3. jaanuar 2012

Munavõie.




1- 2 muna
1 suur sibul
või või rasv
1 tl pipart
soola.

Keedetud munad koorida ja suruda kahvliga peeneks. Segada või ja hästi peeneks hakitud sibulaga.

Mooritud hanemaks.



1 hanemaks
hanerasv
1 sibul
1 küüslauguküüs
Hanerasv sulatada , lisada hanemaks ja pruunistada kiiresti. Lisada hakitud sibul ja küüslauk, valada juurde pisut vett, maitsestada soolaga ja moorida kuni vesi aurub.

Hanesült.



Ühe suure hane rupskid ( süda , kivipugu, kael, tiivad jm)
1 petersell
1 porgand
tükike sellerit
soola
5 pipratera
1 sibul
2 küüslauguküünt.
Hanerupskid, maitsejuured ja vürtsi panna 0,5 l soolaga maitsestatud veega keema. Eemalda vaht!!! Ja keeta valmis. Liha tõsta välja ja tükelda . Puljong kurnata ja valada lihale. Lasta külmas kohas tarduda.

Veisepraad.



1 kg veiserinda
6 sl rasva
2 sibulat
5 küüslauguküünt
soola
pipart.

Veise rinnaliha pruunistada rasvas. Lisada hakitud sibul , pressitud küüslauk, sool , pipar ja klaas vett ning küpsetada praeahjus. 

Täidetud kala .



1 haug umbes 1 kg
1 viil saia
200 gr riivituid pähleid
2 muna
veidi majoraani
soola

Kala puhastatakse. Munakollased segatakse soola ja riivitud pähklitega. Lisatakse majoraan ja peenestatud sai. Segatakse ja lisatakse vahustatud munavalge . Täidis pannakse kala kõhuõõnde ja õmmeldakse kinni. Täidetud kala keedetakse väheses vees auratakse või praetakse kuumas võis pruuniks.


2. jaanuar 2012

Kruubisupp.



2 sl kruupe või tangu
2 küüslauguküünt
1 porgand
1 petersell
soola
paprikat
pipart
2 sl rasvainet

Kruubid keeta ühes liitris vees poolpehmeks. Lisada puhastatud ja peeneks hakitud aedvili , võrtsid ja sool ning keeta valmis. Jahu kuumutada rasvas , lisada hakitud küüslauk ja veidi puljongit ning kuumutada. Lisada supile, lasta keema tõusta. Seda suppi võib keeta ka lihapuljongis. Suppide kõrvale antakse liha- või kopsupirukaid, kartulipalle.

Peedisupp



2 punapeeti
soolatilli
sidrunimahla
pipart
4 munakollast
hapukoort

Peedid koorida , riivida jämeda riiviga ja keeta ühes liitris vees. Maitsestada soola ja sidrunimahlaga. Serveerida hapukoore ja toore munakollasega. Lisandiks tingimata mundris keedetud kartulid.

Kapsasupp.



250 g hapukapsaid
200 gr suitsetatud hane- või veiseliha
1 sl hanerasva või söögiõli
1 sl jahu
1 väike sibulapeal
3 küüslauguküünt.

Kapsas ja suitsuliha keeta kahes liitris vees kuni liha on pehme. Hanerasvas või õlis kuumutada jahu, lisada hakitud sibul ja küüslauk. Kuumutada veidi ja lisada supile.

Küüslaugusupp.



4 küüslauguküünt
1 tl jahu
soola
pipart
paprikat
1,5 l kartulikeeduvett

Küüslauk hakitakse peeneks, segatakse hoolikalt jahu , soola, pipartja paprikaga. Valatakse juurde kartulikeeduvesi ja lastakse tõusta keema. Lisada rohelist.


Kuldsupp.



1 suur rasvane kana
3 porgandit
4-5 kartulid
3 petersellilehti1 sibul
soola
8 pipratera
1 tl safranit..

