Marineerimiseks nimetatakse toiduainete säilitamist äädikahapet sisaldavas
vedelikus. Marineeritakse marju, puu- ja aedvilja ühe liigina, aedvilja ka
erinevate salatisegudena.
Kasutatakse 2,5-4,5%.lise kangusega magusad või
soolast äädikamarinaadi – sellisel juhul purke üle kuumutada ei ole vaja. Kui
marinaadi kangus on alla 2 %, tuleb hoidisepurke kuumutada 80-100% juures ja
säilitada õhukindlalt :
Aedoad 100C 45 minutit;
Aedviljade segu 100 C 40 minutit;
Puuvili ja marjad 80-85 C 15-20 minutit;
Kabatšokk 85C 10-15 minutit;
Kurk 80 C 10-15 minutit (1L), 20 minutit (2L), 25
minutit (3L);
Tomat, kõrvits, patisson 80 C 10-15 minutit.
Retsepte marineerimiseks on erinevate vürtside ja
maitselisanditega, kuid töö käik on põhiliselt sama.
Marinaadi keetmine : Vesi lastakse
keema, lisatakse sool ja suhkur, keedetakse 5 minutit, eemaldatakse vaht. Nõu
tõstetakse pliidiservale, lisatakse vürtsid ja lastakse kaanetatult seista
10-15 minutit, siis lisatakse äädikas. Marinaad kurnatakse.
Vürtsid : pipar, loorber,
vürts (piment), nelk, kaneelikoor, ingver, muskaatpähkel jms.
Värsked maitselisandid lisatakse purki
aedviljade marineerimisel : tilliõisikud ja -varred, küüslauk, sibul,
mädarõikajuur ja – lehed, mustsõstra- ja kirsilehed, kadakaoksad jne.
Hoidise valmistamine : Tuline marinaad
valatakse maitselisanditega vaheldumisi purki laotud viljadele- ääreni, juhul
kui purgid kohe suletakse ja väikese paisumisvaruga, kui purk hiljem
kuumutatakse. Viimasel juhul pannakse purgid 60-70 C kuuma vette ja
kuumutatakse edasi ettenähtud aja vältel vajalikul temperatuuril. Suletakse
õhukindlalt.
2kg aiasaadustest koos 1l marinaadiga saab ca 3
üheliitrist või 6 pooleliitrist
*Seda teavet saab marineeritud hoidiste planeerimisel
aluseks võtta, kui aedvilju tuleb osta, samuti vajamineva marinaadikoguse
keetmisel.
Marinaadi põhiretsept.
1 l vett, 2sl soola, 1 sl suhkrut, 6-8 pipratera,
2-3 vürtsitera, (2-3 loorberilehte), 2-4 sl 30 % -list äädikahapet.
Kasutakse aedvilja marineerimisel. 2 sl äädikahappe
lisamisel saadakse 1,5% -line marinaad, 4 sl lisamisel 3%-line. Nii äädika
kontsentratsioon kui maitseainete lisamine oleneb konkreetsest aedviljast.
Magus marinaad 1.
1 l vett, 400 gr suhkrut, 8-10 nelki, 8-10
vürtsitera, veidi kaneelikoort, 2-3 sl 30 % -list äädikahapet.
Purke kuumutatakse 80-85 C juures 15-20 minutit.
Sobib ploomidele, õuntele, pirnidele, kirssidele, karusmarjadele, mustadele
sõstardele, pihlakamarjadele.
Magus marinaad 2.
1 l vett, 700 gr suhkrut, 12-15 nelki, 10-12
vürtsitera, veidi kaneelikoort, 4-6 sl 30%-list äädikahapet.
Aiasaadused keedetakse marinaadis ja tõstetakse
kuumalt kuumadesse purkidesse. Ei vaja pastöriseerimist. Suletakse õhukindlalt.
Sobib kõrvitsale, paradiisiõuntele, kibuvitsamarjadele.
Marineeritud kaunpipar.
Punaseid, kollaseid ja rohelisi piprakaunu, 3 % -
list marinaadi.
Kauntel eemaldatakse varre kinnituskoht, lõigatakse
pikuti pooleks ja võetakse välja seemned. Hoidistatakse pooltena või lõigatakse
laiemateks ribadeks. Kaunu keedetakse marinaadis umbes 10 minutit, tõstetakse
kohe koos marinaadiga kuumadesse purkidesse ja suletakse õhukindlalt.
NB! Pipraseemneid võib kasutada marinaadide
keetmisel maitseainena.
Marineeritud seller.
Kooritud sellerilõigud keedetakse 5 minutit nõrgas
soolvees, pannakse siis purki , valatakse peale nõrgem marinaad ja kuumutatakse
purki 25 minutit 80 C juures.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar