15. jaanuar 2012

Hasselbacki kartulid.


Toored kartulid lõigata pikemat külge pidi õhukesteks viiludeks nii, et alt jäävad viilud kokku. Kartulid asetada tulisele rasvainega plaadile, avad ülespoole. Puistata peale soola. Küpsetada, kuni kartulid on pehmed (ca 1 tund). Enne lõpliku valmimist võib peale puistata veidi riivjuustu.

Kartulisalat vormis.



100 g majoneesi,
150 g hapukoort,
soola, pipart, äädikat,
7-10 g želatiini,
750 g keedetud kartuleid,
1 värske kurk või 1-2 vürtskurki,
1 tomat,
1 sibul,
125 g keedusinki või vorsti,
2 keedetud muna.

Keedetud munad lõigata viiludeks või hakkida peeneks, valge ja kollane eraldi. Ülejäänud toiduained tükeldada kuubikuteks. Segada majonees, hapukoor, sool, pipar, äädikas, ettevalmistatud želatiin. Tükeldatud toiduained segada kastmega. 1/2 rõngasvormist täita salatiga, selle peale panna munad ja ülejäänud salat. Hoida vähemalt 2 tundi külmas, lüüa vormist välja.

Vale jänes.



750 gr hakkliha,
50 g saia,
vett saia leotamiseks,
125 g punast paprikat,
125 g rohelist paprikat,
125 g kollast paprikat,
2-3 muna,
2 mugulsibulat,
sinepit,
soola,
pipart,
suhkrut.

Paprikakaunad puhastada, tükeldada neljaks. 1/4 paprikat tükeldada kuubikuteks, ülejäänud keeta ca 5 minutit soolaga maitsestatud vees. Hakklihale lisada leotatud sai, tükeldatud sibul ja munad, maitsestada. Piklik keeksi vorm määrida rasvainega. 1/4 hakkmasist tõsta vormi, sellele punane paprika, 1/4 hakkmassi ja kollane paprika,1/4 hakkmassi ja roheline paprika. Peale asetada ülejäänud hakkmass. Küpsetada praeahjus 200 C ca 1 1/4 tundi. Umbes 15-20 min. enne valmimist asetada peale tükeldatud paprika.

Shoti munad.



4 keedetud muna,
500 gr hakkliha,
1 muna,
10 gr hakitud peterselli,
soola,
pipart,
1 mugulsibul,
1-2 spl jahu.
Paneerimiseks : 1 muna, 1/2 kl riivsaia.
Keetmiseks : 300 gr taimeõli.

Valmistada hakkmass. Keedetud ja kooritud munad ümbritseda hakkmassiga, paneerida lahtiklopitud munas ja riivsaias. Keeta tulises rasvas pruuniks ( ca 10-15 minutit).
Võib serveerida nii külmalt kui ka soojalt, pooleks lõigatult. Šoti munad võid keeta ka soolaga maitsestatud vees, ilma paneerimata, marlisse keeratuna.

Vardas küpsetatud suupisted.



2 suuremad õuna ( 6 väikest),
2 paprikat,
6 väiksemat sibulat,
6 väikest tomatit,
500 g sealiha (taimsed),
500 g sinki.

Õunad, paprika, liha ja singid lõikame 5-6 cm servamõõduga kuubikuteks ja lükime toiduained tihedalt vaheldumisi vardasse. Täis vardad asetada taldrikule, tõmbame üle toidukile ja hoiame külmas 2-3 tundi.

Räimed sinepikastmes.



(5-6 inimesele)

600 g räimefileesid ( 1 kg räimi),
100 g veiniäädikat,
3 tl soola,
0,5 sl vett,
paar tillioksa.

Kaste : 100 g kanget sinepit, 1 sl magusat sinepit, 3 sl suhkrut, 1 tl soola, 2 tl valget purustatud pipart, 1-2 tl veiniäädikat, 100 g peenestatud tilli, 100 g õli, 2-3 sl vett.

Kalafileed koos eelmarineerimise vedelikuga jäetakse 5-6 tunniks jahedasse, seejärel võetakse fileedelt ära nahk, nõrutatakse ja leotakse purki (võib keerata ka rulli). Kihtide vahele valatakse kaste ( hakitud tilli võib rulli sisse keerata) ja jäetakse ööseks külmkappi marineerima.
Marineeritud räimed juurde sobivad suurepäraselt kuumad fooliumis küpsetatud kartulid koos võisegude või külmade hapukoorekastmetega.

