20. juuli 2013

Rabarberihoidised.


Esimesi värskeid aiasaadusi on rabarber. Oma saagikuse ja odavuse poolest on ta kättesaadav hoidismaterjal. Värskeid noori rabarberivarsi ei koorita , ainult pestakse ükshaaval  korralikult ja lõigatakse ära otsad. Tükeldatakse sobiva pikkusega tükkideks. Pudelihoidiste jaoks võib rabarberivarred lõigata diagonaalselt ( viltu), siis mahub rohkem tükke pudelisse.
Külmetatult.
Rabarber seisab hästi sügavkülmas. Selleks pannakse tükeldatud rabarberivarred paraja suurusega (et korraga ära tarvitada) kilekottidesse, surutakse tihedalt kokku ja keevitatakse kuuma triikraua servaga läbi pehme paberi lahtine serv kinni nii, et kotti jääks võimalikult vähe õhuruumi.
Tarvitamisel pannakse keema külmalt, küpsetistele sulatatakse eelnevalt toasoojuses.
Rabarberipüree (keedetud suhkruta või suhkruga) pannakse kaanega karpidesse nii, et servast jääb 0,5-1 cm vaba ruumi paisumiseks . tarvitamisel sulatakse kaanetatult toasoojuses.
Toored rabarberitükid pannakse karpi suhkruga segatult.

Pudelihoidised.
Rabarberitükid pannakse laiema kaelaga pudelitesse, peale kallatakse keedetud külm vesi. Pudelid suletakse õhukindlalt tsellofaani või korgiga.
Rabarberitükid pannakse pudelitesse neid vastu lauda põrutades, et sisu rohkem kokku läheks. Täidetud pudelid korgitakse, üle korgi seotakse nöör. Pannakse sooja (75-100C) ahju puurestile pikali või püsti ja hoitakse seal umbes pool tundi, kuni sisu on pehmenenud ja kollaseks tõmbunud. Lastakse kinnises ahjus veidi maha jahtuda ja võetakse siis rätikuga hoides välja. Kohe ahjuust avades võivad pudelid lõhkeda!!!
Rabarberitükid pannakse pudelitesse. Vett keedetakse 5 minutit ja valatakse siis kuumalt peale. Pudeleid pastöriseeritakse 15 minutit 80 C juures. Suletakse õhukindlalt.
Pudelihoidiseid kasutatakse plaadikookide, vormitoitude, putrude, vahtude, kissellide, magusate suppide, tarretiste ja muude magustoitude valmistamiseks.

Mahlad.
Pressitud mahl. Tükeldatud rabarber aetakse läbi mahlapressi. Saadud toormahla keedetakse 5 minutit, riisutakse vaht ja täidetakse kuumalt ääreni eelsoojendatud pudelitesse, suletakse õhukindlalt.
Aurutatud mahl. Tükeldatud rabarberivarred pannakse mahlaaurutajasse. Peale puistatakse suhkrut – 200 g 1 kg rabarberi kohta. Kuum mahl lastakse otse kuumadesse pudelitesse. Pudelit täidetakse ääreni. Suletakse õhukindlalt.
Keedetud mahl. Tükeldatud rabarberivarred keedetakse vähese veega pehmeks, võttes 1 kg rabarberi kohta 2-3 kl vett. Vedelik kurnatakse lastakse veel kord keema minna, riisutakse vaht ja  valatakse kuumalt pudelitesse. Suletakse õhukindlalt.  Mahlale teistkordselt kuumutamisel lisada ka suhkrut – 1 l mahla kohta soovikohaselt 1-2 kl.
Siirup. 1 l kuumake mahlale lisatakse 800 g kuni 1 kg suhkrut, keedetakse 5 minutit, eemaldatakse vaht ja valatakse siirup kuumadesse pudelitesse. Sulatakse kohe õhukindlalt.
Kui mahl valmistatakse hiljem, juuli-, augustikuus, võib lisada värvi parandamiseks punaseid marju või nende mahla.
Mahla kurnamisel järelejäänud sagu võib keeta vähese suhkruga kohe tarvitatakse võideks või püreeks.
Rabarberimahla kasutatakse mitmesugusteks jookideks ja magustoitudeks, värskekapsa hautamisel, äädika asemel suppides , kastmetes ja salatites.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Lehed

Külastusi :

Вязаный брелок лисичка крючком

Вязаный брелок лисичка крючком