Kana panna 3 l külma veega keema , eemaldada vaht ja keeta kana poolpehmeks. Lisada väikesteks tükkideks lõigatud aedvilju , vürtsid ja maitsestada soolaga. Keeta kuni liha ja aedvili on pehmed, tõsta välja, puljong kurnata. Liha eraldada luudelt ja panna koos aedviljadega puljongisse tagasi.
Lõpuks värvitakse puljong safranileotisega kuldseks.

Kanasupp.




1 keskmine kana
3 porgandit
2 petersellilehti1 seller
1 sibul
küüslauguküünt
soolatilli
7-8 pipratera.

Kana panna 3 l külma veega keema, eemaldada vaht ja keeta kana poolpehmeks. Lisada väikesteks tükkideks lõigatud aedvili, vürtsid ja maitsestada soolaga. Keeta kuni liha ja aedvili on pehmed, tõsta välja ja puljong kurnata. Liha eraldada luudelt ja panna koos aedviljadega puljongisse tagasi. 

Keefiri-mehujook.



2 kl keefirit
2 kl õuna-, aprikoosi,- ploomi., vm mehu
vajadusel suhkrut.

Mehujook segada vahetult enne serveerimist kas mikseris või käsitsi. Suvekuudel sobib lisada mõni tükike jääd.


Sügisene tee.










10 mustsõstralehte
 0,5 klassi pihlakamarju
1 sl piparmündilehti
1 l vett
maitsestamiseks mett.


Lehed ja katkisurutud marjad pannakse kannu, keev ja natuke jahtunud vesi valada peale. Lasta umbes 10 min tõmmata. Siis kurnata ja maitsestada meega.





Kapsa-kruubivorm.

 Umbes 1 kg peakapsast 
1 kl kruupe
0,5 l vett
2 sibulat
3 sl margariini
0,5 l piima või puljongipulbriga segatud vett
2 muna
soola.

Kruubit keeta peaegu pehmeks. Vahepeal kuumutada peeneks hakitud sibulat tasasel tulel läbipaistvaks ja lõigata kapsas peenteks ribadeks.

Ahjuvorm võitada ja tõsta sinna kihti kruubid, kapsas ja sibul. Munad kloppida vedelikuga segi, maitsestada soolaga ning kallata peale. Rooga küpsetada 200 C ahjus umbes 40 minutit. Kui pealt hakkab pruunistuma katta nõu kaanega või fooliumitükkiga.

Peedi-riisivorm.






3 toorest peeti
2 kl keedetud riisi
veidi vähem kui 0,5 l piima
1-2 sl puljongipulbrit
1-2 muna
1 porru
peent pipart.

Jämedalt riivitud peedid, keedetud riis , piima, porru (või selle asemel kergelt rasvas kuumutatud hakitud sibul), puljongipulber ja munad segada, maitsestada pipraga. Küpsetada võitatud vormis 180 C ahjus umbes 1,5 tundi.


Märkus * lisada võib veel kergelt läbipraetud seeni või hakkliha.




Kartuli-hakklihavorm.


 1kg kartuleid
 250 gr hakkliha
 4-5 sibulat
 2 sl margariini
 soola
 pipart
 0,5 l piima
 2 muna
 riivsaia

Kartulid koorida ja lõigata viiludeks. Sibulad hakkida, kuumutada margariiniga nõrgal tulel läbipaistvaks ja tõsta kõrvale. Samas rasvas praadida läbi hakkliha. Sibul tõsta tagasi liha juurde, maitsestada soola ja pipraga ning segada läbi. Pooled kartuliviilud laduda võitatud ja riivsaiaga puistatud ahjuvormi, peale tõsta hakkliha-sibulatäidis, sellele ülejäänud kartulid. Munad kloppida piimaga lahti, segu maitsestada soolaga ja valada üle kartulitele. Peale puistatakse riivsaia. Küpsetada ahjus umbes tund aega – alguses 225C kuumuses, hiljem 175 C.

Märkused.* hakkliha hulka võib lisada seeni või valmistatud seeni või valmistada täidise üldse seentest. * hakkliha asemel võib kasutada kalatükke või porgandid ja sellerit. * piima võib asendada aedviljade keeduleeme või puljongipulbrist valmistatud puljongiga.

Aedvilja-makaronivorm.





2 kl sarvekesi
1 l vett
1 tl soola
3 sl margariini
1,5 l riivitud aedvilja suvalises vahekorras(sibul, porru, porgand, kapsas, seller, pastinaak)
3-4 sl riivitud juustupala
2 muna

soola
pipart.

Makaronid keeta soolaga maitsestatud vees poolpehmeks, kurnata. Jämedalt riivitud aedvilju hautada rasvainega umbes 5 minutit, seejärel segada makaronide ja juustuga. Segu panna võitatud ahjuvormi, maitsestatud munapiim valada üle. Küpsetakse 175 C ahjus umbes 1 tund.

Suitsukala lõunaroog.





0,5 kg suitsuräimi või muud suitsukala
200 g hapukoort
1 kl hakitud sibularohelist või murulauku
soola
2 keedetud muna

veidi hakitud tilli.

Puhastatud kalatükid paigutada vaagnale või otse taldrikule. Üle valada koorekastmega, kuhu on segatud rohkesti rohelist sibulat. Peale puistata hakitud muna ja tilli.


Süüakse keedetud kartulite ja tomati- või lehesalatiga.




Tomati-munaroog.


 4-6 tomatit 

 0,5-1 porru
1 sl margariini
 soola
 pipart
 2-3 sl vett või puljongit
 3 muna
 maitserohelist

Tomatid ja porru viilustada. Porrurõngad hautada margariiniga pehmeks, lisada tomativiilud ja kuumutada ka neid (segamata) läbi. Siis lisada veidi vedelikku ja munad, nii et rebud jäävad terveks. Rooga maitsestada soola ja pipraga ning lasta munavalgel nõrgal kuumusel hüübida. Serveerimisel lisada roale rohelist.

Peedi-juustu supp.





2 keskmist sibulat
3 sl margariin
4 suuremat peeti
1,5 l vett
2 sl puljongipulbrit
1 karp sulatatud juustu
(soola)
hakitud petersellilehti.

Hakitud sibulad kuumutada margariinis klaasjaks. Siis lisada jämedalt riivitud peet ning kuumutada segades veel mõni aeg. Seejärel valada juurde puljongipulbriga segatud vesi ja keeta umbes 10 min. Kuuma suppi sisse tõsta teelusikaga juustupalasid. Keeta vaikselt kuni juust on sulanud ( umbes 5 minutit) ja maitsestada lõplikult. Valmis supile pusata peale hakitud peterselli.


Märkus : kui kasutad vähem vedelikku , võib saadut aedviljarooga süüa koos kartulitega ja lihaga.

Porgandi – kruubisupp.





0,5kl kruupe,
1,5 l vett
1 sl puljongipulbrit
2 sl margariini,
1 suur sibul
1 porru

500-750gr porgandit

soola.

Kruubid keeta vees pehmeks (umbes 1 tund). Hakitud sibul ja porrurõngad hautada margariiniga ja lisada, samuti jämedalt riivitud porgand ning puljongi pulber. Suppi keeta kuni porgand pehmeneb. Vajadusel lisada keedetud vett ja kontrollida maitsed. Süüakse röstitud leivaga.

Õunad muretaignapuruga.



6 haput õuna
3 sl vett
3-4 sl suhkrut
2 sl võid
2 sl suhkrut
5 sl jahu

õunad tükeldada lohkudeks, südamikud eemaldada. Õunalohud laduda ühtlase kihina võitatud ahjuvormi põhja, peale piserdada vett ja puistata suhkrut. Jahu, suhkur ja või hakkida kahvliga sõmeraks puruks ning puistata õuntele. Küpsetada 225 C ahjus 30 minutit. Kaunistada. 
Süüa kuumalt piima, jäätise või vanillikastmega.