Kohupiimatort.



1 pk kohupiima,
2-3 kl jahu,
1/4 kl pihklakamarjajahu,
1 pk margariini,
1 muna,
1 tl soola,
1-2 sl suhkrut.

Tort valmistada külmas ruumis jahedate vahenditega.
Kuiv rasvata kohupiim hõõruda peeneks ja hakkida koos teiste ainetega ühtlaseks peenaks massiks. Hoida paar tundi külmkapis. Kerkimiseks võib lisada jahule 0,5 tl küpsetuspulbrit, soodat või pärmi. Kaunistada kreemiga ja puuviljadega vms. 

Kohupiima vormiroog.



2 kl kohupiima,
3-4 sl jahu,
2 muna,
2-4 sl suhkrut,
kuivatatuid tikreid,
pihlakaid,
rosinaid,
ebaküdooniatükkikesi ( kompott või tahendatud),
vormi määrimiseks võid,
riivsaia või jahu.

Ained segada ja tõsta ettevalmistatud küpsetusnõusse. Tasandatud pinda määrida hapukoorega. Küpsetada ja anda lauale jahtunult.

Kohupiima pühadetoit.



500 g kohupiima,
3 muna,
1 kl suhkrut,
100 g võid,
purustatud pähklid,
rosinad,
mariõunu,
pihlakaid,
kuldsõstraid,
šokolaaditükikesi,
vanilliini jms.

Või sulatada, munad suhkruga vahustada, kohupiim läbi sõela suruda, kõik ained omavahel segada. Panna marlikotti ja kergevajutisse alla. Lauale anda järgmisel päeval.

Kanasalat.



Umbes 300 g grillitud või praetud kanaliha,
150 g värsket kurki,
1 konserveeritud kurk,
2 krabipulka,
400 g väikesi keedetud kartuleid,
1 väike mugulsibul,
2-3 keedetud muna,
150 g hapukoort või majoneesi,
sool, pipart, salatilehti.
    Valmistamine : kanaliha tükeldada suupärasteks tükkideks. Värske kurk poolitada pikuti, eemaldada lusikaga seemned ja tükeldada viiludeks. Konservkurk lõigata ribadeks, krabipulgad viiludeks. Keedetud-kooritud kartulid ja munad tükeldada sektoriteks. Sügavam vaagen või madal ja lai kauss vooderdada salatilehtedega.
    Salatiained asetada kaussi ja valada üle maitsestatud hapukoore või majoneesiga.

Kirju kevadsalat.



200 g lillkapsas või valget peakapsast,
150 g värsket kurki,
100 g lehtsalatit,
100 g rediseid,
150 g tomateid,
1 apelsin,
1 kollane paprika.
Kaste : 100 g majoneesi, 100 g hapukoort, 1 keedetud muna, 50 g murulauku, 10 g tilli.

Valmistamine : lillkapsa õisikud keeta soolaga maitsestaud vees poolpehmeks. Kui kasutate valget peakapsast , tükeldage see peenteks ribadeks. Kurk ja redis tükeldada viiludeks, tomat ja apelsin sektoriteks, lehtsalat rebida, paprika lõigata ribadeks. Segada ained omavahel. Kaste anda lauale eraldi.

3. jaanuar 2012

Munavõie.




1- 2 muna
1 suur sibul
või või rasv
1 tl pipart
soola.

Keedetud munad koorida ja suruda kahvliga peeneks. Segada või ja hästi peeneks hakitud sibulaga.

Mooritud hanemaks.



1 hanemaks
hanerasv
1 sibul
1 küüslauguküüs
Hanerasv sulatada , lisada hanemaks ja pruunistada kiiresti. Lisada hakitud sibul ja küüslauk, valada juurde pisut vett, maitsestada soolaga ja moorida kuni vesi aurub.

Hanesült.



Ühe suure hane rupskid ( süda , kivipugu, kael, tiivad jm)
1 petersell
1 porgand
tükike sellerit
soola
5 pipratera
1 sibul
2 küüslauguküünt.
Hanerupskid, maitsejuured ja vürtsi panna 0,5 l soolaga maitsestatud veega keema. Eemalda vaht!!! Ja keeta valmis. Liha tõsta välja ja tükelda . Puljong kurnata ja valada lihale. Lasta külmas kohas tarduda.

