt
1 porgand
1 petersell
soola
paprikat
pipart
2 sl rasvainet

Kruubid keeta ühes liitris vees poolpehmeks. Lisada puhastatud ja peeneks hakitud aedvili , võrtsid ja sool ning keeta valmis. Jahu kuumutada rasvas , lisada hakitud küüslauk ja veidi puljongit ning kuumutada. Lisada supile, lasta keema tõusta. Seda suppi võib keeta ka lihapuljongis. Suppide kõrvale antakse liha- või kopsupirukaid, kartulipalle.

Peedisupp



2 punapeeti
soolatilli
sidrunimahla
pipart
4 munakollast
hapukoort

Peedid koorida , riivida jämeda riiviga ja keeta ühes liitris vees. Maitsestada soola ja sidrunimahlaga. Serveerida hapukoore ja toore munakollasega. Lisandiks tingimata mundris keedetud kartulid.

Lehed

Külastusi :

Вязаный брелок лисичка крючком

Вязаный брелок лисичка крючком