19. juuli 2013

Konserveeritud tomatid.



Konserveerimiseks valitakse ühesuurused ja ühesuguse küpsusega tomatid. eemaldatakse viljavarred, pestakse ja torgatakse puutikuga 1-2 cm sügavuselt viljavarre kinnituskohale. Toas järelvalminud tomatitele pole vaja torget teha, sest need kuumutamisel tavaliselt ei purune. plekilised, lõhenenud ja ülevalminud tomatid kasutatakse mahla valmistamiseks. Punastetele tomatitele konserveerimisel äädikat ei lisata, sest nende happesisaldus on küllaldane. Ettevalmistatud tomatid pannakse purki ja peale valatakse keev soolvesi ( ühe liitri vee kohta 1,5 sl soola). Purkidele asetatakse lahtiselt kaaned ja purgid asetatakse lahtiselt kaaned ja purgid tõstetakse kuuma (65C) vette. Vesi kuumutatakse keemiseni ja 0,5 l purke hoitakse sellel temperatuuril 15 minutit, 1,0 l purke 20 minutit ja 3 l purke 30 minutit. Kuumutatud hoidised tõstetakse välja, kaaned suletakse ja lastakse jahtuda. Jahtumise ja keema ajamise aeg ei tohiks kesta üle 25 minutit. Purke võib sulgeda ka enne kuumutamist, kuid siis on otstarbekas kaantele asetada klambrid.
Samuti hoidistatakse ka kooritud tomateid. koorimise kergendamiseks tuleb tomatid blanšeerida. Selleks tõstetakse tomatid sõelaga paariks minutiks keeva vette ja siis 3-5 minutiks külma vette jahtuma. Selliselt töödeldud tomateid on lihtne koorida. Tomatid pannakse purkidesse ja peale valatakse keev soolvesi või kuum (85C) tomatimahl. Purgid kaetakse lahtiste kaantega ja kuumutatakse nagu eespool.
Tomatimahlaks eraldatud ülevalminud ja vigastatud tomatid pestakse ja lõigatakse tükkideks. Rohelised plekid ja muud kõlbmatud kohad eemaldada. Tükeldatud tomatid keeta 5-10 minutit ja siis hõõruda läbi sõela. Saadud mehu kuumutatakse uuesti ja lisatakse soovi korral soola ( ühe liitri tomatimahla kohta üks supilusikatäis).


Tomatimahl.
Küpsed tomatid kooritakse, riivitakse plastmassist riiviga või lastakse läbi mahlapressi. mahlapressi puhul ei ole vaja tomateid koorida. saadud mahl valatakse pudelitesse, jättes 5-6 cm õhuruumi. Pudeleid kuumutakse keevas vees 15-20 minutit. Kuumutamise kestus oleneb pudelite mahust.

1 kommentaar:

  1. Saab ka autoklaavida! Kasutatuid leiab Soov-ist aga müüakse ka uusi http://autoklaav.com

    VastaKustuta

Lehed

Külastusi :

Вязаный брелок лисичка крючком

Вязаный брелок лисичка крючком