Kartulivorm.



500 gr koorituid kartuleid
0,5 l piima
soola
2 sl margariini

Kartulid lõigata õhukesteks viiludeks külma vette. Seal loputada neist osa tärklist välja , kartulilõigud kuivatada räti vahel, panna kaussi, kallata piima peale ja lasta 1,5 tundi seista. Seejärel määrida ahjuvorm rasvainega, kartuliviilud laduda järg-järgult vormi, puistates vahele soola ja panna ka mõned margariini tükikesed. Piim valada peale. Küpsetada 180-225C ahjus umbes 45 minutid ehk kuni kartulid on küpsed ja pealt kuldsed.

Hautatud punane kapsas.




Peeneks hakitud sibul kuumutada vähese rasvaga kuldkollaseks ja läbipaistvaks. Lisada veidi suhkrut ja natuke aja pärast peenteks ribadeks lõigatud punane peakapsas. Hautada mõni minut ning lisada siis haput mahla, köömneid ja paar loorberilehte. Hautada kaane all pehmeks, vajadusel lisada vett. Juurde sobib ahjukartul , küpsetatud vorst või ribilõigud.

Makaronivorm kalakonserviga.



500 gr sarvekesi või teokarpe
1,5 l vett
2 tl soola
1 karp konservkala ( omas mahlas või õlis)
1 porru või sibulapeal
hakitud tilli või peterselli
¾ l piima
2-3 muna
soola, pipart
1 sl võid

Makaronid keeta soolaga maitsestatud vees poolpehmeks, siis nõrutada sõelal. Võitatud vormi panna kiht makarone , see järel kahvliga peenemaks tükeldatud kala koos vedelikuga, rõngateks tükeldatud porru või peeneks hakitud sibul ning hakitud maitserohelist. Peale ülejäänud makaronid, mis valatakse üle maistestaud munapiimaga. Küpsetada 175 C ahjus 50-60 minutid.

Peedi-kaerahelbekotletid.



3 sl kaerahelbeid
1 väike kl vett
0,5 klaasi peenestatuid kartuleid või järelejäänud kartulipüreed
4 sl riivsaia
3-4 keskmist peeti
1 sibulapeal1 küüslauguküüs
2 munavalged
soola
praadimiseks rasvainet

Kaerahelbed keeta veega pehmeks, jahutada. Peedid riivida jämedalt, sibul hakkida, küüslauk purustada. Loetletud ainetest segada kotletitaigen, mida lasta seista, et riivsai paisuks. Seejärel vormida kotletid ja praadida kuumas rasvas nõrgal tulel mõlemalt poolt.

Kodujuustukaste.



200 gr hapukoort
keefirit või petti või nende segu
400 dr kodujuustukast
2 keedetud munavalged
1 väike sibul või 4-5 sl hakitud sibulapealseid või murulauku
veidi värsket või soolatilli
soola

Keedetud munad hakkida kahvliga peeneks, segada koore, keefirivõi petiga lahtihõõrutud kodujuustuga ning maitsestada värske või sooltilliga. Maitse järgi lisada hakitud sibul, sibulapealseid või murulauku.
Süüakse keedetud või ahju kartulitega.
Märkus: kodujuust või asendada kohupiimaga.
Kastmele võib lisada väikesi tomati- või kurgikuubikuid.


Tomati-kartulisupp.



4 kartulit
1,5 l puljongit
1 porru või väike sibul
1 sl rasvainet
3-4 tomatit või samavõrra tomatikonservi
soola, pipart
maitserohelist
(1-2 küüslauguküünt)

Kooritud kartulid lõigata kuubikuteks ja panna keevasse puljongisse. Porru või sibul tükeldada, kuumutada rasvas klaasjaks (mitte pruuniks ja krõbedaks) ja valada kartulitele juurde. Lõpuks lisada tomatilõigud, lasta supp veel keema tõusta ja maitsestada lõplikult. Valmis supile puistata peale hakitud till ja petersellilehti. Küüslaugusõbrad võiksid proovida lisada veidi purustatud küüslauku.

Kodune kiirjäätis (parfee)




2 munarebu
2 sl suhkurt
250 gr 35% rõõska koort
1 sl suhkurt
noaotsatäis soola
(marju, keedist, hakitud pähkleid, kakaopulbrit, riivitud šokolaad või lahustav kohv)

Munarebud hõõruda suhkruga vahule, koor suhkruga omaette. Vahud segada omavahel. Panna külmkappi jääosasse 2-3 tunniks. Ülalloetletud lisandid (segada enne külmumist jäätisesegu hulka) annavad jäätisele erinevaid maitsevarjundeid.

Kohupiima magustoit.



250 gr kohupiima
3-6 sl hapukoort või piima
1 klaas marju ( maasikaid, vaarikaid, mustikaid, põldmarju, pohli vm)
5 sl kaerahelbeid
1 sl võid või margariini
1 tl suhkrut.

Kohupiim hõõruda osa suhkru ja koore või piimaga vedelaks. Marjad suruda kahvliga katki ja maitsestada ülejäänud suhkruga. Osa marju jätta kaunistamiseks terveks. Kaerahelbed praadida krõbedaks, lõppupoole puistata peale veidi suhkrut. Kohupiimamass segada marjapüreega ettevaatlikult viiruliseks ja tõsta järgukaupa magustoidunõudesse. Vahele ja peale puistata röstitud kaerahelbeid ja kaunistada tervete marjadega. Talvel võib kasutada marjade asemel keediseid.


Kohev porgandivorm.



1 kg porgandeid
vett
soola
2 sl mannat
3 munavalget
suhkrut
1 sl margariini
riivsaia

Kooritud tükeldatud porgandid keeta vähese soolaga maitsestatud vees pehmeks.
Purustada mikseris peeneks koos keeduleemega. Munavalged vahustada tugevaks vahuks ning segada jahtunud püree ja mannaga. Segu maitsestada ja panna võitatud ja riivsaiaga puistatud vormi. Küpsetada 175 C ahjus 30-40 minutit.

SUUPISTEVARDAD.





1 karp frikadelle, 2-3 konservkurki, 100 g viilutatud suitsuvorsti, 100 g värsket kurki,
100 g juustu, 1 apelsin. Abivahendiks on vaja 8-12 puust grillvarrast.

Valmistamine: frikadellid praadida või keeta soolaga maitsestatud vees. Kurk tükeladada 1-1,5 cm paksusteks viiludeks, juust kuubikuteks, apelsin sektoriteks. Tükeldatud toiduained lükkada vaheldumisi vardale.



KIHILINE MÜSLIROOG.




1 pakk (250g) kohupiima maitsestada vähese suhkruga ja segada piimaga vedelamaks.
5 sl müslit, 5 sl kaerahelbeid ja 10 sl mustikamoosi segada omavahel.
Segud tõsta kihti serveerimisnõusse.

KOHUPIIM MÜSLI JA MARJADEGA.





100 g maitsestatud kohupiima segada 2-3 sl müsli ja 100 g katkisurutud värskete või külmetatud marjadega.

KOHUPIIMAKREEM MÜSLIGA.




1 karp kohupiimakreemi või 100 gr magusaks segatud kohupiima
ja 2-3 sl müslit segada läbi.

KIRJU RULLKOOK.



Pool purki kondenspiima,
2 sl kakaopulbrit,
150 gr võid või võimargariini,
1 sl konjakit,
3-4 sl rosinaid või pähkleid,
2 sl hakitud tükkmarmelaadi,
400 gr küpsiseid.
Kondenspiim segada kausis sulavõiga, lisada konjak, kakao, rosinad või hakitud pähklid, marmelaadi. Lõpuks lisada nii palju tükkideks murtud küpsiseid, et segu saab tahe. Paraja suurusega toidukile kasta märjaks, küpsisesegu tõsta pikireas peale. Toidukile keerata tihedalt ümber segu kokku, otsad keerata kinni nägu kommidel – nii surutakse rulli sisu ühtlaseks. Rullid panna jääkambrisse ja hoida seal paar tundi. Lauale anda viiludeks lõigatuna.