Veisepraad.



1 kg veiserinda
6 sl rasva
2 sibulat
5 küüslauguküünt
soola
pipart.

Veise rinnaliha pruunistada rasvas. Lisada hakitud sibul , pressitud küüslauk, sool , pipar ja klaas vett ning küpsetada praeahjus. 

Täidetud kala .



1 haug umbes 1 kg
1 viil saia
200 gr riivituid pähleid
2 muna
veidi majoraani
soola

Kala puhastatakse. Munakollased segatakse soola ja riivitud pähklitega. Lisatakse majoraan ja peenestatud sai. Segatakse ja lisatakse vahustatud munavalge . Täidis pannakse kala kõhuõõnde ja õmmeldakse kinni. Täidetud kala keedetakse väheses vees auratakse või praetakse kuumas võis pruuniks.


2. jaanuar 2012

Kruubisupp.



2 sl kruupe või tangu
2 küüslauguküünt
1 porgand
1 petersell
soola
paprikat
pipart
2 sl rasvainet

Kruubid keeta ühes liitris vees poolpehmeks. Lisada puhastatud ja peeneks hakitud aedvili , võrtsid ja sool ning keeta valmis. Jahu kuumutada rasvas , lisada hakitud küüslauk ja veidi puljongit ning kuumutada. Lisada supile, lasta keema tõusta. Seda suppi võib keeta ka lihapuljongis. Suppide kõrvale antakse liha- või kopsupirukaid, kartulipalle.

Peedisupp



2 punapeeti
soolatilli
sidrunimahla
pipart
4 munakollast
hapukoort

Peedid koorida , riivida jämeda riiviga ja keeta ühes liitris vees. Maitsestada soola ja sidrunimahlaga. Serveerida hapukoore ja toore munakollasega. Lisandiks tingimata mundris keedetud kartulid.

Kapsasupp.



250 g hapukapsaid
200 gr suitsetatud hane- või veiseliha
1 sl hanerasva või söögiõli
1 sl jahu
1 väike sibulapeal
3 küüslauguküünt.

Kapsas ja suitsuliha keeta kahes liitris vees kuni liha on pehme. Hanerasvas või õlis kuumutada jahu, lisada hakitud sibul ja küüslauk. Kuumutada veidi ja lisada supile.

Küüslaugusupp.



4 küüslauguküünt
1 tl jahu
soola
pipart
paprikat
1,5 l kartulikeeduvett

Küüslauk hakitakse peeneks, segatakse hoolikalt jahu , soola, pipartja paprikaga. Valatakse juurde kartulikeeduvesi ja lastakse tõusta keema. Lisada rohelist.


Kuldsupp.



1 suur rasvane kana
3 porgandit
4-5 kartulid
3 petersellilehti1 sibul
soola
8 pipratera
1 tl safranit..

Kana panna 3 l külma veega keema , eemaldada vaht ja keeta kana poolpehmeks. Lisada väikesteks tükkideks lõigatud aedvilju , vürtsid ja maitsestada soolaga. Keeta kuni liha ja aedvili on pehmed, tõsta välja, puljong kurnata. Liha eraldada luudelt ja panna koos aedviljadega puljongisse tagasi.
Lõpuks värvitakse puljong safranileotisega kuldseks.

Kanasupp.




1 keskmine kana
3 porgandit
2 petersellilehti1 seller
1 sibul
küüslauguküünt
soolatilli
7-8 pipratera.

Kana panna 3 l külma veega keema, eemaldada vaht ja keeta kana poolpehmeks. Lisada väikesteks tükkideks lõigatud aedvili, vürtsid ja maitsestada soolaga. Keeta kuni liha ja aedvili on pehmed, tõsta välja ja puljong kurnata. Liha eraldada luudelt ja panna koos aedviljadega puljongisse tagasi. 

Keefiri-mehujook.



2 kl keefirit
2 kl õuna-, aprikoosi,- ploomi., vm mehu
vajadusel suhkrut.

Mehujook segada vahetult enne serveerimist kas mikseris või käsitsi. Suvekuudel sobib lisada mõni tükike jääd.


Sügisene tee.










10 mustsõstralehte
 0,5 klassi pihlakamarju
1 sl piparmündilehti
1 l vett
maitsestamiseks mett.


Lehed ja katkisurutud marjad pannakse kannu, keev ja natuke jahtunud vesi valada peale. Lasta umbes 10 min tõmmata. Siis kurnata ja maitsestada meega.





Kapsa-kruubivorm.

 Umbes 1 kg peakapsast 
1 kl kruupe
0,5 l vett
2 sibulat
3 sl margariini
0,5 l piima või puljongipulbriga segatud vett
2 muna
soola.

Kruubit keeta peaegu pehmeks. Vahepeal kuumutada peeneks hakitud sibulat tasasel tulel läbipaistvaks ja lõigata kapsas peenteks ribadeks.

Ahjuvorm võitada ja tõsta sinna kihti kruubid, kapsas ja sibul. Munad kloppida vedelikuga segi, maitsestada soolaga ning kallata peale. Rooga küpsetada 200 C ahjus umbes 40 minutit. Kui pealt hakkab pruunistuma katta nõu kaanega või fooliumitükkiga.

Peedi-riisivorm.






3 toorest peeti
2 kl keedetud riisi
veidi vähem kui 0,5 l piima
1-2 sl puljongipulbrit
1-2 muna
1 porru
peent pipart.

Jämedalt riivitud peedid, keedetud riis , piima, porru (või selle asemel kergelt rasvas kuumutatud hakitud sibul), puljongipulber ja munad segada, maitsestada pipraga. Küpsetada võitatud vormis 180 C ahjus umbes 1,5 tundi.


Märkus * lisada võib veel kergelt läbipraetud seeni või hakkliha.




Kartuli-hakklihavorm.


 1kg kartuleid
 250 gr hakkliha
 4-5 sibulat
 2 sl margariini
 soola
 pipart
 0,5 l piima
 2 muna
 riivsaia

Kartulid koorida ja lõigata viiludeks. Sibulad hakkida, kuumutada margariiniga nõrgal tulel läbipaistvaks ja tõsta kõrvale. Samas rasvas praadida läbi hakkliha. Sibul tõsta tagasi liha juurde, maitsestada soola ja pipraga ning segada läbi. Pooled kartuliviilud laduda võitatud ja riivsaiaga puistatud ahjuvormi, peale tõsta hakkliha-sibulatäidis, sellele ülejäänud kartulid. Munad kloppida piimaga lahti, segu maitsestada soolaga ja valada üle kartulitele. Peale puistatakse riivsaia. Küpsetada ahjus umbes tund aega – alguses 225C kuumuses, hiljem 175 C.

Märkused.* hakkliha hulka võib lisada seeni või valmistatud seeni või valmistada täidise üldse seentest. * hakkliha asemel võib kasutada kalatükke või porgandid ja sellerit. * piima võib asendada aedviljade keeduleeme või puljongipulbrist valmistatud puljongiga.

Aedvilja-makaronivorm.





2 kl sarvekesi
1 l vett
1 tl soola
3 sl margariini
1,5 l riivitud aedvilja suvalises vahekorras(sibul, porru, porgand, kapsas, seller, pastinaak)
3-4 sl riivitud juustupala
2 muna

soola
pipart.

Makaronid keeta soolaga maitsestatud vees poolpehmeks, kurnata. Jämedalt riivitud aedvilju hautada rasvainega umbes 5 minutit, seejärel segada makaronide ja juustuga. Segu panna võitatud ahjuvormi, maitsestatud munapiim valada üle. Küpsetakse 175 C ahjus umbes 1 tund.

Suitsukala lõunaroog.





0,5 kg suitsuräimi või muud suitsukala
200 g hapukoort
1 kl hakitud sibularohelist või murulauku
soola
2 keedetud muna

veidi hakitud tilli.

Puhastatud kalatükid paigutada vaagnale või otse taldrikule. Üle valada koorekastmega, kuhu on segatud rohkesti rohelist sibulat. Peale puistata hakitud muna ja tilli.


Süüakse keedetud kartulite ja tomati- või lehesalatiga.




Tomati-munaroog.