KOHUPIIMAKREEMIGA KÜPSISEKOOK.



3 pakki küpsiseid,
500 gr kohupiima,
200 gr hapukoort,
Maitse järgi suhkrut,
Riivitud apelsinikoort või vanilliini,
100 gr pähklituumi.
Kohupiim hõõruda suhkru, maitseaine ja hapukoorega vahule. Küpsised laduda kihiti kreemiga alusele, pealmine kiht on kohupiim. Sellele puistata hakitud röstitud pähklid. Lasta külmas seista.

PUUVILJA JA VAHUKOOREGA KÜPSISEKOOK.



3 pakki küpsiseid,
300-400 gr puuvilju (riivitud õunad suhkruga või banaan või kiivi, või mõni konserv)
1 sl želatiini,
¼ kl vett,
100 gr 35 protsendilist rõõska koort ,
1 sl suhkrut,
kaunistamiseks värskeid puuvilju või marju.

Zelatiin leotada veega, sulatada ja segada riivitud puuviljadega. Selle puuviljaseguga laduda kolmekihiline kook, mida hoida mõni minut külmas. Enne serveerimist katta kook vahukoore ja värskete marjade ja puuviljadega.  

KOHVIKREEMIGA KÜPSISEKOOK.



3 pakki küpsiseid
1 kl kanget kohvi
200 gr võid
2 munarebu,
¾ kl suhkrut,
¾ kl kuuma piima,
2 sl lahustavat kohvi,
1 sl konjakit.
Või vahustada osa suhkruga , lisada ülejäänud suhkruga vahustatud munarebud ja nõristada aeglaselt (pidevalt segades) juurde kohvipulbriga segatud kuum piim. Kreem maitsestada konjakiga.
Küpsised kasta kohviekstrakti ja laduda kreemiga kolmekihiliseks. Kook katta nii pealt kui külgedelt sama kreemiga , millele puistatakse küpsisepuru. Lasta seista külmas.

LIHTNE KÜPSISEKOOK.



300 gr küpsiseid,
200 gr paksemat hapukoort,
2-3 tl kakaod,
100 gr suhkrut
50 gr shokolaadi
1 sl vett
Hapukoor ja suhkur ja kakao vahustada võib lisada vanilli suhkrut. Küpsised laduda taldrikule peale panna hapukoore segu. Pealt katta sulatatud shokolaadiga. Kooki hoida järgmise päevani külmkapis.

1. jaanuar 2012

HAPUPIIM MÜSLIGA.




1 kl hapupiima,
keefiri või petti hulka kloppida 2 sl müslit,
1 sl hakituid pähkleid,
veidi suhkrut või mett ja kaneeli.
Võimalikud muud variandid.

KISELL MÜSLIGA.



1 desserttaldrikutäie kisselli või puuviljasuppi hulka segada 3-4 sl müslisegu.

Runebergi koogid



2 muna,
140 g suhkrut (1,5 dl),
100 g hapukoort,
150 g margariini,
1 tl kaneeli,
120 g ( 1,6 dl) nisujahu,
1 tl küpsetuspülbrit,
100 g piparkoogi- või küpsisepuru,
0,3 kg paksu keedist,
1/2 klaasi tuhksuhkrut,
vett.

Valmistamine : margariini vahustada suhkruga, lisada munad ning segada juurde hapukoor ja kaneeli. Jahu ja küpsisepuru segada küpsetuspulbriga ja lisada taignale. Taigen tõsta muffini vormi, peale tõsta paksu keedist. Küpsetada 175C temperatuuril ca 30 minutit. Jahutatud kook kaunistada tuhksuhkrust ja veest valmistatud glasuuriga.