 4-6 tomatit 

 0,5-1 porru
1 sl margariini
 soola
 pipart
 2-3 sl vett või puljongit
 3 muna
 maitserohelist

Tomatid ja porru viilustada. Porrurõngad hautada margariiniga pehmeks, lisada tomativiilud ja kuumutada ka neid (segamata) läbi. Siis lisada veidi vedelikku ja munad, nii et rebud jäävad terveks. Rooga maitsestada soola ja pipraga ning lasta munavalgel nõrgal kuumusel hüübida. Serveerimisel lisada roale rohelist.

Peedi-juustu supp.





2 keskmist sibulat
3 sl margariin
4 suuremat peeti
1,5 l vett
2 sl puljongipulbrit
1 karp sulatatud juustu
(soola)
hakitud petersellilehti.

Hakitud sibulad kuumutada margariinis klaasjaks. Siis lisada jämedalt riivitud peet ning kuumutada segades veel mõni aeg. Seejärel valada juurde puljongipulbriga segatud vesi ja keeta umbes 10 min. Kuuma suppi sisse tõsta teelusikaga juustupalasid. Keeta vaikselt kuni juust on sulanud ( umbes 5 minutit) ja maitsestada lõplikult. Valmis supile pusata peale hakitud peterselli.


Märkus : kui kasutad vähem vedelikku , võib saadut aedviljarooga süüa koos kartulitega ja lihaga.

Porgandi – kruubisupp.





0,5kl kruupe,
1,5 l vett
1 sl puljongipulbrit
2 sl margariini,
1 suur sibul
1 porru

500-750gr porgandit

soola.

Kruubid keeta vees pehmeks (umbes 1 tund). Hakitud sibul ja porrurõngad hautada margariiniga ja lisada, samuti jämedalt riivitud porgand ning puljongi pulber. Suppi keeta kuni porgand pehmeneb. Vajadusel lisada keedetud vett ja kontrollida maitsed. Süüakse röstitud leivaga.

Õunad muretaignapuruga.



6 haput õuna
3 sl vett
3-4 sl suhkrut
2 sl võid
2 sl suhkrut
5 sl jahu

õunad tükeldada lohkudeks, südamikud eemaldada. Õunalohud laduda ühtlase kihina võitatud ahjuvormi põhja, peale piserdada vett ja puistata suhkrut. Jahu, suhkur ja või hakkida kahvliga sõmeraks puruks ning puistata õuntele. Küpsetada 225 C ahjus 30 minutit. Kaunistada. 
Süüa kuumalt piima, jäätise või vanillikastmega.

Kartulivorm.



500 gr koorituid kartuleid
0,5 l piima
soola
2 sl margariini

Kartulid lõigata õhukesteks viiludeks külma vette. Seal loputada neist osa tärklist välja , kartulilõigud kuivatada räti vahel, panna kaussi, kallata piima peale ja lasta 1,5 tundi seista. Seejärel määrida ahjuvorm rasvainega, kartuliviilud laduda järg-järgult vormi, puistates vahele soola ja panna ka mõned margariini tükikesed. Piim valada peale. Küpsetada 180-225C ahjus umbes 45 minutid ehk kuni kartulid on küpsed ja pealt kuldsed.

Hautatud punane kapsas.




Peeneks hakitud sibul kuumutada vähese rasvaga kuldkollaseks ja läbipaistvaks. Lisada veidi suhkrut ja natuke aja pärast peenteks ribadeks lõigatud punane peakapsas. Hautada mõni minut ning lisada siis haput mahla, köömneid ja paar loorberilehte. Hautada kaane all pehmeks, vajadusel lisada vett. Juurde sobib ahjukartul , küpsetatud vorst või ribilõigud.

Makaronivorm kalakonserviga.



500 gr sarvekesi või teokarpe
1,5 l vett
2 tl soola
1 karp konservkala ( omas mahlas või õlis)
1 porru või sibulapeal
hakitud tilli või peterselli
¾ l piima
2-3 muna
soola, pipart
1 sl võid

Makaronid keeta soolaga maitsestatud vees poolpehmeks, siis nõrutada sõelal. Võitatud vormi panna kiht makarone , see järel kahvliga peenemaks tükeldatud kala koos vedelikuga, rõngateks tükeldatud porru või peeneks hakitud sibul ning hakitud maitserohelist. Peale ülejäänud makaronid, mis valatakse üle maistestaud munapiimaga. Küpsetada 175 C ahjus 50-60 minutid.

Peedi-kaerahelbekotletid.



3 sl kaerahelbeid
1 väike kl vett
0,5 klaasi peenestatuid kartuleid või järelejäänud kartulipüreed
4 sl riivsaia
3-4 keskmist peeti
1 sibulapeal1 küüslauguküüs
2 munavalged
soola
praadimiseks rasvainet

Kaerahelbed keeta veega pehmeks, jahutada. Peedid riivida jämedalt, sibul hakkida, küüslauk purustada. Loetletud ainetest segada kotletitaigen, mida lasta seista, et riivsai paisuks. Seejärel vormida kotletid ja praadida kuumas rasvas nõrgal tulel mõlemalt poolt.

Kodujuustukaste.



200 gr hapukoort
keefirit või petti või nende segu
400 dr kodujuustukast
2 keedetud munavalged
1 väike sibul või 4-5 sl hakitud sibulapealseid või murulauku
veidi värsket või soolatilli
soola

Keedetud munad hakkida kahvliga peeneks, segada koore, keefirivõi petiga lahtihõõrutud kodujuustuga ning maitsestada värske või sooltilliga. Maitse järgi lisada hakitud sibul, sibulapealseid või murulauku.
Süüakse keedetud või ahju kartulitega.
Märkus: kodujuust või asendada kohupiimaga.
Kastmele võib lisada väikesi tomati- või kurgikuubikuid.


Tomati-kartulisupp.



4 kartulit
1,5 l puljongit
1 porru või väike sibul
1 sl rasvainet
3-4 tomatit või samavõrra tomatikonservi
soola, pipart
maitserohelist
(1-2 küüslauguküünt)

Kooritud kartulid lõigata kuubikuteks ja panna keevasse puljongisse. Porru või sibul tükeldada, kuumutada rasvas klaasjaks (mitte pruuniks ja krõbedaks) ja valada kartulitele juurde. Lõpuks lisada tomatilõigud, lasta supp veel keema tõusta ja maitsestada lõplikult. Valmis supile puistata peale hakitud till ja petersellilehti. Küüslaugusõbrad võiksid proovida lisada veidi purustatud küüslauku.

Kodune kiirjäätis (parfee)




2 munarebu
2 sl suhkurt
250 gr 35% rõõska koort
1 sl suhkurt
noaotsatäis soola
(marju, keedist, hakitud pähkleid, kakaopulbrit, riivitud šokolaad või lahustav kohv)

Munarebud hõõruda suhkruga vahule, koor suhkruga omaette. Vahud segada omavahel. Panna külmkappi jääosasse 2-3 tunniks. Ülalloetletud lisandid (segada enne külmumist jäätisesegu hulka) annavad jäätisele erinevaid maitsevarjundeid.

Kohupiima magustoit.



250 gr kohupiima
3-6 sl hapukoort või piima
1 klaas marju ( maasikaid, vaarikaid, mustikaid, põldmarju, pohli vm)
5 sl kaerahelbeid
1 sl võid või margariini
1 tl suhkrut.

Kohupiim hõõruda osa suhkru ja koore või piimaga vedelaks. Marjad suruda kahvliga katki ja maitsestada ülejäänud suhkruga. Osa marju jätta kaunistamiseks terveks. Kaerahelbed praadida krõbedaks, lõppupoole puistata peale veidi suhkrut. Kohupiimamass segada marjapüreega ettevaatlikult viiruliseks ja tõsta järgukaupa magustoidunõudesse. Vahele ja peale puistata röstitud kaerahelbeid ja kaunistada tervete marjadega. Talvel võib kasutada marjade asemel keediseid.


Kohev porgandivorm.



1 kg porgandeid
vett
soola
2 sl mannat
3 munavalget
suhkrut
1 sl margariini
riivsaia

Kooritud tükeldatud porgandid keeta vähese soolaga maitsestatud vees pehmeks.
Purustada mikseris peeneks koos keeduleemega. Munavalged vahustada tugevaks vahuks ning segada jahtunud püree ja mannaga. Segu maitsestada ja panna võitatud ja riivsaiaga puistatud vormi. Küpsetada 175 C ahjus 30-40 minutit.

Lehed

Külastusi :

Вязаный брелок лисичка крючком

Вязаный брелок лисичка крючком