Runebergi koogid II



1 muna
1 dl suhkrut
1 dl rõõska koort
125 g võid või margariini
1 dl jahvatatud mandleid
1 dl piparkoogipuru
1 dl riivleiba
1 dl riivsaia
1 dl nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit
(1-2 tilka mõrumandliõli või mandliessentsi)
Kaunistuseks: moosi, suhkruglasuuri

Vahusta muna ja suhkur. Lisa rõõsk koor ja sulatatud jahtunud rasvaine. Sega kuivained ja küpsetuspulber ning lisa taignale. Jaga taigen umbes 12 sirgeservalisse metall- või tavalisse pabervormi. Küpseta 200-kraadises kuumuses 15-20 minutit. Tõsta igale koogile pisut moosi ja pigista selle ümber glasuurirõngas.


Runebergi koogid 1


100 g margariini või võid
1 dl suhkrut või fariinsuhkrut
1 muna
1 dl nisujahu
1 dl riivsaia
½ dl mandlipuru
1 tl küpsetuspulbrit
1 tilk mõrumandliõli (või veidi mandliessentsi)
Kaunistuseks: vaarikamoosi suhkruglasuuri (tuhksuhkrust ja veest või sidrunimahlast)

Vahusta rasvaine suhkruga, lisa muna. Sega kuivained omavahel ja lisa taignale. Tõsta taigen pabervormidesse, vajuta taigna keskele süvend ja pane sinna vaarikamoosi. Küpseta 200-kraadises kuumuses 15-20 minutit. Pisut jahtunud koogile tõsta kaunistuseks moositäpp, selle ümber pigista suhkruglasuurist rõngas.


Runebergi koogid soojendavad südant .....


Valentinipäeval on kombeks üllatada sõpru südamekujuliste küpsetistega, miks ei võiks aga vormi unustada ja tähendusele keskenduda. Runebergi koogid kui märk hoolimisest ja armastusest sobivad tänu oma sünniloole nii valentini- kui mistahes muul päeval.

Runebergi koogid, mis on nime saanud soome rahvusluuletaja Johan Ludvig Runebergi (1804-1877) järgi, äratavad huvi eelkõige tänu neid pea poolteist sajandit saatnud legendile.

Runebergi pere, kus kasvas kaheksa last, pidi aeg-ajalt üsna kitsalt läbi ajama. Luuletaja naine Fredrika tahtis aga kehvadest aegadest hoolimata armastatud mehele midagi maitsvat pakkuda. Et jahu nappis, lisas ta sellele köögikappidest leitud saia-, küpsise- ja leivapuru ning üllatas abikaasat hommikulauas koogikestega.

Iga aasta 5. veebruaril, luuletaja sünniaastapäeval, tähistavad põhjanaabrid Runebergi päeva. Siis on traditsioonilised koogid müügil kohvikutes ja kauplustes, neid küpsetatakse ka kodudes. Tänavu õpetas Soome naisteorganisatsiooni Uudenmaan Marttat kodumajandusõpetaja Anne Lempinen sel päeval Tampere majas tartlasi Runebergi kooke küpsetama.

Teeme külmi küpsisekooke.


Külmad (küpsetamata) koogid aitavad välja siis kui meil puuduvad küpsetustingimused või oskused. Samal ajal on need meeldiv vaheldus küpsetatud kookidele. Külmi kooke põhiliselt kahte liiki : küpsised leotakse kihti täidisega (kreemiga) või tükeldatakse küpsised ja segatakse täidisega.
Küpsisekoogi jaoks kulub 2-4 pakki (1 pakk 200 gr) küpsiseid, täidiseks või- või kohupiimakreemi, võidemarmelaadi, õunapüreed ; katteks kreemi, võõpa, sulašokolaadi , vahukoort ; kaunistuseks värskeid või kampotimarju ,-puuvilju, pähklituumi, šokolaadi.

Lehed

Külastusi :

Вязаный брелок лисичка крючком

Вязаный брелок лисичка крючком